Jump to content

MAF

  • entries
    518
  • comments
    1,497
  • views
    279,809

MAF 027 - Multitainment


NandroDavids

545 views

 Share

gallery_7284_229_33390.jpg

Deze rubriek is geschreven door @Silverbyte

Een tijdje terug vroeg ik me in deze rubriek nog af of de Nederlandse zomer here to stay was. En verdomme, wat heeft-ie zich bewezen de afgelopen dagen. Met deze temperaturen kan ondergetekende niet veel anders doen dan met de gordijnen omlaag en een fles water naast zich stilzitten op zijn slaapkamertje. En ja, om de benauwde stilte te doorbreken zet je dan maar weer een muziekje op, bij voorkeur iets zomers met een upbeat. Gemakshalve (je denkt toch niet dat ik nu zwaarbeladen onderwerpen ga bespreken? Kijk eens naar buiten, lul) heb ik dan ook gekozen voor lichte kost, te weten Hurricane #1.

gallery_7284_229_17062.jpg

Hurricane #1 werd in 1996 in Oxford opgericht door Andy Bell, die na het uit elkaar vallen van zijn oude band Ride niet stil wilde blijven zitten en een aantal gelijkgestemde muzikanten opzocht. Ze tekenden bij Creation Records, het platenlabel waar ook grote namen als Oasis, The Jesus And Mary Chain en Primal Scream onder contract stonden. In 1997 kwam hun self titled debuutalbum uit, welke een paar bescheiden hitjes voortbracht, maar nooit echt het succes bracht waarop gehoopt werd.

1999 betekende de release van opvolger Only The Strongest Will Survive, een album met veel grootse, lang uitgesponnen tracks zoals

en
. Single
bereikte plaats 19 in de Britse album charts, maar net als het debuutalbum bleef het mainstream succes uit. Critici verweten de band vooral een gebrek aan zinnige teksten, kritiek die ook labelgenoten Oasis regelmatig ten deel viel. Interessant detail is dat Andy Bell na de break-up van Hurricane #1 kortstondig voor Gay Dad ging spelen, maar daarna gevraagd werd als bassist voor Oasis, een uitnodiging die hij onmiddellijk aannam.

gallery_7284_229_10563.jpg

Hurricane #1 was geen lang leven beschoren, zo blijkt wel. Veel mensen zagen ze toch als een kleiner, minder broertje van Oasis. Onterecht, als je het mij vraagt. Ja, kleiner waren ze zonder discussie, maar wat betreft het brouwen van solide, grote tracks deden ze nauwelijks voor hun grote broer onder. De invloeden zijn duidelijk hoorbaar, maar er is naar mijn weten niets mis met het verwerken van je voorbeelden in je eigen muziek. De vaardigheid om knallende, goed in het gehoor liggende teksten te vervaardigen was bij songwriter Bell absoluut aanwezig, getuige songs als

en Let Go Of The Dream, emotionele power ballads die al na één keer mee te zingen zijn.

Houd je van rock met een catchy randje, dan is dit een band die eigenlijk niet in je verzameling mag ontbreken. Beide albums hebben een paar 'mwah'-nummers, maar bieden genoeg kwaliteit om een aandachtige luisterbeurt te geven.

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Ik had er nog nooit van gehoord, maar heb net de nummers die je hier met linkjes hebt geplaatst even geluisterd. Hartstikke prima muziek eigenlijk, dus ik denk dat ik dit wel wat vaker op ga zetten. Dank voor de tip! :)

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...