Jump to content
 • Sign Up

MAF

 • entries
  518
 • comments
  1,497
 • views
  278,036

MAF 026 - Toen Was GTA Heel Gewoon

NandroDavids

688 views

gallery_7284_229_7630.png

Deze rubriek is geschreven door @Foreigner97

Er wordt vaak gezegd dat de anonimiteit van de leden dé charme van het forum is. Dat betekent dat je op het forum een heel andere identiteit aan kunt nemen dan je in werkelijkheid hebt. Dit doe je bijvoorbeeld door je hele uiterlijk aan te passen aan die identiteit, 'over mij'-lijstjes en foto-albums te vermijden, et cetera. Het voordeel hiervan is duidelijk: niemand weet wie je echt bent, dus je kunt makkelijker contacten leggen als je je een beetje behoorlijk gedraagt. Niemand rekent je af op dingen die in het dagelijks leven wél afknappers zijn.

Allemaal goed en wel, maar er is nog meer. Er kleven namelijk ook nadelen aan deze anonieme identiteit. Een lid dat dagelijks actief is en een goede bijdrage op het forum levert, kan bijvoorbeeld op een dag uitloggen en nooit meer terugkomen. Niemand weet dan waar-ie is gebleven. Voor 'gewone' leden maakt het niet echt uit: leden komen en leden gaan, maar het forum blijft gewoon bestaan. Nietwaar? Maar wat als een Moderator opeens niet meer op komt dagen op het forum?

In het tienjarige bestaan van GTAGames hebben dergelijke concrete voorvallen zich al voorgedaan. Sommige oudgedienden weten het nog als de dag van gister, voor anderen is dit een nog onbekend verhaal. Zo ook voor mij. Ik ben de zoekmachine ingedoken, heb Jaarboeken doorgespit en mensen ondervraagd. Want hoe zit het nou met @_KoE_Mzungu?

gallery_7284_229_506.gif

"Ah oui, oui! Je suis la vache qui rit!"

Wellicht de meest bekende en vervelende kwestie in dit kader: _KoE_Mzungu. Een aantal jaren geleden Moderator van de San Andreas-fora, maar tijdens deze functie is hij plotseling verdwenen en nooit meer teruggekeerd. Velen zullen hem nog kennen als een man in de dertig, en Superleden en hoger kunnen zelfs een paar foto's van hem aanschouwen in het Superleden-forum. En daar houdt alle persoonlijke informatie op.

Spijtig, want _KoE_Mzungu was weer zo'n buitengewoon forumtalent, die zich binnen een korte tijd naar de top heeft gewerkt. Hij heeft zich namelijk geregistreerd op 27 november 2006, en als we het Mededelingen-forum mogen geloven is hij slechts een slordige 9 maanden later, op 18 augustus 2007, in een blauw jasje gehuld. Sindsdien was hij verantwoordelijk voor de San Andreas-fora, destijds een stuk actiever dan tegenwoordig. Oh, en hij heeft zeker zijn sporen nagelaten: één blik op het San Andreas Recordboek is genoeg. Laten we het zo zeggen: als er iemand op dit forum een San Andreas-kenner is, dan is hij het wel. Niets voor niets heeft hij dan ook nog steeds twee blinkende Beste San Andreas Kenner Awards in zijn prijzenkast staan.

Helaas brak er voor KoE een periode van inactiviteit aan, die resulteerde in een degradatie naar Megalid. Echter was hij later weer op het forum te vinden, en werkte zich door zijn positieve activiteit en inzet weer snel omhoog op het forum. Hij raakte dan ook weer snel op zijn oude positie. Helaas kwam daar na een jaar of twee weer een einde aan: wegens een afwezigheid van pakweg vijf maanden werd wederom zijn titel als Moderator-afgepakt. Deze afwezigheid is tot dusver voorgoed.

En GTAGames.nl? Dat bleef achter met een enorme erfenis in de vorm van nuttige WikiGTA-artikelen, activiteiten met betrekking tot GTA San Andreas en niet te vergeten een flink aantal records in het Recordboek van San Andreas, die reeds grotendeels nog niet verbroken zijn. En de tientallen verontwaardigde profielreacties, uiteraard.

Dan vraag ik mij altijd af: waarom zou je, op die manier en in die functie, zomaar afstand nemen van het forum? Tja, meestal ga je dan je antwoord zoeken in de wat extremere redenen. Gebeurtenissen die een zodanige impact of gevolg voor je hebben, dat je er niets voor voelt of niet in staat bent om je online collega's en fans er van op de hoogte te stellen. En zeker als je aan zulke dingen gaat denken, begrijp je de nadelen van de anonimiteit op het forum direct.

In de ogen van de meeste leden is KoE altijd een uitstekende Moderator geweest, die wist wat hij deed en absoluut kennis had over zijn fora. En het is altijd zonde als zulke leden vertrekken. Helaas zullen we waarschijnlijk de komende tijd weinig te weten komen over dit mysterieuze lid.

Hopelijk kijkt hij nog eens om het hoekje, maar ik vrees dat we de blauwe forumkoe nooit meer terugzien.5 Comments


Recommended Comments

Nou, dat was ook niet precies de boodschap van dit artikel. Forumleden hebben namelijk automatisch een soort privacy, en met dit artikel licht ik een concreet voorval uit waarbij de nadelen van deze privacy aan de orde komt. Hoeveel KoE gesteld was op zijn privacy weet ik ook niet (dat zal tegenover de crew wel anders zijn geweest dan tegenover de rest van het forum), maar dat was niet echt het kernaspect van dit artikel.

Wellicht struikelde je over ''dit mysterieuze lid'', maar dat was vooral gebaseerd op zijn plotselinge vertrek. En verder geeft-ie op zijn pagina niet veel persoonlijke informatie prijs, en ja, dat heb ik meegenomen in dit artikel.

Share this comment


Link to comment
Velen zullen hem nog kennen als een man in de dertig, en Superleden en hoger kunnen zelfs een paar foto's van hem aanschouwen in het Superleden-forum. En daar houdt alle persoonlijke informatie op.

Er zijn leden die inderdaad op hun privacy zitten en daar niet vanaf komen. Lantyz was daar heel erg van, bijvoorbeeld. Slechts een paar anderen weten meer van Lantyz dan dat hij houdt van eekhoorns. KoE daarentegen was helemaal niet zo'n privacy-gek, heeft zelfs afgesproken met een aantal forumleden. Dan vind ik het jammer dat hij hier zo wordt gepresenteerd.

Ik snap dat dit de kern van je artikel niet was, maar een verkeerd argument gebruiken is niet netjes t.o.v. het lid én maakt je artikel een stuk minder waarheidsgetrouw.

Share this comment


Link to comment

Tja, wellicht heb je wel gelijk. Zoals ik aangaf was dit inderdaad niet het kernaspect van het artikel, dus zoveel heb ik me daar niet in verdiept. Ik ben uitgegaan van de persoonlijke informatie die KoE prijs gaf op zijn profiel, verder niet.

Share this comment


Link to comment

Koe blijft één van de beste leden die dit forum gekend heeft. Mooie rubriek, Foreigner.

Share this comment


Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...