Jump to content

Sport Blog

  • artikelen
    40
  • reacties
    89
  • bezichtigingen
    50451

Sport Blog - Winnaarsmentaliteit is verdwenen?


Venzio

1684 bezichtigingen

Winnaarsmentaliteit  

7 leden hebben gestemd

  1. 1. Winnaarsmentaliteit moet terug?

    • Ja, winnen is uiteindelijk belangrijker dan mooi voetbal.
      6
    • Alleen als het met mooi voetbal is!
      1
    • Anders:
      0

Eindelijk weer een blogpost van mijn kant! Het leek me wel weer eens leuk om mijn mening over dit onderwerp met jullie te delen, zijn jullie het met mij eens of totaal oneens? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Is dit de juiste mentaliteit?

Tenenkrommend kijk ik herhaaldelijk naar de interviews met Peter Bosz, excuses en een verliezersmentaliteit van jewelste. Mocht je de interviews met hem wel eens gezien hebben dan zal je vast begrijpen wat ik bedoel.

Vitesse heeft op moment van schrijven net met 4-0 (!) van Groningen verloren en wat moet hoor ik tot mijn verbazing na de wedstrijd? “Als ik vandaag kijk, dan vind ik dat ik alleen maar trots op die jongens kan zijn” – pardon? Je hebt zojuist met 4-0 op je ballen gekregen en dan zeg je dat je goed voetbalt? Ze pretenderen dat ze elke wedstrijd domineren, maar op het moment dat je elke wedstrijd een hoog aantal schoten tegen krijgt (waarvan 11% binnen het doelgebied en 50% in het strafschopgebied) en kans op kans weggeeft, is dat dan wel domineren?

Wat is domineren? Is dat een hoog percentage balbezit? Vitesse heeft een percentage van 59%, het een-na-hoogste na Feyenoord die bovenaan staan met 61% balbezit. Het domineren van nu is in mijn ogen niet simpelweg een hoog balbezit percentage hebben, maar is het de balans tussen de hoeveelheid kansen (en de grootte daarvan) die je voor- en tegen krijgt.

Vitesse krijgt gemiddeld 12 schoten per wedstrijd tegen, waarvan 1,3 zeer gevaarlijk (binnen het doelgebied) en 6 dreigende (binnen het strafschopgebied). Als we dan kijken naar de aanval van Vitesse zien we dat ze gemiddeld 20 keer schieten (op/over/naast), het hoogste aantal in de Eredivisie. Het punt is alleen dat van die schoten er 54% van buiten de 16 komen en dus meestal niet of nauwelijks dreigend zijn. Dat zijn bijna 11 schoten die niet dreigend zijn! 5% is zeer dreigend en 41% is binnen de 16 meter. Overigens, van die 20 schoten gaan er ook maar 8 op doel, je zult dus bijzonder effectief moeten zijn om alle kansen binnen de 16 te benutten omdat er ook een aantal schoten tussen zitten die niet dreigend op doel worden geschoten. Het probleem met Vitesse is dat ze niet effectief zijn, ze scoren namelijk maar 10% van alle schoten. PSV en Ajax doen dit met relatief 15% en 16% ietsjes beter, het verschil ligt dan ook vooral in het aantal (gevaarlijke) kansen dat deze 2 ploegen weggeven. PSV en Ajax laten gemiddeld 5,6% en 6,8% door van alle schoten op hun doel, Vitesse laat gemiddeld 14% door!

Is domineren dan nog steeds een kwestie van de bal hebben? Dat vind ik van niet, je kunt niet alleen domineren door een bal rond te passen. Het is ook belangrijk wat je doet zonder de bal, als je 10% meer de bal hebt dan de tegenstander en nog bijna even veel doelpunten tegen krijgt als dat je scoort domineer je duidelijk niet op ieder vlak. Het draait dus niet altijd om de controle te hebben, maar ook om op de manier te spelen die voor jouw team het effectiefst is.

JAmwCxF.png?1

Foto komt van: Catenaccio

In het voetbal kijk je meestal niet alleen naar je eigen kwaliteiten maar ook naar de kwaliteiten van je tegenstander. Een mooi voorbeeld is de afbeelding hierboven. Vitesse probeert vaak zelf de bal te hebben en de tegenstander de wil op te leggen, hierbij zullen ook de centrale verdedigers doorschuiven naar een hoge positie op het veld. Is het dan niet naïef om dit tegen iedere tegenstander te doen, ongeacht de kwaliteiten van de tegenstander? PSV heeft een zeer gevaarlijke omschakeling met veel snelheid met voorop Memphis Depay, Luciano Narsingh en Luuk de Jong. Ik moet er wel bij vermelden dat de laatstgenoemde zeker geen grote snelheid heeft, maar wel een kapstok voor het team die een dieptepass kan geven op de vleugelspelers. Een gemiddelde kijker van de Eredivisie zal je zo vertellen wat de sterkte is van PSV, dit is bij iedereen bekend en zo ook bij de tegenstander. Vitesse speelt met opkomende backs en een statische verdediging die het niet van de snelheid moet hebben, maar meer van duelkracht (ze hebben ook een hoog percentage overtredingen per wedstrijd, 15,3% een-na-hoogste na Heracles). Dat laatste is ook niet geheel onlogisch als je naar het spelbeeld kijkt, veel ruimte in de rug en ze zullen dus eerder aan de ‘noodrem’ moeten trekken als blijkt dat een snelle (vleugel)speler uit hun dekking loopt met een rush naar voren. Waarom dan toch naïef vast blijven houden aan het balbezit?

Ajax – Vitesse was een mooi voorbeeld van hoe het ook kan. Vitesse liet het balbezit grotendeels aan Ajax, maar zette wel continue druk op de bal en tussen de linies. Het resultaat: een 4-0 overwinning.

Is het dan naïviteit dat we lager geklasseerde teams moeten ‘domineren’ op balbezit of gaat voetbal volgens een groot deel van de Eredivisie clubs tegenwoordig alleen maar om voetbal en niet meer om het winnen? Dat zou misschien een reden kunnen zijn dat we steeds verder afzakken als competitie in Europa. De mentaliteit in Europa is winnen en niet vermaken en dan maar hopen op een goed resultaat.

We zijn dan inderdaad 3e op het WK geworden met een groot aantal Eredivisie spelers, maar niet volgens de “Hollandse-school” of mentaliteit, het draaide maar om één ding en dat was winnen en verder komen. Heeft er iemand van jullie niet staan te juichen bij de doelpunten van Oranje omdat we niet domineerden en het niet allemaal voetballend uitgespeelde doelpunten waren? Dat dacht ik al……

WhoScored.com & @OptaJohan zijn gebruikt voor de statistieken.

3 reacties


Recommended Comments

Mooi artikel.

Winnen moet me voor een ploeg belangrijker lijken dan mooi voetbal, al kan het natuurlijk nooit kwaad als ze de twee kunnen combineren. Iemand die zegt dat je spelers na 4-0 verloren te hebben goed hebben gespeeld, ontbreekt het dan duidelijk aan zo'n winnaarsmentaliteit. Je kan dan nog alle pech in de wereld hebben: op 4 doelpunten zal er toch minstens een tussenzitten waar een speler schuld aan heeft? Dan is het al onmogelijk om nog te zeggen dat je spelers domineerden.

Link to comment

Als een Belg zegt dat het voetbal van Nederland kut is, is hij een hater(zie onder andere het Jaarboek). :7 Achja..

Winnen is uiteindelijk wel belangrijker dan mooi voetbal, maar ik kan niet trots zijn op een gewonnen wedstrijd met vreselijk anti-voetbal(aka parkeer de bus).

Link to comment

Winnen moet me voor een ploeg belangrijker lijken dan mooi voetbal, al kan het natuurlijk nooit kwaad als ze de twee kunnen combineren. Iemand die zegt dat je spelers na 4-0 verloren te hebben goed hebben gespeeld, ontbreekt het dan duidelijk aan zo'n winnaarsmentaliteit. Je kan dan nog alle pech in de wereld hebben: op 4 doelpunten zal er toch minstens een tussenzitten waar een speler schuld aan heeft? Dan is het al onmogelijk om nog te zeggen dat je spelers domineerden.

Precies. Het mooiste is altijd om prachtig voetbal te spelen én te winnen, maar bij mij staat op 1. winnen en op 2. mooi voetbal, het lijkt alleen bij sommige clubs andersom te zijn. Dat is 'schadelijk' voor het Nederlands (en Belgisch) voetbal in Europa, dan ga je nooit verder komen.

Als een Belg zegt dat het voetbal van Nederland kut is, is hij een hater(zie onder andere het Jaarboek). :7 Achja..

Ik zeg niet direct dat het kut is, het is heel vaak spannend en dat zorgt wel voor een verhoogde amusementswaarde, maar het niveau is niet zo hoog. Ik ben geen België kenner, maar ik weet bijna zeker dat daar precies hetzelfde aan de hand is. Het is allemaal spannend en leuk om te zien, maar 'mooi' is het niet.

Winnen is uiteindelijk wel belangrijker dan mooi voetbal, maar ik kan niet trots zijn op een gewonnen wedstrijd met vreselijk anti-voetbal(aka parkeer de bus).

Ik win ook liever met mooi voetbal dan met lelijk voetbal, maar ik win liever met lelijk voetbal dan ik verlies met mooi voetbal. Er zit natuurlijk ook wel een verschil tussen 'anti-voetbal' en op de omschakeling spelen. PSV countert dan veel, maar heeft wel gewoon 50% balbezit, dan geef je de bal niet gelijk weg.

Bedankt voor jullie reacties trouwens!

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...