Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1582003

Editie 344 - 10 Jaar GTAGames


OWN

571 bezichtigingen

s1sCYTQ.jpg

In de aanloop naar het 10 jarige bestaan van GTAGames laten wij prominente leden uit het verleden én heden aan het woord over hoe ze hun tijd op het forum ervaren hebben of nog steeds ervaren. Deze week: @Svenie.

Waar te beginnen? Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik tot het besef kom wat voor een invloed dit forum op mijn jeugd heeft gehad en eigenlijk nog steeds heeft. Sinds eind vorige maand loop ik hier alweer acht jaar rond, acht jaar waarin ik veel mooie en ook heel wat mindere mooie momenten heb meegemaakt. Het valt niet mee om deze rubriek na de enorme uiteenzetting van Dutchy3010 vorige week te mogen invullen, maar haar idee om de pagina uittreksels van de jaarboeken te gebruiken neem ik wel lekker over. Wat volgt is mijn verhaal: gebeurtenissen die ik gedurende de acht jaar dat ik hier ben heb meegemaakt, mijn gedachten daarbij en hoe ik mijn toekomst hier verder zie. Veel leesplezier.

2005

30 juli 2005, de dag waarop ik mij onder de naam gta_idiood hier op het forum registreerde. Net als bij een meerderheid van de leden waren de eerste maanden op het forum een soort van kennismaking, waarbij ik het ene na het andere onzinnige topic online gooide en als een volslagen idioot overal ging posten om mijn postcount omhoog te krijgen. Het waren toen voornamelijk het GTA Advance forum, het GTA San Andreas forum en het GTA Liberty City Stories forum waar ik het meeste van mij tijd doorbracht. In feite was ik gedurende 2005 niet echt actief, zeker niet in vergelijking met de jaren die zouden volgen. Wat voor een ommekeer in mijn gedrag zou zorgen, waren de forumawards, die dat jaar voor de eerste keer werden georganiseerd. Ik volgde deze op een afstandje, zag GTA-Sheep als grote winnaar uit de bus komen en nam mezelf voor om zelf ooit een award te winnen. Het einde van een jaar, maar voor mij een soort van nieuwe start.

2006

Had men mij in het begin van 2006 gezegd wat ik dat jaar allemaal zou meemaken, dan had ik die persoon gek verklaard. 2006 wordt nu wel eens de gouden tijd van het forum genoemd, en als actief lid uit die tijd kan ik dat alleen maar beamen. Al snel werd ik mijn naam als gta_idiood beu, en ik vroeg ik een naamsverandering aan naar svenie (zonder hoofdletter). Svenie, een bijnaam die een aantal van mijn vrienden mij hadden gegeven. Als svenie leerde ik ook mijn eerste forumvrienden kennen. Colonel Cortez was de eerste. Met hem kwam in contact via de GTA Vice City fora, die toen in die tijd nog erg actief waren. Vervolgens kreeg ik contact met VforV, ook een Belg en misschien wel de beste vriend die ik hier ooit op dit forum heb gehad. Niet veel later voegde ook Bling zich toe aan mijn toen nog beperkte online vriendenkring.

aanvraagsvenie4wt9mw.gif

In april melde ik mij aan bij één van de grootste gangs uit die tijd, Familia di Corleone. Daar maakte ik door mijn inzet snel promotie, en ook op het forum ging men inzet steeds meer naar omhoog. Op 17 mei 2006 gebeurde het dan, ik werd een Superlid. Samen met het winnen van een award was een promotie naar Superlid één van de zaken die ik het liefste wilde toen.

j0xhnd.jpg

Meteen na mijn promotie kreeg ik de ene na de andere PM in mijn inbox. Allereerst van mijn vrienden Colonel Cortez en VforV, die voor mij al een promotie te pakken hadden, en vervolgens ook door leden als –Matthijs-, Typhoon en Ruurd31. Laatstgenoemde was in die tijd echt een legende, een persoon waar veel mensen naar op keken, waaronder ik. Het feit dat Ruurd31 mij een PM met felicitaties stuurde betekende heel veel voor mij. Na mijn promotie stelde ik mij alweer een volgend doel, ik wilde een WikiGTA medewerker worden, maar er was nog veel werk voor de boeg. Allereerst was mijn AN nog steeds van een dieptreurig niveau, en daarnaast was er ook geen GTA waarin ik uitblonk wat kennis betrof. Aangezien GTA Advance een GTA was waarover nog heel weinig terug te vinden was, besloot ik om mij daar verder in te verdiepen. Zo hielp ik onder andere VforV, die wel al een medewerker was via PM met het verder vervolledigen van een aantal GTA Advance missies.

Ondertussen lukte het Familia di Corleone om de tweede corporationverkiezing te winnen, na de eerste verloren te hebben tegen The Oceans. Helaas ging het toen snel bergaf met de gang. Na onder andere een verandering van naam naar The Warriors en dus ook een verandering van concept was voor velen de fun er een beetje af en besloot de gang ermee op te houden.

2d8pc3s.png2emejkp.png

Juli was misschien wel mijn belangrijkste maand dat jaar. Op 4 juli speelde ik met Bling voor de allereerste keer SA: MP op één van de zes gigantische server die toen online stonden. We hadden zoveel fun dat we besloten om onze screenshots op het forum te posten en verhaaltje neer te schrijven in het Superledenforum. Dat was het begin van wat we later de summer of 2006 zouden noemen. Al snel wilden andere mensen met ons meespelen. Typhoon, Synchro, Goliat en SilverDust waren de eerste vier, maar al snel volgden namen als Flying Dutchman en SummerBase. Uiteindelijk kregen we ook Dutchy3010 zo ver om een keertje met ons mee te spelen. Iets wat ze ons nog steeds kwalijk neemt, maar niet heus. De groep werd alsmaar groter, zelf leden als GTA-Sheep, PatrickW en Lantyz deden op een gegeven moment mee. Vandaag de dag lijkt dat niet veel bijzonder, maar toen werd er echt nog met ontzag naar de crew gekeken.

Begin juli richtte ik ook samen met Bling mijn eigen gang op, The Yakuza. Met een toen origineel concept lokten we al snel een groot aantal leden en voor we het wisten waren we in de running om een corporation te worden. Het mocht echter niet zijn, The Yakuza verloor van een andere populaire gang die tijd, met name The Royal Guardian. The Yakuza bleef nog even bestaan, maar na een tweede poging om de gang weer nieuw leven in te blazen leek het ons beter om er een einde aan te maken. Wat toen vooral meespeelde was het feit dat ik één van mijn gestelde doelen had behaald, op 17 juli werd ik namelijk een WikiGTA medewerker. Tot op heden is dat misschien wel de mooiste promotie die ik gedurende mijn hele forum carrière heb behaald.

De rest van het jaar verdeelde ik dus mijn tijd tussen WikiGTA en het forum, hoewel er ook heel veel tijd kroop in de MSN-groepsgespreken en uiteraard de gezellige SA:MP avondjes. Het werd november. Ondertussen waren een groot aantal van mijn forumvrienden al gepromoveerd tot Megalid en enkele zelfs tot Moderator. Ikzelf was nog steeds Superlid, maar keek reikhalzend uit naar de forumawards. Door het feit dat de betere leden van toen al Megalid waren maakte ik kans om Beste Superlid te worden, daarnaast zou ik ook in de running zijn voor Beste GTA Classics kenner. Op 17 november, ik denk twee dagen voor de start van de awards werd ik door Dutchy3010 aangesproken op MSN. Zij had me voorgedragen als Megalid, en ik was door de stemming gekomen. Ik mocht mezelf vanaf dan dus een Megalid noemen. Hoewel ik blij was met deze promotie, was het er wel eentje met gemengde gevoelens, dit betekende namelijk dat ik de award waar ik het meeste kans op maakte (Beste SL) niet meer zou kunnen winnen. Gelukkig was er Beste ‘GTA Classics kenner’ nog, daarnaast maakte ik ook nog kans in de categorie ‘Beste screen in de galerij’. In beide categorieën werd ik tweede op twee punten van de winnaar. Het was mijn hoofddoel om een award te winnen, en dat doel was mislukt, uiteraard was ik toen heel erg teleurgesteld. Ik kwam echter vrij snel over deze teleurstelling heen als ik bekeek wat ik dat jaar had verwezenlijkt. Ik was een Megalid, WikiGTA medewerker en had inmiddels een ruime online vriendengroep uitgebouwd. Ik had alle reden om met goede moed aan 2007 te beginnen.

kbozo3.png

2007

2007 had dus alles om een mooi jaar te kunnen worden. Helaas besliste een uit de hand gelopen discussie in het megaledenforum in het begin van dat jaar daar anders over. Zonder echt ver in detail te willen treden, kan ik zeggen dat deze discussie ging over de verhouding tussen het aantal Megaleden en Superleden in die tijd. Voor zover ik mij kan herinneren waren er toen een 40-tal Megaleden en slechts een 20-tal Superleden. Naar mijn mening werd er dus te snel gepromoveerd en werd de rang van Megalid steeds minder waard. Om een statement te maken liet ik mijzelf vrijwillig degraderen tot Superlid.

Hoewel ik nog steeds lichtjes actief was op het forum daarna, had ik het wel een beetje gezien. Ik begon te rebelleren, kwam misschien een aantal verkeerde mensen tegen op andere fora en in de zomer van dat jaar stond ik samen met VforV opeens terug op 0. Dit was grotendeels te danken aan het feit dat ik een nieuw lid van dat jaar, Mirrrr niet kon uitstaan. Ik zou het geen jaloezie noemen, maar voor mij was het duidelijk dat als je van het vrouwelijke geslacht was, je veel sneller promotie kon maken.

Een degradatie naar lid en op het randje van een ban en wat nog het ergste was, het verlies van mijn toegang tot WikiGTA. Die zomer heb ik het forum dus lange tijd links laten liggen. Ik bleef echter wel actief SA: MP spelen zodat ik dus ook in de GTA-sfeer bleef hangen. Dit en waarschijnlijk ook nog steeds het verlangen naar een GTAforum award zorgde ervoor dat ik op het einde van het jaar, rond oktober terug actief begon te worden op het forum. Wonderbaarlijk genoeg werd ik voor exact dezelfde categorieën van het voorgaande jaar genomineerd, ‘Beste GTA Classics Kenner’ en ‘Beste Screenshot in de galerij’. Nog wonderbaarlijker, ik won beide categorieën. Een zwart jaar kreeg op dat moment toch nog een beetje kleur.

gallery_536_30_5041.pnggallery_536_30_28344.png

Ik besefte dat ik veel aan de crew van het forum te danken had, kwam tot het inzicht hoe kinderachtig ik mij dat jaar had gedragen en begon zelfs een vriendschap met Mirrrr, de persoon die ik dat jaar ontelbare keren verwijten naar het hoofd had geslingerd. Hoewel ik nog steeds achter een aantal uitspraken die ik dat jaar heb gemaakt sta (in verschillende discussies) ben ik toen echt veranderd. De jaren nadien zou ik nog steeds eerlijk voor mijn mening uitkomen, maar meer genuanceerd en op een meer respectvollere manier naar anderen toe dan toen.

Wat ik aan mensen die nu met een warn rondlopen zou willen meegeven is dat hoe slecht je er ook moge voorstaan, het nog steeds niet te laat is om te veranderen. Mensen die je als vijanden ziet, kunnen hoe vreemd het ook moge klinken nog steeds je beste vrienden worden. Uitspraken die je hebt gedaan kunnen misschien niet meer teruggedraaid worden, maar je kan er wel uit leren en ervoor zorgen dat je niet meer dezelfde fout maakt.

2007 had mijn laatste jaar op dit forum kunnen worden, maar ik ben blij dat dit niet het geval was. 2008 stond voor de deur, tijd om bepaalde zaken op orde te stellen.

2008

2008 kan gerust het jaar van mijn comeback genoemd worden. Na bewezen te hebben dat ik geleerd had uit mijn fouten, en door mijn terug toenemende behulpzaamheid kreeg ik op 15 januari opnieuw toegang tot WikiGTA. Blij als een kind ging ik daar meteen aan de slag met de Grand Theft Auto sectie.

Op het forum verdwenen mijn laatste waarschuwingen in sneltempo en toen mijn laatste nog geen uur verwijderd was, werd ik alweer voorgesteld als Superlid. Ik kwam door de stemming, hoewel er bij sommige personen begrijpelijk toch nog wat twijfel bestond en mocht vanaf 13 februari dus weer in het zwart op het forum rondzwerven. Ondertussen was de persoon waar ik in 2007 niet mee overweg kon, één van mijn beste vrienden geworden en praatte we bijna elke dag. Over een ommekeer gesproken hé Mirrrr. knipoog.gif

svenie2copyiq4.png

Mijn activiteit schommelde vervolgens van erg hoog, naar erg laag op sommige momenten. En hoewel ik ten opzichte van verschillende personen toch nog vrij nors overkwam, werd ik op 8 juli terug gepromoveerd tot Megalid. Ik stond met andere woorden terug op de positie die ik begin 2007 had.

sql1xx.jpg

Een aantal dagen na mijn promotie werd een nieuwe GTA, GTA Chinatown Wars aangekondigd, en kregen ik en VforV het idee om een informatietopic op te starten. Bij gebrek aan een CW forum postte we dit in het GTA Advance forum. Het duurde echter niet lang voor er effectief een GTA Chinatown Wars forum werd opgestart, en mijn verbazing kon niet groter zijn toen ik eind september van dat jaar in een MSN-gesprek met Dutchy3010 en PatrickW belande. Zij boden mij een postje als Moderator van eerder vernoemd forum aan. Ik stemde hier uiteraard op in, hoewel ik eerlijk moet bekekenen dat ik de eerste paar weken vrij onzeker was. Ik had namelijk nog niet eerder met zoveel verantwoordelijkheid ergens rekening mee moeten houden. Na verloop van tijd voerde ik mijn taak als Moderator echter met veel plezier uit, en op 28 oktober hielp ik bij de reorganisatie van de multiplayerfora en kreeg ik een postje naast Azer daar. Ik kreeg er met andere woorden opeens zes fora bij om te modereren.

Tijdens de forumawards van dat jaar was er tot mijn grote spijt geen plaats meer voor ‘Beste GTA Classics kenner’. Hoewel ik wel genomineerd werd voor ‘Beste GTA IV kenner’ en uiteindelijk tweede eindigde in deze categorie, won ik dat jaar geen enkele award. Misschien spijtig, maar als er iemand was die dat jaar geen reden tot klagen had, dan was ik het wel. From zero to Moderator. Deze simpele zin vertelt denk ik wel genoeg.

gallery_33831_41_258146.png

2009-2013

Net als Dutchy3010 in de vorige editie, ga ik iets sneller over mijn laatste jaren hier op het forum. Waarom? De gebeurtenissen in de laatste vijf jaar zijn lang niet zo memorabel, en wellicht hebben jullie ondertussen al meer dan genoeg van mijn geneuzel.

2009 was in vele opzichten een rustig jaar. GTA Chinatown Wars werd uitgebracht, wat een kleine verhoging van de activiteit in de door mij beheerde fora meebracht. Jowx contacteerde mij halverwege het jaar om eens te polsen of ik interesse had om naast hem te modereren in de Lifestyle fora. Ik vond het leuk dat hij aan mij had gedacht, maar bedankte toch vriendelijk. Veel mensen vragen zich nu af waarom. Ik en de Lifestyle fora dat is gewoon geen goede combinatie. Mocht je het ondertussen nog niet weten, ik ben hier voor GTA en voor niets anders.

In mijn functie als moderator van de multiplayer fora werd ik dat jaar ook benaderd door Jacky-2007, leider van de Death Incorporated clan. Hij liep met het idee om samen met de twee andere clans van het forum, zijnde KiwiUnited en LibertyKillerz een project genaamd de IV Open Tournaments op te starten. Een toernooi, waarbij het mogelijk werd gemaakt om PS3, Xbox360 en PC spelers samen te brengen in één gezamenlijke competitie. Na beraadslaging in het moderators forum, kreeg het project groen licht en stond ik de leiders bij als de persoon die de regels verzorgde.

Ondertussen nadere het einde van het jaar, en dat betekent maar één ding: forumawards. Dat jaar werd ik voor verrassend veel categorieën genomineerd en wist ik er uiteindelijk drie te winnen. 'Beste GTA Chinatown Wars kenner', 'Beste screen in galerij' en tot mijn grote verbazing en genoegen ook ‘Beste GTA Trilogy kenner’. Al bij al was 2009 dus een rustig, maar zeker productief jaar, en dan vooral wat awards betreft.

gallery_7574_51_257443.png

2010 is het jaar waarin ik de interesse in GTA en het forum voor even helemaal kwijt was. Op 22 september besloot ik dan ook begrijpelijk om mijn functie als moderator stop te zetten. Hoewel ik de laatste helft van dat jaar dus nauwelijks actief was, won ik wel voor het tweede jaar op rij de award van 'Beste GTA Chinatown Wars kenner'.

gallery_80436_61_16668.png

2011 begon op dezelfde manier zoals ik 2010 had afgesloten, als een weinig actief megalid dat slechts sporadisch het forum eens kwam bezoeken. Naarmate de zomer echter dichterbij kwam, begon mijn interesse in zowel GTA als het forum weer wat te stijgen en stond ik opnieuw open voor een functie als moderator. Op 25 juni werd me een postje naast Kai-ShockWave als Moderator van de Games fora aangeboden. Een aanbod waar ik niet lang over moest nadenken. Met mijn terug toenemende activiteit op het forum, begon ook mijn activiteit op WikiGTA weer te stijgen, ik had er weer zin in! Op het einde van het jaar ging ik opnieuw aan de haal met één award, deze keer die van ‘Beste GTA Classies Kenner’, een categorie nieuws sinds dat jaar en een samentrekking van alle Classic GTA’s en GTA Stories.

33crm8l.jpg

gallery_7574_67_95213.png

2012 kan opnieuw eigenlijk een vrij rustig jaar worden genoemd. In januari vond er een grote schoonmaak in de Games fora plaats en verplaatsten Kai-ShockWave en ik echt honderden topics. Het eindresultaat mocht er zeker wezen. Deze actie leverde mij op het einde van het jaar ook de vermelding van moderator met de meeste modacties op in het jaarboek. Het jaar ging vervolgens vrij snel. Op WikiGTA kreeg ik een promotie tot beheerder, en rond oktober, november hielp ik bij het opnieuw populair maken van MTA: SA onder de leden. In november werd ik tenslotte naast Jacky-2007 en VWO-er moderator van de GTA V fora. Tijdens de awards van dat jaar, ging ik aan de haal met opnieuw ‘Beste GTA Classies Kenner’ en met ‘Beste GTA Trilogy kenner’.

fbz03k.png

gallery_95813_226_156293.png

2013 begon voor mij met het afstaan van de Games fora aan Bassieboy35. Er werd geoordeeld dat de Games fora niet echt mijn ding waren, een uitspraak waar ik zeker achter stond. Ik hielp de volgende maanden bij de organisatie van verschillende MTA: SA evenementen en op 15 juni nam ik de taak van Moderator van de GTA Classics fora, het GTA III en het GTA Vice City forum van Lantyz over. 2013 is ondertussen nog steeds volop aan de gang, maar aangezien ik geen glazen bol heb, is het aangewezen om hier te stoppen.

Zoals jullie dus konden lezen heb ik gedurende de acht jaar dat ik binnen deze community aanwezig ben heel wat meegemaakt. Heel wat topmomenten, maar ook een aantal dieptepunten. Vroegah, tijdens mijn eerste jaren hier op het forum heb ik zonder twijfel mijn beste tijd beleefd. Voor mij heerste er toen een echte gezellige sfeer, die wellicht voor het grootste deel gecreëerd werd door het feit dat de SL+ groep van toen echte vrienden waren. Misschien is het dit, dat voor het grootste aantal van de oudere leden die nu nog actief zijn vroeger beter maakte. Eerlijk, toen had ik dagelijks wel een MSN-gesprek met een forumvriend, en bestond mijn vriendengroep uit een 10-tal mensen. Als het er nu nog twee zijn die ik af en toe eens op skype spreek, is het al veel. Uiteraard ligt veel hiervan aan mezelf, misschien moet ik mij wat meer openstellen naar andere mensen toe. Anderzijds voel ik hiertoe steeds minder de behoefte.

Wellicht heb ik mijn beste tijd hier wel gekend, waarschijnlijk. Desondanks zit een afscheid er de eerst komende maanden nog zeker niet in. Als moderator van de GTA V fora zal ik proberen mijn taak zo goed mogelijk uit te voeren en als WikiGTA medewerker ben ik haast verplicht om ervoor te zorgen dat de GTA V sectie daar snel van voldoende informatie is voorzien.

Maar goed, tijd om af te sluiten. Ik hoop dat jullie het interessant vonden om deze column te lezen, en ik kijk al vol spanning uit naar hetgeen de persoon die volgende week aan de beurt mag komen te vertellen heeft.

3 reacties


Recommended Comments

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...