Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1585638

Editie 346 - Opmerkelijk


OWN

512 bezichtigingen

o4o27xf.jpg

Deze rubriek is geschreven door @3L1077!

Kunst

Goedendag, vandaag hebben we het over (moderne) kunst! Kunst op zich is een vrij ruime term, dus daarom nemen we vandaag alleen maar moderne kunst op ons bord.

vangogh_zps4a042322.png

Laten we beginnen met één van de grootste moderne kunstenaars, van eigen bodem dan nog!

Vincent Van Gogh werd in maart 1853 geboren in Zundert, en klein dorpje dicht bij de Belgische grens. Van Gogh kan zich vooral vinden in het postinpressionisme. Hoewel Van Gogh nu als een van de grootste moderne kunstenaars wordt beschouwd, was hij helemaal niet zo roemvol tijdens zijn leven. Sterker nog, hij heeft in zijn leven waarschijnlijk maar één schilderij verkocht aan de dus van zijn vriend. Voor 400 toenmalige Franse frank (dat is ongeveer 61 euro, afgerond) aan de dame Anna Boch. Een leuk weetje is dat er een planetoïde naar Van Gogh genoemd is.

picasso_zpsee1dba8c.png

Iedereen kent 'm wel, maar wie onder jullie kan me zijn gehele naam vertellen? Niemand? Dat dacht ik al. Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Zo, schrijf dat maar op je identiteitskaart... Maar nee, iedereen kent hem wel gewoon als Pablo Picasso. Pablo Picasso werd in oktober 1881 geboren in Malaga, een Spanjaard dus. Picasso heeft 5 musea op z'n naam staan, maar wordt natuurlijk nog in vele andere musea tentoongesteld. Hij was verliefd op enorm veel vrouwen, die meestal ook zijn schildersmodel waren.

mondriaan_zps935c23f8.png

Pieter Cornelis Mondriaan, beter bekend als Piet Mondriaan, werd in maart 1872 geboren in Amersfoort. Hij was een kunstschilder, zoals jullie waarschijnlijk weten, maar ook een kunsttheoreticus. Mondriaan wordt vaak gezien als de pionier van de abstracte non-figuratieve kunst. In simpele woorden: kunst die niets voorstelt. (In het echte leven). Hij was een van de belangrijkste pioniers van het grote tijdschrift De Stijl.

dali_zps1fe09181.png

Salvador Dalí heeft net als Picasso ook een ongelooflijke naam, maar die zullen we hier nu niet vermelden, aangezien ik vermoed dat jullie dat niet zoveel zal zeggen. In Catalonië, 11 mei 1904 werd Dalì geboren. Hij richtte zijn aandacht grotendeels op het impressionisme en het kubisme, vormen van de moderne kunst. Ooit zei hij: "Toen ik zes jaar oud was, wilde ik kokkin worden. Toen ik zeven jaar oud was, wilde ik een Napoleon worden. Sindsdien is mijn ambitie in hetzelfde tempo blijven groeien." Een ambitieuze man dus. En met recht en rede.

mirp_zpse0548363.png

Joan Miró werd in april 1893 geboren in Palma De Mallorca. Miró wordt gezien als één van dé grootste surrealisten. In 1979 ontving Miró een eredoctoraat (honoris causa) van de universiteit van Barcelona. Heel veel profijt heeft hij er niet van gehad, want vier jaar later stierf hij aan een Hartziekte.

3 reacties


Recommended Comments

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...