Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1580157

Editie 413 - Jet's Column


OWN

467 bezichtigingen

7GOTUpc.png

WsXv1wv.png

Kerst

Ooit heb ik op dit forum SpacyColours de opmerking zien maken dat geld hem niet interesseert. Dat hij niet de meest luxe spullen hoeft te hebben en dat hij tevreden is met wat hij heeft. Van hem hoeft niet alles mooier, groter of beter te zijn. Wat een fantastische gedachte en wat past deze gedachte toch bij hetgeen ik me bij Kerst voorstel: tevredenheid. Verder hoort bij Kerst voor mij vrijgevigheid, gezelligheid en naastenliefde.

Die post van SpacyColours maakte indruk op mij. Ik ben opgegroeid in een luxe gezin (althans niet de eerste 7/8 jaar van mijn leven, maar daarna wel). Heb me echt nooit druk hoeven maken om geld: mijn studie werd voor me betaald (evenals mijn appartementje, verzekeringen en nog meer), mocht ik ooit een huisje kopen hebben ze al een deel voor me gespaard, kreeg mijn dure kleding (goedkope betaalde ik soms wel zelf), ik maakte enorm mooie reizen en kreeg regelmatig extraatjes om "wat leuks te gaan doen". Het gaat niet om een extraatje van duizenden euro's, maar met een briefje kon ik weer mijn stapavondje betalen. En wat werd ik van deze luxe? Ik geef het eerlijk toe; van deze luxe kwam mijn huidige materialiteit. In tegenstelling tot SpacyColours, ben ik wel materieel ingesteld. Ik wil graag veel geld hebben, ik wil graag veel geld sparen. Dit maakt het echter moeilijk om tevreden zijn. Als je graag veel geld hebt (bij mij is het uitgeven iets minder "dwingend", maar wil het wel bezitten), kan je lastig tevreden zijn. Want wanneer heb je genoeg geld? Elk appartement kan groter, elke auto kan groter en elke bankrekening kan hééééél veel nullen aan...

Maar tegelijkertijd, en dat lijkt voor sommigen vast een enorme tegenstelling, ben ik enorm gul. Zo gul dat er vaker misbruik van mij wordt gemaakt dan ik wil en waarschijnlijk ook meer dan dat ik besef. Ik wil dan veel geld hebben, maar als ik het uitgeef, geef ik het liever aan anderen uit dan aan mijzelf! Of beter gezegd: ik deel graag mijn vreugde. Een grote auto maak je mij niet blij mee en wat moet ik in godsnaam in mijn eentje in een heel groot appartement??? Ik neem veel liever mijn ene oma mee uit eten, mijn andere oma mee naar een theatervoorstelling en mijn moeder mee naar een dierentuin. De etentjes met mijn beste vrienden betaal ik, zeker als ik weet dat zij het deze maand niet zo breed hebben. Ik vind het dan ook moeilijk om achter mijn centjes aan te gaan als ik iets heb voorgeschoten en meestal laat ik het gewoon zitten. Zolang ik het kan missen, maakt voor mij de prijs niet uit. Vaak denk ik: had ik het dubbele ervoor over gehad om dezelfde avond te hebben gehad? JA ABSOLUUT! Dus is het voor mij geen probleem om iets te betalen voor anderen. Helaas sla ik daar soms in door en op dat moment kunnen mensen makkelijk misbruik van me maken. Iets waar ik aan moet werken komend jaar (en nee, absoluut geen goed voornemen, daar doe ik niet aan!!!).

Vaak breekt mijn hart met kerst. Als ik te horen krijg hoe mensen alleen zitten, zou ik ze graag uitnodigen om kerst met ons door te brengen. Als ik hoor dat mensen geen geld hebben om een fatsoenlijke kerstmaaltijd te betalen, zou ik die graag voor ze kopen (zoals de Jumbo, daar heb ik inmiddels voor meer dan 100 euro aan maaltijden gekocht). Als mensen ruzie hebben, zou ik graag willen dat ze het oplossen.

Mijn droom? Uitzonderlijk rijk worden en met deze rijkdom anderen helpen. Ik blijf materialistisch, ik wil graag grote reizen blijven maken en andere culturen blijven leren kennen, maar verder zou ik het liefst mijn vrije dagen doorbrengen op mijn eigen instituut waar ik mij inzet om enerzijds de mensheid als geheel en anderzijds ook mijn buren op de hoek die het niet breed hebben te helpen. Als ik eenmaal gesetteld ben (ik ga veranderen van werkgever, ga in andere stad werken, ga verhuizen), ga ik ook zéker kijken wat de mogelijkheden zijn om daar nu al een start mee te maken. Ook zonder uitzonderlijke rijdom kan ik namelijk al genoeg doen voor de mensen die het minder getroffen hebben in deze samenleving. Helaas niet op mijn manier, maar voordat ik die "uitzonderlijke rijkdom" behaal moet ik het er maar mee doen.

Materalistisch? Ja. Egoïstisch en gierig? Absoluut niet.

Deze kerst: ik heb genoeg gezelligheid en naastenliefde (thank God!) en met de vrijgevigheid zit het zeker goed. Op tevredenheid blijf ik dan wat achter, maar op 3 van de 4 uitzonderlijk scoren en op 1 van de 4 redelijk, lijkt mij echt een prima score. Daar moet ik absoluut tevreden mee zijn.

Fijne kerstdagen allemaal!!

2 reacties


Recommended Comments

Mooie column. :tu:

Ik weet niet precies meer op welke post van mij je doelt, maar ik ben ongetwijfeld talloze keren over het onderwerp begonnen. Al ben ik me er wel van bewust, dat ik wel eens kritiek uit over materialisme op punten waar ik zelf misschien geen haar beter zou zijn als ik in dezelfde situatie zou zitten. :engel:

Waar het bij mij vooral om draait is dat ik een hele sterke afkeer, of noemt het zelfs angst, heb voor verwennerij. Dat merk je bij mij bij talloze kleine dingen. Men verklaart mij bijvoorbeeld vaak voor gek omdat ik geen AdBlocker gebruik. Maar hoewel ik mij dagelijks stoor aan pop-ups, en reclame op YouTube, hoor je mij niet snel klagen. AdBlocker zou het internetten ongetwijfeld makkelijker maken, en ik zal er vast aan wennen. Maar dat wil ik dus niet. Ik voel me dan schuldig naar mezelf toe of zo. Dan voel ik me zo verwend.

Ook met downloaden, dat doe ik zelden. Ik heb het afgelopen jaar denk ik twee torrents gedownload in totaal, van twee films. Heel af en toe kijk ik een film op internet, vaak met crappy kwaliteit op een obscure Russische website, waarbij ik het beeld niet kan vergroten omdat ik dan met onveilige pop-ups bestookt word. En ik luister wel eens albums op YouTube. That's it. Daar schaam ik mij elke keer alweer voor, want films of muziek kopen doe ik evenmin. En als ik dan zo'n alinea typ als deze, vind ik het moeilijkste nog dat ik het vanuit "jullie" perspectief moet typen. Aangezien ik weet dat het voor de meesten de normaalste zaak ter wereld is om films en games te downloaden, maar ik ben daar gewoon best wel terughoudend in.

Soms moet ik wel stappen maken, bijvoorbeeld door een Smartphone te kopen. Dat wilde ik eerst ook niet, maar je kunt haast niet meer zonder tegenwoordig, en nu ik er één heb heb ik er wel profijt van.

Maar om terug te komen op jouw verhaal, ik denk dat mijn 'angst' vooral te maken heeft met wat jij ook aangeeft: hoe meer je bezit, hoe minder snel je ergens tevreden mee bent. Als kind kreeg ik bij Sinterklaas een computerspel die ik graag wilde hebben, en daar was ik dan het hele jaar zoet mee. Terwijl een vriend waar ik toen regelmatig bij kwam spelen elke week een nieuw spelletje had. "Maar... wat heb je met die van vorige week gedaan dan?" "Oh, die vind ik niet leuk meer..."

Ik ben een paar keer op zomerkamp geweest, waar je vijf weken lang met mensen vanuit verschillende landen en met verschillende culturen in een huisje zit, zonder technologie en stromend water. Ik denk dat die ook zeker een rol hebben gevormd bij wie ik ben.

Wat rijkdom betreft heb ik makkelijk praten. Als ik lees dat jij op Safari bent geweest in Afrika of een rondreis maakt door Azië, dan ben ik echt wel jaloers. Ik droom daar elke dag van. Dan kan ik afkeurend naar jou wijzen dat je dat geld niet aan het goede doel geeft of zo. Maar ik heb zelf nooit in de situatie gezeten dat ik de kans krijg om die keuzes te maken. Als iemand mij een cheque van 100.000 euro geeft, dan zul je me heel anders horen piepen. Dan ben ik niet zo'n held meer hoor. :$

(Overigens, ik heb het nu over krijgen. Uiteraard werk je hard voor je geld, dat mag ook niet vergeten worden.)

Link to comment

Ik wil dan veel geld hebben, maar als ik het uitgeef, geef ik het liever aan anderen uit dan aan mijzelf!

Bankrekeningnummer, mijn adres en een lijst met dingen die ik wil opgestuurd via PB. Laat die naastenliefde maar komen! shiny.gif

Ik ben zelf niet zo materialistisch ingesteld. Vroeger had ik wel dat ik altijd meer geld in mijn spaarpot wou... en dan zit je daar uiteindelijk met een bedrag waar je toch niets mee koopt. Ik koop de zaken die ik echt nodig heb (wat eigenlijk amper wat is), koop een paar leuke hebbedingetjes (wat zich voorlopig beperkt tot een PS3 enkele jaren geleden en een paar games) en voor de rest kan ik dan nog op reis of eens op café.

Ik wil zeker wel bepaalde dingen, maar ik moet ze niet direct. Misschien sluit Cabyons column hier mooi op aan: ik zeg altijd dat ik eens een deftige koptelefoon moet kopen aangezien mijn oortjes het elk moment kunnen begeven. Uiteindelijk ga ik sowieso pas een koptelefoon kopen wanneer ze daadwerkelijk kapot zijn en het gewoon écht nodig is. Ik smijt ze niet zomaar weg. Idem voor GSM's. Mijn eerste GSM heb ik letterlijk gebruikt tot hij niet meer aan ging, mijn tweede GSM heb ik iets vroeger weg gedaan, omdat hij niet meer optimaal werkte. Mijn derde, een smartphone nu, begint nu ook vreselijk traag te werken, er kan amper iets op van apps. Als ik mezelf dan vergelijk met mijn broer, die dan een smartphone koopt, die dan doorgeeft aan zijn lief, vervolgens een grotere koopt en later nog eens eentje koopt om op festivals te gebruiken...

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...