Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1579274

OWN 428 - Uitgelicht


OWN

526 bezichtigingen

6L01DMX.png

DDOS

Welkom bij de rubriek Uitgelicht! In deze rubriek licht ik elke week een onderwerp, actualiteit of gebeurtenis uit met informatie, cijfers en weetjes. Het onderwerp van deze week: ddos.

ddos.png

Misschien heb je het wel gehoord in het nieuws, of heb je er zelf last van gehad. Vorige week is internetprovider Ziggo slachtoffer geworden van en ddos-aanval. Reden om eens te kijken wat een ddos-aanval nu precies is en hoe bedrijven en instanties zich er tegen kunnen wapenen.

De afkorting ddos staat voor ‘distributed denial of service’ (vrij vertaald: gecoördineerde weigering van dienst) en is een aanval met als doel het onbruikbaar maken van een computer of netwerk door het te overbelasten. Bij een ddos-aanval worden meerdere computers tegelijkertijd gebruikt om de aanval uit te voeren. Vaak, maar niet altijd, wordt voor het uitvoeren van een ddos-aanval gebruik gemaakt van een zogenaamd botnet.

Een botnet is een ‘netwerk’ van computers die via het internet met elkaar verbonden zijn. Dit is overigens lang niet altijd op vrijwillige basis. Zonder dat je het zelf doorhebt, zou ook jouw computer zomaar deel kunnen uitmaken van een botnet. Vaak wordt software die ervoor zorgt dat je ‘lid’ wordt van een botnet geïnstalleerd door stukje malware wat reeds op je computer aanwezig is.

Elk botnet heeft een beheerder, die alle computers in het botnet op afstand (gedeeltelijk) kan besturen. De beheerder van het botnet kan zo indien gewenst, op afstand, door middel van commando’s een ddos-aanval opstarten en uitvoeren. Het doel daarvan is om de computer, server of netwerk in kwestie te overbelasten door het sturen van enorm veel verzoeken of informatie naar de betreffende computer.

ddos2.png

Om een computer of server te bestoken met data, wordt vaak gebruik gemaakt van een zogenoemde ‘flooter’. Een flooter is een stuk software wat specifiek het doel heeft om veel internetverkeer te creëren op een bepaald netwerk. Doordat het systeem in kwestie dan zoveel data krijgt te werken, zal het vastlopen of onwerkbaar traag worden. Normale gebruikers komen dan niet tussen het grof geweld van de flooters door. Het systeem wat wordt aangevallen is dan volledig onbruikbaar geworden. In dat geval dient het systeem of netwerk waarop de aanval wordt uitgevoerd te worden gereset.

De aanvallen vorige week waren gericht op de dns-servers van Ziggo. Zonder te diep in te gaan op de details, heeft dat ervoor gezorgd dat een groot deel van de klanten enige tijd niet konden internetten. Naast de aanval op Ziggo, zijn de afgelopen jaren behoorlijk wat bedrijven of instellingen slachtoffer geworden van een ddos-aanval.

Gelukkig zijn er ook enkele maatregelen te nemen om een systeem of netwerk te beveiligen tegen een ddos aanval. Doordat veel bedrijven en instellingen al diverse maatregelen hebben genomen tegen ddos-aanvallen, wordt het voor ‘aanvallers’ steeds lastiger om een succesvolle aanval uit te voeren.

0TyONGa.png

3 reacties


Recommended Comments

Duidelijke uitleg. Bij NOSop3 hadden ze ook een uitleg over hoe je als klant weer internet kan krijgen als er een DDOS-aanval op de DNS-servers van je provider wordt uitgevoerd (door andere DNS-servers in te stellen op je pc). Misschien iets om in Computer Talk uiteen te zetten voor leden die niet weten hoe dat moet. Er zullen ongetwijfeld meer aanvallen komen, ondanks alle voorzorgsmaatregelen.

Link to comment

Interessant stuk. Ik had graag een langer stuk met meer diepgang gezien in welk kader een DDos aanval gebruikt wordt (door wie, waarom, wanneer en bij wie?) en welke maatregelen daar tegen genomen kunnen worden (daar vind ik het interessant worden :puh:).

Dat is natuurlijk te veel gevraagd voor een rubriek in een gtaforum-blog, daarom wil ik benadrukken dat ik het wel een goed stuk vind :Y

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...