Jump to content

Top 20

  • entries
    36
  • comments
    76
  • views
    30,744

De plaat en z'n verhaal #3


Bassieboy35

1,001 views

 Share

gallery_32909_245_563.png

1. Dire Straits - Money For Nothing

Het lied

Deze week zetten we 'Money For Nothing' in de schijnwerpers. Een nummer één positie in de top 20, maar welk verhaal schuilt er eigenlijk achter dit nummer? Je weet het allemaal na het lezen van dit artikel. De gitaarriff is ontstaan toen Mark Knopfler, de zanger en gitarist van Dire Straits, zijn gitaar moest bijstellen voor een nummer van ZZ top. Gezien Billy Gibbons, de gitarist van ZZ top een herkenbare sound heeft in zijn gitaar wist Knopfler waar die naar moest zoeken. Bij een bepaald punt bleef die hangen, wat hij uiteindelijk voor een eigen nummer gebruikte.

Er zijn twee verhalen hoe de tekst van het nummer is ontstaan. Wel is duidelijk dat het om een man in een elektronica winkel gaat. Het ene verhaal zou gaan over de verkoper van de winkel die Knopfler in de gaten hield. Hij leende pen en papier en begon met schrijven. Knopfler zou veel gelet hebben op woorden die verkoper gebruikte om deze in de tekst te verwerken. Het andere verhaal zou ook gaan over een medewerker die met hem naar MTV zaten te kijken. Die vervolgens de woorden: "what are those, Hawaiian noises?...that ain't workin'," zou hebben gezegd. Ook hier heeft Knopfler weer zijn pen en papier gepakt en het verwerkt in een nummer. Hoewel er toch wel een klein verschil inzit is de hoofdgedachte achter de twee verhalen hetzelfde.

De titel van het nummer is dus 'Money For Nothing', wat eigenlijk niets meer verwijst naar een persoon die in de tekst wordt (negatief) beschreven. Hij verdiend veel geld met amper iets te doen, de vrouwen liggen aan z'n voeten.

Los van dit alles is daar dan nog de videoclip. Zanger Sting heeft een kleine, maar toch een belangrijke rol. Hij opent het nummer door 'I want my MTV' te zingen. Door MTV is dit nummer namelijk een grote hit geworden. De videoclip was een van de eersten waarin animatietechnieken werden gebruikt met computers. Knopfler was echter fel tegen die concept omdat het imago zou schaadden maar ging er uiteindelijk toch maar mee akkoord. Zijn vrouw wist hem te overtuigen, gezien het nummer op tv kwam konden ze niet aankomen met een man die gitaar zat te spelen. Een goede keuze want in 1986 werd zelfs genomineerd voor beste videoclip. Een klein jaar later werd MTV Europe op gelanceerd op 1 augustus 1987 waar 'Money For Nothing' als eerste werd gedraaid.

Mark Knopfler

fd6b474b5bc660366d62adf802daeb106c42e81d.jpg

Haarband op en doen waar hij goed in is!

Dire Straits, een band die is opgericht in 1977 door Mark Knopfler, broer David Knopfler, John Illsley en Pick Withers. Een combinatie van broers en kamergenoten. De naam wordt door een vriend van Illsley bedacht. Dire Straits staat voor het krappe budget dat ze hadden. Na 120 pond bij elkaar gesprokkeld te hebben konden ze vijf nummers naar een DJ opsturen. Sultans of Swing word opgepikt door de Londense DJ. Een mooie binnenkomer, want het zet ze meteen op de kaart.

Twee maanden later hadden ze een platencontract bij een relatief kleine platenmaatschappij. Daar werkten ze aan hun debuut album ´Dire Straits´. Dit flopte echter. Ze hadden geluk want Sultans of Swing steeg wederom in hitlijsten waardoor ze bij de grotere platenmaatschappij Warner Bros aan de slag konden gaan. Daar werd het album wel een succes. Het vervolg album was Communiqué ook een succes.

In de jaren 80 aanbeland kwamen er meer albums als Marking Movies en Love Over Gold over de toonbank. In die periode ging David Knopfler op eigen tour en werd Pick Withers vervangen door Terry Williams. Ze gingen op wereldtournee en brachten daarna een dubbel album uit. Ze hadden niets te klagen. Echter bleef het rond '83 een beetje stil bij de band. Dit kwam onder andere doordat Mark Knopfler met andere zaken bezig was.

Gelukkig betekende dat niet het einde. Ze begonnen in 1985 met het maken van het album Brothers in Arms. Er waren toen wel wat wisselingen van bandleden, maar het leverde wel hun succesvolste album op. Zelfs een van de beste albums ooit gemaakt. Zo stond het album maar liefst 269 weken in Album Top 100. Nummers als Money For Nothing, Walk of Life en Brothers in Arms stonden hierop en deden het als single ook goed.

Vlak na het album stopte de band voor een tijdje. Dit succes werd ze te veel. Knopfler ging zich weer op andere zaken richtten. In 1991 waren ze terug met een formatie van vier man en natuurlijk was frontman Knopfler ook weer van de partij. Deze periode werd met gemengde gevoelens opgevangen. Er kwamen twee albums, maar niet iedereen was er gecharmeerd van. In 1992 hielden ze hun laatste tournee, de bandleden hadden er op een gegeven moment genoeg van.

In 1995 was daar het definitieve einde van de band. Knopfler ging een solocarrière beginnen. Solo bracht hij bijvoorbeeld in 2000 het nummer 'What it is' uit. Er zijn na de tijd nog wel wat woordjes gedaan over een herstart maar Mark Knopfler was hier niet meer geïnteresseerd in. Gelukkig ligt er nog zoveel muziek van waar we ieder moment nog van kunnen genieten.

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...