OWN 445 - Jingle Bells
En dan word je opeens weer gevraagd als je voor OWN wil schrijven, terwijl ik dat al tot twee periodes toe heb gedaan. Het ging in ieder geval over muziek en dan ben ik altijd wel te strikken. Daarom wederom een rubriek over kerstmuziek.
Vorig jaar heb ik ook al eens over kerstmuziek geschreven. Dit jaar dus weer, maar dan in een iets ander jasje. Toen heb ik vooral beschreven wat voor kerstmuziek er bestaat. Dit jaar pakken we het anders aan en gaan we kijken naar het achterliggende verhaal van de muziek. Het leven aan een artiest gaat nou eenmaal niet altijd over rozen blijkt wel...
Niet bedoeld als kerstplaat
In 1980 schreef Jona Lewie het nummer Stop The Cavalry. Het nummer was bedoeld als protest lied tegen oorlog. In de clip zijn daarom ook soldaten te zien in loopgraven. Het moet de Eerste Wereldoorlog voorstellen. Zoals je weet gaat een oorlog continu door, Jona Lewie dacht daarbij aan dat soldaten naar Kerstmis zouden verlangen in de winterse tijd. Daardoor stopte hij de zin I wish I was at home for Christmas. in de songtekst. Niet met de bedoeling dat het daardoor een kerstnummer zou worden. Zijn platenmaatschappij dacht daar echter anders over. Die vonden het vanuit een marketingsperspectief het een slim idee om er kerstbellen aan toe te voegen. En ja hoor, dat deden ze. Zo werd Stop The Cavalry door één simpel zinnetje en wat gerinkel toch nog een écht kerstnummer.
De pech van Shakin' Stevens
Shakin' Stevens zag het al helemaal voor zich een nummer 1 hit als kerstplaat. Hij vloog speciaal met zijn team in 1984 naar Lapland toe om daar een kerstclip bij zijn nummer Merry Christmas Everyone op te nemen. Dat pakte alleen wat minder uit dan gehoopt. In een kerstclip wil je het graag zien sneeuwen, maar uitgerekend toen zij daar waren was er geen sneeuw. Dat probleem moest maar opgelost worden door sneeuwmachines. Als die onnodige reis dan al niet genoeg is geweest zou dit nummer in 1984 uit komen. Dit werd echter een jaar verschoven, Band Aid kwam in diezelfde periode met het nummer Do They Know It's Christmas en toen is er maar besloten om het een jaar later uit te brengen om zo toch nog een hogere positie in de hitlijsten te halen.
Inspiratie uit files
Chris Rea was vlak voor kerst nog naar London geweest. Zijn vrouw kwam hem ophalen in hun Austin Mini. Terwijl ze naar hun huis in Middlesbrough reden kreeg Chris Rea de inspiratie voor een kerstnummer. De titel kan je dus letterlijk nemen, het is de auto rit die Chris Rea meemaakte en letterlijk naar huis ging voor Kerstmis. Leuk feitje, dit is niet zijn enigste nummer die hij uit het auto rijden heeft gehaald. Ook het nummer Road To Hell is ontstaan uit het idee van autorijden, hij stond namelijk uren lang vast in een file op de M25 en bedacht toen dat nummer.
Bij deze een hele fijne kerstdagen toegewenst en alvast een gelukkig nieuwjaar! En oh, 3L1077 bedankt voor de gastrubriek.
0 reacties
Recommended Comments
Er zijn geen reacties om weer te geven.