Jump to content

MAF

  • artikelen
    518
  • reacties
    1497
  • bezichtigingen
    285460

MAF 032 - Column


NandroDavids

593 bezichtigingen

gallery_7284_229_39311.jpg

Deze rubriek is geschreven door @MegaPilot

Gamen en geweld

Een tijdje geleden heeft een 8-jarige jongen z’n oma doodgeschoten na het spelen van GTA IV. In Opinie is er meteen een topic voor geopend.

Het wordt maar al te vaak aan elkaar gelinkt, gamen en geweld. Het laatste zou het gevolg zijn van het eerste. Op een site als GTAForum wordt er steevast beweerd dat gamen geen geweld veroorzaakt. Daar ga ik slechts deels mee akkoord. Een psychisch gezonde persoon zal natuurlijk nooit moorden door het spelen van een gewelddadig spelletje, maar maakt dat van die 8-jarige jongen een psychopaat? Neen. Het probleem zit hem er in dat GTA 18+ is. Een kind van 8 jaar dat nog door alles en iedereen beïnvloed kan worden hoort gewoon niet zo’n spel te spelen. Het is natuurlijk een feit dat dat kind nooit een wapen zou mogen bemachtigen, dat is nu eenmaal een handicap van Amerika.

Gamen gaf me nog nooit moordneigingen

De studies over de relatie tussen gamen en geweld zijn heel tegenstrijdig. Een bedrijf als Rockstar Games zwaait natuurlijk met een studie die het ontkent en de bezorgde ouders met een studie die het dan zogezegd bewijst. Zo is er een studie die via hersenscans gamers vergeleek met mensen die niet gamen. Ze concludeerden dat (al dan niet overmatig) gamen je emotioneel afstompt. Daar kan ik mee akkoord gaan, als je leven uit niets anders bestaat dan bijvoorbeeld Call Of Duty spelen. Sporadisch gamen kan in mijn ogen niet veel schade aanrichten. Het gebeurt maar al te vaak dat ik net voor ik ga stappen een uurtje gegamed heb, en ik heb nog nooit de neiging gehad een wapen te bemachtigen en willekeurige mensen af te knallen. Dat is nou wel iets wat ik ingame doe, maar ik ken de scheidingslijn tussen game en realiteit.

Die lijn is gekend door zowat 99% van de gamers, als het cijfer al niet hoger ligt. Als er al eens een moordpartij gebeurt, wordt er meteen met de vinger naar een gewelddadige game verwezen. Denk nu zelf eens logisch na, met het oog gericht op de huidige jeugd. Van alle schietpartijen in Amerika, bij hoeveel daders denk je een gewelddadige game te vinden? Het zal rond de 90 % liggen, zeker weten. Iedereen gamet tegenwoordig, is het dan de schuld van de games dat er geweld gepleegd wordt? Een ander onderzoek stelt vast dat gamen een bepaald hersengebied activeert. Of dit goed of slecht is, dat laten ze in het midden. Ze stelden echter vast dat gewelddadige films hetzelfde hersengebied activeerden, waarom wijst de media dan amper naar gewelddadige films?

De media blijft sensatie halen uit moordpartijen en games

In mijn ogen wordt de correlatie tussen gamen en geweld heel erg uitvergroot door de media. Als gamen zo veel geweld uitlokt volgens de media, dan zou er nu meer geweld moeten zijn dan vroeger. Dat is echter niet zo. 25 jaar geleden was er meer geweld dan nu, en toen waren er nog niet eens gewelddadige spelletjes zoals GTA. Laten we gamen nu ook eens van de positieve kant bekijken. Talrijke studies zijn het namelijk eens dat de hand-oog-coördinatie verbeterd wordt door pc-gaming. Verder bevordert het je kennis van de Engelse taal en wordt je doorzettingsvermogen verbetert doordat je steeds verder wilt geraken in de game.

De media blijft echter sensatie halen uit moordpartijen en games, dat is nu eenmaal zo. Al denk ik niet dat we ons druk hoeven te maken. Zolang er geen wetenschappelijk bewijs is dat gamen agressie opwekt, denk ik niet dat we ons zorgen moeten maken over de beschikbaarheid aan gewelddadige games.

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...