Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1579797

OWN 435 - Max Columnt


OWN

592 bezichtigingen

isvS8tC.png

Kanker

Sinds Harry Potter ben ik niet meer tegengekomen dat mensen bang zijn voor een woord. Een welgekend woord in de volksmond, iedereen kent wel iemand die eraan gestorven is, namelijk het woord kanker. Of liever, de ziekte. Kanker word gebruikt in dezelfde zin als tyfus en alle andere lijkende ziekten, maar kanker is speciaal. Kanker is nu, van deze tijd, en daarom mag je er niet mee schelden vinden veel mensen. Tegelijkertijd hoor je in diezelfde zin wel 3 andere ziekten voorbij komen waarom in de wat minder rijke landen óók nog steeds mensen aan doodgaan, maar dat mag dan wel. Dat is ver weg, niet van hier. Daarom mag dat. Hypocritie vind ik hier het juiste woord. Omdat jij niemand kent die de ziekte heeft (gehad), is het prima om ermee te schelden? Prachtige redenering. Zegt veel over je educatieve achtergrond. Je woonplaats misschien ook wel.

Als iemand die het woord zelf ook wel eens laat vallen maar het probeert af te leren, ga ik graag in op de redenatie achter het kiezen om 'kanker' als scheldwoord te gebruiken. Ik heb ook familieleden verloren aan de ziekte, doch ga ik niet kwalijk in gesprek met elke kwajongen die dat woord in de mond neemt. We wonen hier nog altijd in een vrij land, waar je mensen niet kunt pakken op hun opvattingen of woordkeus. Mensen zijn voor gelijke behandeling, gelijke rechten voor man en vrouw, maar als er een woordje verkeerd valt, nou ren dan maar weg.

Mensen vinden het gebruiken van ziektes als kanker “smerig” in vergelijking met onze “veel moderne” buren. Dat hoeft echt niet zo te zijn, immers hebben de Britten een fascinatie met mannelijke geslachtsdelen, Amerikanen met kontgaten, Chinezen over het algemeen met mensen doodwensen, en Japanners, die vinden je echt een stommert!

CXHarWn.png

5 reacties


Recommended Comments

Mooie column, ik denk dat dit bijna iedereen wel aangaat.

Zelf scheld ik er nooit bewust mee. Het is misschien een paar keer onbewust gebeurd, maar daar bleef het ook bij. Het is inderdaad lekker hypocriet van een groot deel van de bevolking (waaronder ikzelf) om met wel tyfus, tering et cetera te schelden, waar minstens evenveel, misschien wel meer mensen aan overleden zijn in de wereldgeschiedenis dan aan kanker. Die ziektes zijn dan niet meer van deze tijd, maar toch zie ik de ziekte ebola ook regelmatig voorbijkomen in een scheldende vorm. Maarja, wij als Europeanen hebben daar niets mee te maken, dus mag het.....

Link to comment

Vrije meningsuiting betekent dat de overheid je niet kan arresteren voor wat je zegt, maar het betekent niet dat iemand anders ook hoeft te luisteren naar wat je te zeggen hebt.

Met ziektes schelden is ook iets typisch Nederlands. Wij houden het hier inderdaad bij ietwat meer "beschaafdere" scheldwoorden.

Link to comment

Vrije meningsuiting betekent dat de overheid je niet kan arresteren voor wat je zegt, maar het betekent niet dat iemand anders ook hoeft te luisteren naar wat je te zeggen hebt.

Met ziektes schelden is ook iets typisch Nederlands. Wij houden het hier inderdaad bij ietwat meer "beschaafdere" scheldwoorden.

Schelden an sich is geen beschaafd iets.

Link to comment

Ach ja, dan denk ik dat schelden toch nog altijd beter en beschaafder is dan de hele dag gepikeerd rond te lopen en bits te doen tegen iedereen of misschien zelfs iets/iemand te slaan. Met schelden is het makkelijk om je even af te reageren in een bepaalde situatie, zonder dat het echt een effect heeft op iemand... tenzij je natuurlijk mensen persoonlijk gaat raken met je schelden.

Schelden met 'kanker' en 'tyfus' ervaar ik eerlijk gezegd als iets typisch Nederlands. Ik ben eigenlijk enkel in contact gekomen met die manier van schelden op Nederlandse fora, in mijn leefomgeving heb ik nog nooit iemand met ziektes horen schelden. Waarschijnlijk heb ik daarom ook niet de gewoonte ontwikkeld om dat te doen. Een 'verdomme' of 'mille dju' kan er van tijd tot tijd wel eens uitvliegen als iets niet gaat zoals ik het wil, maar met zaken schelden waar anderen aanstoot aan zouden kunnen nemen, dat niet (uiteraard dan buiten het feit dat er gescholden wordt).

Ik leef gewoon met het credo dat je alles mag doen, zolang je niemand anders in zijn doen beperkt. Er zullen altijd mensen zijn die rap op de tenen zin getrapt, maar als je met ziektes gaat schelden, ligt de fout toch echt wel bij jezelf als anderen je daar opmerkingen op gaan geve.

Link to comment

Hier hoor je het woord 'kanker' regelmatig in de stad. Toen ik in de eerste klas van de middelbare school zat had ik het wel moeilijk met dit woord. Mijn moeder kreeg namelijk te horen dat ze deze ziekte had. Na een vreselijke periode van gemiddeld anderhalf jaar van chemo's, bestralingen en ellende is daar een eind aangekomen. In die tijd hoorde ik het mijn moeder ook wel eens zeggen.

Op dat moment reageerde ik af op iedereen die dit woord ook maar gebruikte als scheldwoord. Ik dacht altijd bij mijzelf, ik hoop dat je zo'n klote periode nooit mee hoeft te maken in je leven met deze ziekte. Maar een ander gedeelte in mij zei: Eigenlijk hoop ik het wel dat diegene ermee geconfronteerd wordt bij zichzelf. Kan hij/zij is voelen wat die ziekte met je doet. Tegenwoordig boeit het me niet zoveel meer.

Mijn moeder is sinds haar ziekte wel veranderd. Ze was altijd opgewekt en vrolijk, tegenwoordig is ze snel prikkelbaar, maar geniet wel van elke dag. Ruzie of woorden waren hier nooit in huis, totdat mijn moeder beter was. Het is gewoon een klote ziekte.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...