Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1582003

Editie 344 - Opmerkelijk


OWN

290 bezichtigingen

jjMsxmd.jpg

Deze rubriek is geschreven door @3L1077!

Hallo, en welkom bij de Opmerkelijk! We hebben het vandaag over de hoofdsteden van Vlaanderen, die stuk voor stuk een interessante geschiedenis met zich dragen! Laten we beginnen!

:)

AntwerpenLocatie.png

Antwerpen telt 512.000 inwoners. Het grootste deel van Antwerpen vind je op de rechteroever van de Schelde. Over de Schelde gesproken, in Antwerpen vinden we de tweede haven van Europa, na Rotterdam. De haven bruist letterlijk van de activiteit, er werken ruim 150.000 mensen, die de internationale handel in goede banen leiden. Hoe de echte Antwerpenaars Antwerpen noemen? Simpel. 't Stad. Bij de naam Antwerpen denken jullie waarschijnlijk meteen aan de sage waarin Brabo het hand van Antigoon afkapt en inde schelde gooit. 'Hand werpen'. Maar dat is niet de enige verklaring. Een veel oudere is namelijk 'anda werpa', wat Germaans is voor 'aangeworpen gronden'. Niet alleen de haven is prachtig, maar nog o zo veel andere mooie dingen in Antwerpen. Het Centraal Station, De Zoo van Antwerpen, Het Steen, De Meir, De Groenplaats,Het MAS (Museum Aan de Stroom), met andere woorden, je hebt ogen te kort in Antwerpen, zowel op cultureel vlak als amusement, heb je nooit tijd te veel in Antwerpen.

Hasselt_Limburg_Belgium_Map.png

De hoofdstad van de Belgische provincie Limburg, is Hasselt. In Hasselt lopen er zo'n 74.500 Hasselaars rond, zo noemen we de inwoners van Hasselt. De stad bevindt zich aan het Albertkanaal en de Demer. Hasselt staat in bloei sinds het begin van de 21ste eeuw. Veel vernieuwingsprojecten hebben er de laatste jaren plaatsgevonden. De Groene Boulevard, het Kolonel Dusartplein, de Tweetorenwijk. Ook werden de Grenslandhallen uitgebreid met de Ethias Arena en Plopsa Indoor Hasselt. Gezellig, niet? Ook werd in 2005 de nieuwe Hasseltse gevangenis in gebruik genomen, die aan 450 gedetineerden plaats biedt. Een beetje minder gezellig. Hasselt is sinds 1977 een fusiegemeente die uit Hasselt, Kermt, Kuringen, Sint-Lambrechts-Herk, Spalbeek, Stevoort, Stokrooie en Wimmertingen bestaat. Uit onderzoek blijkt dat Hasselt de tweede stad is in België qua leefkwaliteit.

GemGentLocation.png

Gent telt ongeveer 250.000 inwoners. De naam Gent zou afkomstig zijn van de Keltische waternaam Gond, verbasterd naar het Germaanse Gand, waarvan het Latijnse Gandavum is afgeleid. De historische binnenstad van Gent is zeer interessant. Het silhouet van de stad wordt gedomineerd door 'de drie torens', ook wel de Gentse torenrij genoemd. 'De drie torens', bestaan uit de 95 meter hoge belforttoren, de Sint-Baafskathedraal (oorspronkelijk Sint-Janskerk) en de Sint-Niklaaskerk.

Het Gravensteen is één van de grootste en belangrijkste civiele monumenten in de binnenstad. Het is een kasteel en grafelijke residentie uit de twaalfde eeuw. Ook evenementen zijn aanwezig in Gent, iedereen kent de Gentse Feesten wel. Een tiendaags straat-,muziek-, en cultuurfestival in de binnenstad. Het onderwijs staat ook hoog in het vaandel bij Gent, het is namelijk de belangrijkste onderwijsstad in Vlaanderen.

LeuvenLocatie.png

Leuven is de hoofdstad van de provincie Vlaam-Brabant. Leuven wordt ook de bierhoofdstad van België genoemd vanwege de eeuwenlange aanwezigheid van de brouwerij Artois en het studentenleven. Net zoals in vele andere steden zijn het stadhuis en de Grote Markt bezienswaardigheden in Leuven. Verder is het Groot Begijnhof ook erg mooi. Koeienschieters is een van de bijnamen van de Leuvenaars. Die naam kregen ze, omdat ze op een zekere, donkere nacht het vuur openden op vreemde gestalten. De volgende morgen bleek dat ze op koeien hadden geschoten. De arme dieren. Leuven staat ook bekend om het bruisende studentenleven.

BruggeLocatie.png

Brugge is de hoofdstad van West-Vlaanderen. Er wonen bijna 120.000 mensen. Brugge heeft ook een belangrijke haven: Zeebrugge. De stad is ook een wereldberoemde toeristische trekpleister. Ook in Brugge is de grote markt een trekpleister, de Burg met het stadhuis, de vismarkt, en zo voort.

Natuurlijk kan je er ook lekker shoppen, dus je vriendin - als je die hebt, anders je moeder - dump je ergens in het midden van de stad, en dan kan jij lekker de cultuur van Brugge gaan opsnuiven!

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...