Jump to content

MAF

  • entries
    518
  • comments
    1,497
  • views
    279,775

MAF 042 - Column


NandroDavids

668 views

 Share

gallery_7284_229_39311.jpg

Deze rubriek is geschreven door @Die Hard

Technologie

Er zijn wel eens van die avonden dat ik achter mijn computer zit en me afvraag wat ik in godsnaam aan het doen ben. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: ik zit mijn tijd te verdoen op Facebook, GTAForum, nieuwswebsites, Skype... Is dat overigens niet het dagelijkse ritme van de meeste mensen op deze wereld? Overdag werken of studeren en de rest van de avond achter de computer of televisie duiken. Onze vorm van uitrusten. Het zette me ook wel aan het denken toen ik naar het nummer

van James Blunt luisterde, waarin onder andere de volgende zin gezongen werd:

"It seems like everyone we know is out there waiting by a phone, wondering why they feel alone, in this life."

Met mijn vrienden voer ik af en toe discussies over dit onderwerp: het nog altijd toenemende gebruik van technologie. Als ik kon kiezen had ik graag een tiener in de jaren 70 of 80 willen zijn. De tijd waarin computers, laptops, tablets, phablets, mobieltjes (en ga zo maar door) nog niet bestonden of veelvuldig door consumenten werden gebruikt. De tijd waarin men overdag naar school ging of werkte en 's avonds bij elkaar over de vloer kwam onder genot van een goede muziekplaat en een biertje. Misschien omschrijf ik het allemaal iets mooier dan hoe het daadwerkelijk is geweest, maar ik denk dat elk onderzoek zal aantonen dat de hoeveelheid sociaal contact (en dan bedoel ik écht sociaal contact, want een WhatsApp-gesprek is dat absoluut niet) in die tijd veel hoger lag dan tegenwoordig.

Het is helaas ook een feit dat het gebruik van technologie de komende tientallen jaren alleen maar toe zal blijven nemen. Alhoewel men beweert dat de mensheid ooit wel eens "Stop!" zal roepen bewijst de huidige gang van zaken het tegenovergestelde. Google Glass, Smartwatches... Binnen de kortste keren vinden ze een apparaatje uit dat voor ons praat zodat we dat zelf niet meer hoeven te doen. Diverse keren denk ik bij mezelf: accepteer het, move on, maar dat doe ik niet. Voor mij blijft het het allerbelangrijkste dat je je vrienden in het echt zult blijven zien onder het genot van een biertje, vooral doordeweeks.

"All her memories have been experienced through high speed on a video screen, that's all she ever knew. Did you know none of it's real if you can't feel the beating of someone's heart? Don't leave yourself in the dark."

 Share

4 Comments


Recommended Comments

Ik heb precies hetzelfde gevoel. Ik gruwel zowat van hoever technologie vandaag in ons leven is doorgedrongen en wil zelfs niet denken hoe het er over een paar jaar aan toe gaat. Ik heb me ook afgevraagd hoe het zou zijn om een paar tientallen jaren eerder te leven en het lijkt me ook veel beter te zijn. Het ironische is alleen dat ook ik technologie niet uit mijn leven zou kunnen wegdenken.

Link to comment

Geweldige column, precies hoe ik er ook over denk. Niet dat ik bang ben voor technologie, maar ik vraag me al te vaak af: waar gaan we heen met dit gedoe? Het mag voor mij ook wel een beetje minder af en toe.

Link to comment

Ik heb precies hetzelfde gevoel. Ik gruwel zowat van hoever technologie vandaag in ons leven is doorgedrongen en wil zelfs niet denken hoe het er over een paar jaar aan toe gaat. Ik heb me ook afgevraagd hoe het zou zijn om een paar tientallen jaren eerder te leven en het lijkt me ook veel beter te zijn. Het ironische is alleen dat ook ik technologie niet uit mijn leven zou kunnen wegdenken.

Dat dus.. _O_

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...