Illusion
Zijn jullie gelovig?
Plotse vraag, maar je zult er wel op kunnen antwoorden denk ik. Nou? Okej, zal niet voor elk individueel opgaan, maar afgaande op onze algemene demografische kenmerken hier op het forum zullen de meeste antwoorden: "Nee." Mocht dit anders zijn, geen nood, wacht even, we komen hier nog op terug.
Maar dan een tweede vraag. Geloof je, losstaand van het feit of je religieus bent of niet, in een vorm van hiernamaals of een ander gelijkaardig idee? Denk hier even diep over na (iets wat ik trouwens adviseer te doen bij al je spirituele vragen én ook de non-spirituele, want daar lijkt men vaak gewoon met wat letters te antwoorden)
Waarom stel ik die vragen? Om jullie even te betrekken bij het artikel (en om jullie een reden te geven om een reactie te plaatsen, een "IK DACHT DIT" klinkt immers als een zeer waarschijnlijke mogelijkheid hier) en omdat ik verwonderd ben. Ik ben geen religieus persoon, hoewel ik gedoopt ben, mijn beide communies heb gelopen en dus bijgevolg volgens elke definitie officiëel een Christen ben; en ik leef volgens principes die naar mijn idee die lijn volgen. Ik geniet van schoonheid, maar schrijf het nergens aan toe. Ik dacht dus eerst dat het merendeel van de maatschappij ook een gelijkaardig gedachtenpatroon had, tot enkele jaren terug.
Wat was jullie antwoord op de tweede vraag? De kans is groot dat deze vraag een "Ja" als antwoord kreeg. Nu, zelf ben ik een persoon die op geen enkele manier gelooft in een "tweede leven" (om het even zo te noemen) niet volgens de Christelijke definitie, de Hinduïstische of de algemene opvatting. Ik geloof niet in iets dergelijks. Maar voor dat ik mijn mooi artikel verander in een spirituele hadj (wat ik ook niet van plan ben, om even de gevoeligen hier gerust te stellen) wil ik dan even terugkeren naar de essentie van die vraag. Mensen zijn dus vanuit hun nature religieus. Of hebben in ieder geval de neiging om in iets te geloven. In onze Westerse landen (en wellicht ook op andere plaatsen) is het populair geworden om religies en hun aanhang te verwerpen en hun volgelingen te ridiculiseren om hun keuze. Iets wat vreemd is aangezien het merendeel eigenlijk toch "in iets gelooft", gewoon in iets anders.
Waar gaat dit heen? Wel, het is een sociaal gegeven dat religies algemeen als iets gedateerd en oubollig worden gezien. Men kijkt soms met spot naar andere landen waar enkele religies wel nog een duidelijke indruk nalaten, dat terwijl de situatie hier gelijkaardig is, alleen draagt het geen uniforme naam meer. Naast de grote noemer "Atheïsme". Hoezo? Atheïsme is toch net ongelovig zijn? Wel nee. Atheïsme betekent dat je geloof verwerpt. Of toch het geloof in een almachtig wezen (een god) of meerdere. Atheïsme sluit in het algemeen niets uit als het aankomt op iets geloven. Hoewel dat de algemene aanname daar anders ligt.
Nu, mocht je mening op dat vlak verschillen van de mijne dan is dit perfect mogelijk, maar ik haal gewoon de feiten aan. Geloof is alom aanwezig rond ons, of we het nu ontkennen of niet. We hebben de macht van de religies en hun ideeën verworpen, maar toch blijft er schijnbaar iets achter in de mensen. Lijkt tegenstrijdig, maar blijkbaar zit er in de meeste mensen toch een gelovig beginsel. We zijn een vreemd wezen, is het niet?
En ik zeg dit niet als gelovige preker. Dit komt van een persoon die verzekerd is dat hij binnen een goede 50 (60-70 als het me meezit en ik wat lekker eten opgeef) jaar niets meer zal zijn dan een verzameling gecompliceerde moleculen in verval.
Wat voedsel voor je breinen.
8 reacties
Recommended Comments