Jump to content

Top 20

  • entries
    36
  • comments
    76
  • views
    30,321

De plaat en z'n verhaal #4


ERRWINS

1,256 views

gallery_32909_245_563.png

3. Toto - Africa

Het lied

"Africa" is een nummer van de Amerikaanse rockgroep Toto. Het verscheen voor het eerst op het album Toto IV uit 1982. Het nummer werd geschreven door toetsenist David Paich en drummer Jeff Porcaro.

"Africa" is één van Toto´s bekendste nummers. Het nummer was bijna weggelaten uit het album Toto IV. De bandleden hadden heel veel tijd aan de melodie van het liedje besteed. Ze wilden het liedje zelfs van het album schrappen, omdat ze het nummer niet meer aan konden horen. Sommige van de bandleden vonden het liedje ook niet bij Toto passen.

Toto

toto35.jpg

De band!

Softrockband uit Los Angeles die in de jaren 80 een aantal grote hits scoort met 'Rosanna', 'Africa', 'Stop Loving You' en 'Pamela'. Toto ontstaat in 1976 te Los Angeles, wanneer David Paich en Jeff Porcaro samen een band beginnen. Paich en Porcaro zijn op dat moment al gewaardeerde sessiemuzikanten voor onder andere Steely Dan, maar ze willen graag zelf een band beginnen.

Ze vinden Steve Lukather (zang, gitaar), Bobby Kimball (zang), Steve Porcaro (toetsenist) en David Hungate bereid zich bij de band te voegen. Het succes komt snel. Het eerste titelloze album verschijnt in 1978 en levert een jaar later de eerste hit voor Toto in ons land op: 'Hold The Line'. In de Verenigde Staten schopt 'Hold The Line' het tot de Top 5 en levert het een gouden single op.

Toto is niet genoemd naar het hondje Toto van Dorothy uit The Wizard of Oz, zoals vaak aangenomen wordt, maar afkomstig van het Latijnse "In Toto", "Et Toto" of "Et Totas", dat 'allesomvattend' betekent. De band is zo genoemd omdat de groep zoveel mogelijk muziekstijlen wil verenigen.

Het succes van het debuutalbum krijgt niet direct een vervolg. De albums Hydra (1979) en Turn Back (1981) leveren het zes-manschap geen hitsingles op. Toto IV betekent de grote doorbraak voor de band. 'Rosanna' en 'Africa' halen beide de Top 3 in Nederland en levert Toto twee gouden singles op in de Verenigde Staten. In 1988 scoort Toto weer twee grote hits: 'Stop Loving You' en 'Pamela'. In oktober 2002 verschijnt Through The Looking Glass. De eerste single van dit album is 'Could You Be Loved', een cover van Bob Marley.

Voorafgaande aan de release van het album The Seventh One in 1990 verlaat Steve Porcaro de band. Zijn broer Jeff sterft twee jaar nadien op 38-jarige leeftijd aan een hartaanval, maar werkt nog wel mee aan het album Kingdom of Desire. Steve Lukather wordt tijdelijk leadsinger van de band, die in Europa en Japan meer fans heeft dan in de VS.

De Britse drummer Simon Phillips versterkt de band voor het uitkomen van het album Tambu halverwege de jaren negentig. En in 1999 voordat Mindfields verschijnt, keert Bobby Kimball terug als leadzanger na vijftien jaar afwezigheid. Na enkele jaren stilte komt Toto in 2002 terug met een album, getiteld Through The Looking Glass. Dit album bestaat volledig uit covers van bekende nummers. In 2006 verschijnt het laatste Toto-album "Falling In Between" waarop toetsenist Greg Phillinganes debuteert.

Hoewel grote hits de laatste jaren uitblijven, toert de groep nog regelmatig de wereld rond met Nederland als vaste concertlocatie. In 2015 brengt de band hun plaat TOTO XIV uit. Het is hun eerste studioalbum sinds tien jaar en is behalve op cd ook op dvd en vinyl te verkrijgen. Bassist David Hungate keert voor dit album terug en toert in de lente van 2015 mee met Toto door Europa.

Kun je geen genoeg krijgen van de Top 20? Klik dan hier op één van de afspeellijsten die speciaal voor jou zijn gemaakt!

Mede mogelijk gemaakt door @Froodooo!

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...