Jump to content

MAF

  • artikelen
    518
  • reacties
    1497
  • bezichtigingen
    285485

MAF 037 - Multitainment


NandroDavids

586 bezichtigingen

gallery_7284_229_33390.jpg

Deze rubriek is geschreven door @Die Hard

Na een vakantie van een paar weken maak ik mijn rentree met een (voor mij) nieuwe rubriek, Multitainment. Deze week wordt er (helaas) geen band uitgelicht, maar ga ik proberen om iets heel anders te doen. Ik heb besloten te vertellen over een nummer uit mijn muziekcatalogus. Een nummer wat mij qua emotie en songtekst heel erg aanspreekt, en ik denk dat ik zeker niet de enige zal zijn. Het nummer waar ik jullie aan wil introduceren is Backstreets van Bruce Springsteen en is afkomstig van zijn album Born To Run uit 1975. Sommigen van jullie zullen nu denken: "1975? Laat maar zitten.", maar het enige wat ik jullie wil vragen is deze video af te spelen, je ogen dicht te doen en het een kans te geven. Hopelijk zijn jullie dan geïnteresseerd genoeg om het verhaal achter dit nummer te ontdekken. Een aanrader: lees het vervolg van de rubriek terwijl je naar het nummer luistert.

gallery_7284_229_6099.jpg

Backstreets vertelt het verhaal van de hoofdpersoon (in dit geval de zanger, Springsteen) en Terry. Nu denk je bij de naam Terry aan een jongen, maar Terry is een dame, gebaseerd op een liefde van Springsteen van de jaren voordat hij dit nummer schreef. Het eerste couplet begint met de tekst "One soft infested summer, me and Terry became friends" waarna een aantal van hun mooie herinneringen op worden genoemd ("Sleeping in that old abandoned beachhouse, getting wasted in the heat." (...) "Slow dancing in the dark on the beach at Stockton's Wing.") Ze maken elkaar de belofte dat ze voor altijd zullen leven en alles samen aan zullen gaan.

Maar dan slaat het nummer om. De backstreets zijn niet zo rooskleurig meer als dat ze ooit voor de twee geliefden waren en zoals Springsteen in het couplet op 2:59 in bovenstaande video begint te zingen: "At night sometimes it seemed you could hear that whole damn city crying. Blame it on the lies that killed us. On the truth that ran us down. You can blame it all on me, Terry it don't matter to me now. When the breakdown hit at midnight, there was nothing left to say. Except I hated him, and I hated you when you went away."De relatie en onsterfelijke vriendschap tussen de twee is over, en zoals uit het couplet te interpreteren valt: Terry verliet de ik-persoon voor een ander.

"When the breakdown hit at midnight, there was nothing left to say. Except I hated him, and I hated you when you went away."

Uiteindelijk komen de twee toch weer bij elkaar terug, maar of ze weer samen komen is onduidelijk. In het laatste couplet zingt Springsteen: "Laying here in the dark, you're like an angel on my chest. Just another tramp of hearts, crying tears of faithlessness. Remember all the movies, Terry we'd go see. Trying to learn how to walk like the heroes, we thought we had to be. But after all this time to find: we're just like all the rest. Stranded in the park and forced to confess to, hiding on the backstreets." Het verhaal van Backstreets wordt afgesloten met een line die het niet verdient om zo in het klein in een alinea te staan:

"We swore forever friends, on the backstreets until the end."

Mijn dank voor het idee achter deze rubriek gaat overigens uit naar @MegaPilot. Hij was degene die me aanraadde over dit onderwerp te gaan schrijven, vanwege mijn liefde voor gepassioneerde en emotionele verhaallijnen in muziek. Vonden jullie dit ook interessant en leuk om te lezen, of vonden jullie er helemaal niets aan? Laat het alsjeblieft weten in een reactie, zodat ik een idee krijg of ik hier mee verder moet gaan of niet.

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...