Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1581887

Editie 346 - Game On


OWN

349 bezichtigingen

7d0yyLk.jpg

Deze rubriek is geschreven door @Phoenyxar!

Deze week in Game On, een fantastische game...

Sid-meiers-civilization-symbol-background-400x320.jpg

Nee, het is niet GTA V. Dit is Civilization V!

Enkele weken terug ben ik overgestapt van het spelen van Civilization IV, naar Civilization V. Een game die al meer dan 3 jaar op mijn schappen lag en die ik toch nooit echt had bekeken. Drie vergooide jaren zijn het gebleken, want Civilization V overtreft zijn voorganger(s) op een mooie manier.

Wat is Civilization?

Civilization is een gameserie van turn-based strategy games. Dat turn-based stukje is zeer belangrijk, want dat is wat het onderscheidt van de meeste strategy games. Het doel van het spel is om je eigen Rijk te leiden tot de overwinning. Een simpel concept, maar een heuse opgave die afhankelijk van de overwinningskeuze uiteindelijk kan leiden tot meer dan enkele millenia aan oorlogen, cultuur, geld, ontwikkeling en vooral veel klikken op een gegeerde bonus.

5e633c.jpg

Wat maakt dit leuk?

Het is een goede vraag, want na meer dan 5 jaar Civilization spelen weet ik nog steeds niet waarom het leuk is om doen. Misschien omdat het fijn is om toe te kijken hoe een klein rijkje uitgroeit tot een machtig imperium omwille van de beslissingen die jij neemt. Maar tegelijkertijd heeft de game veel meer aspecten dan puur je tegenstander militair domineren, dus is dat het eigenlijk wel? Het spel is alleszins enorm verslavend. Eén game kan makkelijk 30 uur duren en dat doe je dan op 2-3 dagen. Zo verslavend is het dus. Ik schrijf dit artikel ook terwijl ik pauze neem van de game, het heeft me best stevig vast.

33ynbpy.jpg

De verschillen met Civ IV?

Het is moeilijk om over Civ V te praten zonder ook eventjes te kijken naar zijn voorganger. Zeker voor mij, aangezien die voorganger mij 5 jaar heeft vastgehouden. De voordehandliggende dingen zijn direct te zien. Het ziet er beter uit, het speelt veel vlotter en heeft een duidelijkere opmaak. Maar de content is wel wat kleiner. Of toch niet? Want ik vergelijk nu Civiliation V met IV + 2 uitbreidingen. Als ik dit echter ook doe voor Civilization V met zijn beide uitbreidingen, dan komt V er beter uit. Zeker, er zijn enkele dingen die zijn weggelaten ten opzichte van IV, maar er zijn ook nieuwe dingen en heel belangrijk: alles dat er in zit, is ook enorm goed uitgewerkt. Iets dat soms wat mis zat bij IV.

35i6nuh.jpg

Modding?

Eén van de sterke kanten van Civilization V is zijn open Modding Community via Steam. De game is enorm makkelijk te modden (met serieus een enkele klik) Dit zorgt er dan ook voor dat het speelplezier oneindig kan verlengd worden. Als je de game eindelijk beu zou worden dan neem je er gewoon even een mod bij, heel simpel! En als het dan nog niet is wat je wilt kun je ze ook gaan combineren. Want geef toe, het kan moeilijk epischer dan Genghis Khan die militair wordt vernederd door Rainbow Dash.

GameSnackBE-Civilazation-V-Featured-01-620x350.jpg

Conclusie!

Op Steam haalt het spel een score van 90/100, voor zo ver die score wat waard is, maar naar wat ik heb ervaren past die wel goed. De game is diepgaand en toch vrij groot en divers. Er bestaan gelijkaardige games in de manier van Europa Universalis en ondermeer Age of Empires, maar Sid Meier's Civilization is in zijn geheel een meer dan degelijke game, vooral focusend op het uitbouwen van een eigen rijk in een zelf te kiezen setting. De vraag is hoe leuk iedereen zo'n game vindt? Nou, iedereen heeft toch wel eens de droom om zelf iets gigantisch te kunnen bouwen en overheersen? Als Minecraft de game is om alles zelf te creëren, dan is Civilization de game om alle creaties te overheersen en gebruiken!

1 reactie


Recommended Comments

Ik ben pas met Civilization begonnen toen dit vijfde deel in de aanbieding was op Steam. Inmiddels heb ik er ook aardig wat uurtjes in zitten met de verschillende uitbreidingen. Alleen de laatste heb ik nog niet; hij is mij nu nog te duur. Af en toe doe ik ook multiplayer met vrienden, wat niet slecht werkt. Binnenkort eens kijken of we ook een dag op marathon-snelheid kunnen spelen. :puh:

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...