Jump to content
 • Sign Up

Top 20

 • entries
  36
 • comments
  76
 • views
  30,179

De plaat en z'n verhaal #7

ERRWINS

835 views

gallery_32909_245_563.png

3. Bob Marley - No Woman, No Cry

Het lied

No Woman, No Cry is een reggaenummer van Bob Marley and The Wailers dat voor het eerst verscheen in 1974 op het album Natty Dread.

Het nummer werd pas echt bekend in de live-uitvoering zoals die is te horen op het album Live! uit 1975. Hoewel Bob Marley het nummer zelf schreef, werd het officieel toegeschreven aan "V. Ford". Ook enkele nummers van het album Rastaman Vibration van Bob Marley vermelden V. Ford. Vincent Ford (Kingston, Jamaica 1930) was een vriend van Marley die een gaarkeuken draaiende hield in Trenchtown, het getto van Marleys woonplaats Kingston. De inkomsten uit royalty's die Ford ontving, hielpen hem bij het in stand houden van de gaarkeuken. Vincent Ford overleed in Kingston op 28 december 2008.

De correcte schrijfwijze van de titel in het Jamaicaans-Engelse patois zou "No, woman, nuh cry" moeten zijn. Het woord "nuh", dat korter uitgesproken wordt dan "no", staat gelijk aan het Engelstalige "don't". Een voetstoots vertaling van "No woman, no cry" in het Jamaicaans-Engels is: "Nee, meisje, huil niet"

No Woman, No Cry (in de versie van Bob Marley and the Wailers) eindigde als 37ste in de 500 beste nummers aller tijden (volgens Rolling Stone).

Bob Marley

bob_marley.jpg

Reggaelegende!

Reggaelegende en -icoon die in de jaren '60, '70 en '80 actief is. Bob Marley scoort met zijn Wailers hits met o.a. 'Stir It Up', 'Could You Be Loved' en 'No Woman No Cry'. Hij overlijdt op 11 mei 1981 op 36-jarige leeftijd.

Robert Nesta Marley wordt op 6 februari 1945 geboren op het eiland Jamaica. Hij heeft een blanke vader en een zwarte (tiener)moeder. Op 14-jarige leeftijd verlaat Robert het ouderlijk huis om een muziekcarrière te beginnen.

In 1962 verschijnt zijn eerste single 'Judge Not'. Een jaar later richt hij een groep op met andere zangers: Peter Tosh, Bunny Livingstone, Junior Braithwaite, Beverly Kelso en Cherry Smith. De naam van de groep is The Teenagers. Later wordt dat The Wailing Rudeboys en weer later nog korter: The Wailers.In 1981 bezwijkt de Rastafari aan kanker en overlijdt op jonge leeftijd.

Bob Marley's muziek heeft vanuit Jamaica talloze artiesten en muziekgenres beinvloed. Er wordt ook posuum werk uitgebracht (Iron Lion Zion in 1992). In 1999 verschijnt het tribute-album Chant Down Babylon, waaraan artiesten als Erykah Badu, StevenTyler (Aerosmith) en Lauryn Hill ('Turn Your Lights Down Low') aan meewerken.

Bron:

3FM

Kun je geen genoeg krijgen van de Top 20? Klik dan hier op één van de afspeellijsten die speciaal voor jou zijn gemaakt!

Mede mogelijk gemaakt door @Froodooo!0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...