Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1582003

Editie 345 - 10 Jaar GTAGames


OWN

675 bezichtigingen

s1sCYTQ.jpg

In de aanloop naar het 10 jarige bestaan van GTAGames laten wij prominente leden uit het verleden én heden aan het woord over hoe ze hun tijd op het forum ervaren hebben of nog steeds ervaren. Deze week: @PatrickW.

big_brother.png?token_hash=AAF3R6o1mp3-fh9yQy9cHrDGm7SS8yMvN3E5OOOTLYcjuA

Het zal niemand ontgaan zijn dat GTAGames.nl binnenkort 10 jaar bestaat. Naar aanleiding daarvan kreeg ik van de OWN redactie de vraag of ik een artikel voor hen wilde schrijven over hoe ik die 10 jaar beleefd heb. Na Dutchy3010 en Svenie krijg ik dus deze week de gelegenheid om mijn blik op de geschiedenis van GTAGames.nl te beschrijven. In het verhaal hieronder zal veel ontbreken; sommige dingen heb ik verdrongen, andere dingen ben ik vergeten of vond ik niet waard besproken te worden. Wat hierna overbleef vind je hieronder. Ik heb hier geen groot onderzoeksproject van gemaakt, dus het staat niet vol met kleine feitjes, maar is gebaseerd op mijn herinneringen en kan dus hier en daar best wat gaten en/of onvolkomenheden vertonen.

blue_eyes_trans.png?token_hash=AAF3R6o1mp3-fh9yQy9cHrDGm7SS8yMvN3E5OOOTLYcjuA

Mijn kennismaking met GTAGames.nl kwam in augustus 2004. Ik had op dat moment al een redelijke naam opgebouwd in de moddingscene van het engelse forum, door mijn "Marina carpark Mod" en wat andere kleine mods. In die tijd was er nog niet echt 1 grote Nederlandse GTA fan community, maar bestonden er vele kleinere websites en fora. In die tijd kwam ik af en toe op gtacrime.nl en had daar van de beheerder ook een homepage voor mijn mod gekregen. Door toeval (volgens mij een signature van Joriz onder een post op het Engelse forum) kwam ik op een gegeven moment op GTAGames.nl terecht. Wat mij vanaf het begin erg aansprak, was dat er hier veel mensen zaten die net als ik geïnteresseerd waren in modding. Mijn eerste posts hier bestonden dan ook uit het beantwoorden van vragen die ze hadden. Ik vermoed dat ik als expert gezien werd en toen kwam er een geniale stap van de crew. Een week na registratie en met slechts 7 posts, werd ik gepromoveerd tot superlid (in die tijd werd je normaal pas SL bij 100 posts). Dat streelde natuurlijk mijn ego en zorgde ervoor dat ik dagelijks langskwam om vragen over modding en VC te beantwoorden. Dit viel schijnbaar in goede aarde, want weer een maand later werd ik gevraagd om moderator te worden van de modding fora.

knuppel_roggel.png?token_hash=AAF3R6o1mp3-fh9yQy9cHrDGm7SS8yMvN3E5OOOTLYcjuA

In de 10 maanden die volgden deed ik m'n werk als modding moderator met veel plezier. Modding was toen op het forum veel populairder dan tegenwoordig. We hadden veel actieve modders, met over de tijd vele geslaagde en minder geslaagde projecten. De moddingfora waren naar mijn mening het meest bruisende onderdeel van het forum in die tijd. Ik begaf me ook amper buiten de modding fora, heel af en toe keek in ik het Vice City forum, maar dat was het dan wel.

Dat veranderde in juni 2005, toen ik regelmatig met se7en (destijds admin) op MSN sprak en hem tijdens nachtelijke uren regelmatig hielp bij het reorganiseren van fora en het schrijven van nieuws over de op handen zijnde release van San Andreas voor de PC. Om die werkzaamheden makkelijker en beter uit te kunnen voeren werd ik in gepromoveerd tot GodModerator. Het was een woelige tijd rond de release van San Andreas voor de PC, veel nieuws, veel nieuwe leden en veel rivaliteit met andere Nederlandse GTA-sites. Dit alles naast alle ophef die in die periode rond mijn persoontje onstond rond een kopje koffie (wat ik verder in dit verhaal buiten beschouwing zal laten).

jhAAYc9.gif

Aan het eind van die maand, nog voor de release van SA, besloot Joriz om alle godmods te promoveren tot admin. Als ik me het goed herinner vanwege de explosieve groei en omdat het systeem dat we toen gebruikten, het dan makkelijker maakte om ons werk uit te voeren. De woelige tijden zorgden helaas ook voor veel spanningen en wrijvingen binnen het admin-team (waarvan ik de details helaas achterwege moet laten). Hierdoor besloten een aantal van de admins ermee te stoppen. Dus daar stonden we midden in zo'n drukke periode, met nog slechts 3 admins: Joriz, ik en Lantyz (die toen net een paar weken op vakantie was). Joriz bemoeide zich vooral met de technische zaken, dus kreeg ik plotseling veel organisatorische taken op mijn bordje. Ook in stukken van het forum, waar ik voordien amper kwam. Een van de eerste besluiten was dan ook dat we dringend nieuwe global moderators nodig hadden om ons hierin te ondersteunen. Ewoud en Mazzeltje waren twee moderators die in onze ogen de juiste capaciteiten hadden en werden de volgende dag al gepromoveerd tot Global Moderator.

Omdat de admins die waren vertrokken, voor een heel groot deel verantwoordelijk waren voor de "Walkthrough" sectie van de site en zij niet langer wilden dat we die gebruikten, moesten we dringend op zoek naar een alternatief. Omdat de oude opzet (met slechts enkele globals/admins als schrijvers) heel veel tijd zou vergen om tot iets goeds te komen, besloten we om voor de wiki opzet te gaan. In oktober rond de 2e verjaardag van de site werd WikiGta officieel gelanceerd, en het werd een groot succes. Een groot team van schrijvers ging aan de slag en maakte de wiki in mijn ogen de meest waardevolle Nederlandstalige bron van GTA informatie.

jigsaw_signature_wip_3.jpg?token_hash=AAF3R6o1mp3-fh9yQy9cHrDGm7SS8yMvN3E5OOOTLYcjuA

In de jaren daarna ontwikkelde GTAGames.nl zich tot DE Nederlandstalige GTA site. Hoogtepunten voor mij persoonlijk waren de invoering van Gangs en Corporations, de ontwikkeling van het bijbehorende systeem op het forum, de toevoeging van de blogs en natuurlijk de wekelijkse Admins Strippen. Voor een uitgebreide beschrijving van andere gebeurtenissen in deze periode verwijs ik jullie graag naar het verhaal van Dutchy3010 uit de vorige OWN.

Wat hierboven ontbreekt, maar wat zeker vermeld moet worden, is de ontzettende hoeveelheid plezier en lol die ik in al deze jaren aan GTAGames heb beleeft. De vele groeps-gesprekken en online games, zorgden samen met hilarische en ontroerende persoonlijke gesprekken voor een onvergetelijke ervaring, die ik voorlopig nog niet wil missen.

1 reactie


Recommended Comments

Aan het eind van die maand, nog voor de release van SA, besloot Joriz om alle godmods te promoveren tot admin. Als ik me het goed herinner vanwege de explosieve groei en omdat het systeem dat we toen gebruikten, het dan makkelijker maakte om ons werk uit te voeren. De woelige tijden zorgden helaas ook voor veel spanningen en wrijvingen binnen het admin-team (waarvan ik de details helaas achterwege moet laten). Hierdoor besloten een aantal van de admins ermee te stoppen.
Persoonlijk herinner ik het me toch een stuk anders en wil dat graag even toelichten. SA kwam in oktober 2004 op de markt. Wij werden op 22 juni 2005 Admin (zie http://www.gtaforum....en/#entry371324) . Er waren destijds veel jonge leden die vaak dezelfde vragen stelden en we waren meer politieagent aan het spelen dan gezellig aan het posten en dat ging tegenstaan. Daarop besloten een paar admins (waaronder ik) te stoppen en hebben een ander forum opgericht. De strubbelingen kwamen mi. pas na het vertrek om verschillende redenen. Dit was na de eerste golf nieuwe leden maar het was zeker nog wel een drukke periode.
Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...