Jump to content

Phoenomena

  • artikelen
    80
  • reacties
    396
  • bezichtigingen
    79331

Phoeny's Phantastic Phorum Phenomenon - Ziektes


Phoenyxar

1279 bezichtigingen

Ziektes

Als er een ding is waar er nog steeds een vrij groot taboe rond bestaat, dan is het wel het woord "ziekte".

Maar wat bedoel ik hiermee dan? Dat ziektes nog altijd een taboe rond zich hebben? Dat ook, zeker enkele ziektes die verbonden zijn met frequente scheldwoorden hebben hun taboe-kantje. Maar ik bedoel meer echt het woord op zich. Of de term. Het is maar wat je het wilt noemen.

Wikipedia zegt me dat: Ziekte is een ongewenste verstoring van de normale situatie, het dient vermeden te worden.

Okej, het is dus wel op zich duidelijk dat een ziekte iets is dat we moeten mijden. Maar we lijken het in het algemeen ook te doen met het woord en met alles dat er rond kijken. Het heeft een zeer negatieve bijklank en leidt vaak ook naar een ander -misschien wel veel ouder- taboe. Sterfelijkheid. Het hoeft niet, maar het lijkt zich toch in diezelfde regionen te nestelen.

Natuurlijk, die definitie is zeer ambigu. Iemand die omwille van een aangeboren aandoening stilletjes aan zijn gezichtsveld verliest, lijdt die persoon dan ook niet aan een ziekte? Want ongewenst zal het zijn en het zorgt voor een verstoring in de normale situatie. Okej, misschien niet zo relevant, maar eventjes interessant om over na te denken. Of niet? Ik weet het eigenlijk niet. Want ik had oorspronkelijk best veel te zeggen over dit onderwerp, maar ik weet niet hoe interessant zo'n monoloog is om lezen. Of hoe gepast het allemaal is. Misschien ben ik nu zelf wel gedeeltelijk slachtoffer van hetzelfde taboe dat ik probeer te beschrijven?

Het is zowel een interessant als lichtjes luguber onderwerp. Het zorgt voor ongemakkelijke gesprekken, maar nestelen zich vaak wel in groot vertrouwen. Ik dacht wat meer zinnigs te kunnen zeggen, maar ik lijk er niet meer in te slagen. In mijn hoofd was dit artikel al perfect afgewerkt, maar dat is het dus niet geworden.

Dus dan vertrouw ik nu gedeeltelijk op jullie. Wachtend op dingen die jullie kwijt willen/kunnen over dit onderwerp, ik hoor het allemaal graag! En hopelijk draagt het dan bij aan een beter volgend artikel. Een artikel met een punt dan wel. Niet dat dit artikel aan interpunctie mankeert.

3 reacties


Recommended Comments

Misschien kun je verslavingen dan wel als een ziekte zien in het algemeen? Dat is een manier om het te benaderen. Het is per definitie ongewenst (anders is het ook geen echte verslaving) en het is niet aangeboren (hoewel, soms...)

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...