Jump to content

Opinieblad

  • artikelen
    106
  • reacties
    243
  • bezichtigingen
    70930

Editie 1 - Opinie


Visser23

541 bezichtigingen

opinie9ie00.png

Geschreven door Visser23

SOCIAL MEDIA IS NIET SOCIAAL

Social Media, wie maakt er niet gebruik van? Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, LinkedIn, allemaal van de media waar we gezellig op verschillende manieren kunnen laten zien wat we doen, hebben gedaan of gaan doen. Elke seconde van de dag worden deze social media gebruikt om de berichten de wereld in te sturen.

We zijn zo afhankelijk geworden van bovenstaande media dat we zitten te zeuren als één van deze even een storing heeft. Alles wat we doen moet de rest van de wereld weten, waardoor we met zijn allen overal op de telefoon berichten zitten te sturen naar het internet. Van elke denkbare gebeurtenis worden foto’s gemaakt en op internet gedonderd. Het mooie is natuurlijk dat we dit gewoon met zijn allen doen, waardoor er een fantastisch mooie ‘sociale wereld’ is ontstaan op het internet.

Jammer genoeg laatstgenoemde dit ten koste gaan van ons echte sociale leven. Het is niet meer nodig om elkaar te zien in het echte leven, aangezien we alles al met elkaar delen via deze ‘social’ media. Waar we vroeger gezellig nog wel eens met elkaar wat dronken in de stad om bij te praten, doen we dit nu de hele dag door via onze telefoon en laptop. Is dit wel zo realistisch? Er kunnen toch veel mooiere gesprekken in het echt plaatsvinden? Emotie is namelijk het mooiste wat er is. Daarnaast vinden er toch mooiere ontmoetingen plaats in het echte ‘leven’, zonder de social media te gebruiken? Bovenstaande is precies wat er op dit moment aan de hand is. De maatschappij is afhankelijk van haar telefoon, van de social media en van alle onzin daaromheen. Bedrijven gebruiken services om te promoten, maar wanneer iemand een klacht op één van de social media zet, krijgen ze het benauwd. Het is niet normaal meer wat voor invloed social media heeft op de mens. De mens moet vaker de telefoon wegleggen om de echte sociale contacten met mensen te behouden. Door even de mobiel weg te leggen zorg je voor vele unieke momenten met andere mensen. Je leert nieuwe mensen op een andere manier kennen. Dit werkt gewoon veel natuurlijker dan met een app als Tinder. Want, wat zegt het nou jouw persoonlijkheid als ik je alleen via internet ken? Helemaal niks.

Natuurlijk ben ik zelf ook een fanatiek gebruiker van social media en schrijf ik dit commentaar ook deels over mezelf. Toch is me wat opgevallen. Ik zag laatst een filmpje op Facebook waarin een mooie boodschap werd overgebracht. Twee keer werd dezelfde situatie geschetst; één keer met telefoon en één keer zonder telefoon. Mét telefoon zag de jongen het prachtige meisje over het hoofd, terwijl hij zonder telefoon mooi in contact kwam met haar. Dat laatste is het mooist wat er kan gebeuren. Maar is dit nog wel realistisch? Zouden wij ooit nog zonder telefoon kunnen? Ik denk het niet. Ik ben bang dat we in de toekomst alleen maar afhankelijker gaan worden van de telefoon en dat de telefoon nog belangrijker zal worden in ons dagelijkse leven. Betalen met je telefoon bij de kassa, je bij het OV inscannen met je telefoon en nog veel meer. Alles is mogelijk met je telefoon. Ik betreur deze "verbetering". Na het zien van zo'n filmpje kom je er pas achter wat echt de werkelijkheid is. Was het nog maar de tijd zonder telefoon. Dan was de wereld veel natuurlijk geweest en gingen we op een andere manier met elkaar om. Maar helaas. Social Media en de telefoon zijn allemaal van grote invloed op onze vriendenkring van tegenwoordig en het contact tussen vrienden (en soms zelfs familie).

De conclusie van het verhaal lijkt duidelijk. Social media is niet sociaal. De sociale wereld gaat naar de maan door deze social media. Je mist een hoop plezier wanneer je dit constant gebruikt. Mijn verwachting is toch dat dit nooit meer zal veranderen. Wie groeit er nou niet mee op?

2 reacties


Recommended Comments

Schrijnend.

Ik heb mezelf zopas ook een smartphone aangeschaft nadat mijn schuif-telefoon na goed negen (!) jaar gestopt is met schuiven. 's Nachts blijft dat ding gewoon beneden liggen en als ik 'm niet nodig hebt blijft ie ook gewoon in de broekzak zitten.

Op feestjes en bijeenkomsten zet je een mand klaar waarin iedereen z'n telefoon moet deponeren. Zet de mand dan weg tot iedereen beslist om naar naar huis te gaan.

Link to comment

Zou inderdaad een goede optie zijn. Bij mij valt zeker op dat ook op feestjes vaak de telefoon erbij gepakt wordt. Ik betrap me er dan zelf ook wel op, af en toe.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...