Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1581987

Editie 338 - Opmerkelijk (1)


OWN

579 bezichtigingen

jjMsxmd.jpg

Deze rubriek is geschreven door @3L1077!

Hallo dames en heren, en welkom bij de Opmerkelijk! Deze week hebben we het over frisdrank.

Hé, nu gaat ie weer lullen over hoe Cola en Fanta in elkaar zit, denk je misschien, maar nee hoor, hier zul je meer lezen dan dat!

In 1956 bedacht de reclamemaker DickSchiferli de naam 'frisdrank' ('soda' of 'soft drink' in het Engels) voor koolzuurhoudende limonade. Priklimonade dus. Tegenwoordig worden ook niet-koolzuurhoudende limonades zoals sportdrankjes en energydrinks tot frisdrank gerekend.

De formule van frisdrank is meestal hetzelfde: koolzuurhoudend water, suikers en aroma's, en hier en daar vruchtenextracten of hulpstoffen.

Frisdrank kan je misschien associëren met fastfood, waar ik een tijdje geleden al over heb geschreven. Daar verkoopt m'n namelijk ook gigantische proporties frisdrank.

Laten we even kijken naar de grootste merken frisdrank!

Cola_zps62af3a15.png

Coca-Cola

Dit zal je wel hebben zien aankomen, Coca-Cola is hét bedrijf in de frisdrankwereld. Het is een merk van cola, een soort dus. Cola is niet specifiek Coca-Cola, dat denken de meeste mensen wel.

Coca-Cola is zowat overal ter wereld beschikbaar.

De apotheker John Pemberton is de 'uitvinder' van Coca-Cola. Hij ontwikkelde het drankje in 1886 als non-alcoholisch alternatief, omdat de overheid een drooglegging invoerde in zijn regio.

Pepsi_zps00b22766.png

Pepsi

Pepsi is de grootste concurrent van Coca-Cola, en verkoopt dus ook cola.

De man achter Pepsi luistert naar de naam Caleb Bradham. In het begin van de jaren 1899-1899 ontwikkelde deze apotheker het drankje in New Bern (North Carolina). Vanwege de naam van de apotheker, Bradham, werd het drankje oorspronkelijk "Brad Drink" genoemd. Omdat "Brad Drink" oorspronkelijk bedoeldwas om maagpijnen te genezen, noemde Bradham het drankje Pepsi, afgeleid van "Dyspepsie", wat eigenlijk een medische term is waarbij verstoring in het spijsverteringssysteem wordt bedoeld.

"Pepsi" werd dan ook een handelsmerk op 16 juni 1903.

mtndew_zps089e0cfa.png

Mountain Dew

Mountain Dew wordt gemaakt en gedistribueerd door hetzelfde bedrijf als Pepsi. De oorsprong ervan ligt in Knoxville, Tennessee. Het drankje heeft een lemon-limesmaak. Tot 2088 was het drankje in Nederland alleen verkrijgbaar per import, maar daarna verkochten ook supermarkten zoals Jumbo en C1000 het.

pepper_zps6d8166af.png

Dr. Pepper

Dr Pepper is een karamel-gekleurde frisrank die wordt gemaakt door Dr Pepper/Seven Up, Inc, wat een onderdeel is van het bedrijf Cadbury Schweppes.

Dr Pepper is de oudste frisdrank die de dag van vandaag wordt verkocht. De apotheker Charles Alderton, de bedenker van het drankje, sloot een deal met Wade Morrison, de uitbater van een klein winkeltje in Waco, Texas. Al snel werd het drankje bekend in de streek, en kwamen mensen aanschuiven voor een "Waco".

In 1904 werd het drankje aan het grote publiek bekendgemaakt in de "Louisiana Purchase Exposition".

sprite_zpsfb047d45.png

Sprite

Het verhaal achter Sprite begon in 1961. Coca Cola bracht Sprite uit als antwoord op de andere lemon-lime drank, 7Up. Er werd een beetje geëxperimenteerd met een paar variaties op Sprite, maar Sprite Zero (suikervrij) is de enige die wereldwijd beschikbaar is.

2 reacties


Recommended Comments

hoe Cola en Fanta in elkaar zit

Nadat ik dit zinnetje had gelezen, dacht ik dat je exclusief het geheime recept van Coca Cola ging bekend maken. Was ik eventjes teleurgesteld :(

Tot 2088 was het drankje in Nederland alleen verkrijgbaar per import

Kijk eens aan. Moet Nederland het nog 75 jaar zonder Mtn Dew doen in de supermarkten. Erg, hoor.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...