Jump to content
Phoenyxar

Dit is Los Santos - The City of Angels


GTAGames.nl afbeelding
Nu de hype van GTA V stilletjes aan weer wordt opgestart door Rockstar leek het toch interessant om eens te kijken naar de stad waar alles om zal draaien of toch voor zover we weten. Jammer genoeg hoor ik niet bij de gelukkige die GTA V al eens hebben gezien dus moet ik het "maar" doen met wat voor handen ligt: de realiteit, Los Angeles. Wat weten we al van de stad en wat mag R* zeker niet vergeten om de sfeer van het echte Los Angeles na te bootsen? Let's find out!

Capitol Records
Het is misschien wat klein en generiek, maar het is toch een herkenningspunt in LA. Het is al gespot in vele screens uit de GTAV-trailer, te samen met de aanliggende Hollywood Boulevard (of Vinewood Boulevard als we het dan toch even over Los Santos hebben) Velen zullen het dan ook herkennen van in het Los Santos van San Andreas (als de Blastin' Fools Records Building) Nu nog een mooi uitgewerkte "Walk of Fame" en dit gebouw en zijn omgeving bezitten de perfecte Hollywood-sfeer!

sml_gallery_113271_220_1726.jpg sml_gallery_113271_220_36736.jpg sml_gallery_113271_220_55567.jpg
US Bank Tower - Los Angeles City Hall - Santa Monica Pier


US Bank Tower (Los Santos Tower in San Andreas)
Ooh jawel, elke San Andreas-veteraan herkent dit gebouw wel, de ietwat vreemde vorm gecombineerd met zijn hoogte, dit gebouw valt snel op. Het is dan ook in zo goed als elke screencap van Los Santos uit GTA V te vinden. Maar veel meer dan een snelle marker naar één van de hoogste toppen in San Andreas boodt het gebouw eigenlijk niet. Laten we dan maar hopen dat Rockstar in GTA V het gebouw wat meer "af" heeft gemaakt. Een lobby, een dakplatform en misschien zelfs meer dan dat? Wie weet...

Los Angeles City Hall
Het heeft toch iets indrukwekkend, dat stadhuis. In 1928 geopend en een mooi voorbeeld van Art Deco, reken er maar op dat dit gebouw in Los Santos te vinden zal zijn, want het is de oudste landmark van de stad Los Angeles (als we eventjes Hollywood niet bij Los Angeles tellen) Een interieur is toch iets wat het gebouw in San Andreas miste. Vaak heb ik mij verwondert aan hoe ze zo'n prachtig gebouw zouden invullen, misschien dat GTA V daar een nieuwe blik op kan werpen en het gebouw verziet van enkele -nuttige- voorzieningen?

Santa Monica Pier
We zullen allemaal de pier wel al hebben gezien in de trailer, maar hoe nuttig zal ze zijn? In San Andreas belandde je er enkel als je eens verloren wou rijden of na de missie "High Stakes, Low Rider", maar verder...? Er was niet zo veel te beleven (op een Hot Dogs-standje na dan), hopelijk is dat in GTA V anders. Een werkende achtbaan en reuzenrad zoals op de echte pier zou zeker al helpen. Gooi er dan nog wat voetgangers en af en aan rijdende taxi's tegen aan en je hebt je een geslaagde en populaire pier.

GTAGames.nl afbeelding
GTAGames.nl afbeelding
One & Two California Plaza
Toegegeven, de namen zijn wellicht niet zo klinkend als die van de US Bank (die je ook op de afbeelding ziet staan), maar zelf vind ik ze vele malen mooier. In San Andreas vielen ze vaak in de schaduw van de "Los Santos Tower" en hadden ze een meer beige kleur, maar ze stonden er toen ook al. In tegenstelling tot de US Bank Tower zijn ze niet zo makkelijk te herkennen in de trailer, maar leden met een scherp oog zullen ze op vele screens zien voorbijkomen. Naar goede hoogbouwgewoonte is Two CP dan ook hoger dan One CP.

Aon Center


Aon Corporation heeft wel de gewoonte om grote (vooral hoge) modernistische rechte torens te bouwen en dan nog liefst zo monotoon mogelijk. Niet iedereen weet ze te smaken maar ik vind dat ze er wel in zijn geslaagd om het wat karakter mee te geven. Net zoals California Plaza niet makkelijk te onderscheiden uit de grijze waas die de skyline van Los Santos wel is. Hoewel het niet helemaal zeker is vermoed ik toch dat deze reus samen met de 2 California Plaza torens de US Bank zal vergezellen in de skyline van GTA V.

sml_gallery_113271_220_24327.jpg sml_gallery_113271_220_34072.jpg sml_gallery_113271_220_34135.jpg
Watts Towers - Los Angeles International Airport - Vincent Thomas Bridge


Watts Towers
Je hebt ze zeker wel al eens tegengekomen in Los Santos, wanneer je even de verkeerde brug nam en je je ineens in Jefferson bevond en je toen waarschijnlijk hebt afgevraagd wat die grijze tipi's eigenlijk voorstelde? Wel de Jefferson Towers in Los Santos zijn gebaseerd op de Watts Towers in East Los Angeles, het zijn kunstwerken gemaakt uit ijzeren buizen bekleed met voorwerpen die op straat zijn gevonden. Eigenlijk weten we nog niet of deze in GTA V te vinden zullen zijn, maar als enige landmark in héél East Los Santos zou het dus eigelijk niet mogen ontbreken.

Los Angeles International Airport
LAX, de luchthaven van LA herbergt enkele mooie unieke kenmerken, waaronder de lichtpilaren, de "Theme Building" en de controletoren (rechtsboven te zien). Wie een beetje een goed geheugen heeft herinnerd zich de lichtpilaren en de terminal van LSX in San Andreas wel. Ondertussen is de luchthaven zelf nog op geen enkele screen voorgekomen maar gelukkig is de controletoren al meerdere keren gespot, een stad zonder luchthaven had wel vreemd geweest en Los Santos is geen Los Santos zonder zijn luchthaven, zoals LA geen LA is zonder de extra -X.

Vincent Thomas Bridge
Ja hoor, de enige echte brug in Los Angeles, hoewel ze niet echt in het centrum zelf ligt of zelfs maar in de buurt, het is de enige. Ze is al voorgekomen in de trailer en op één van de screenshots, maar nooit echt herkenbaar. Puur voor de volledigheid van de haven zou deze brug er moeten inzitten (en normaal gezien zal dat ook zo zijn)

sml_gallery_113271_220_21448.jpg sml_gallery_113271_220_28215.jpg gallery_1_5_655.jpg
The House of Blues Sunset - Chemosphere - Griffith Observatory


The House of Blues Sunset
Wie eens in Vinewood heeft rondgelopen heeft zich wellicht wel al eens vragen gesteld bij het vreemde houten "krot" aan de ring. Een houten schuur in Vinewood, nee toch? Het is echter een restaurant en gebaseerd op de House of Blues in West Hollywood, simpel gestelt is het een eetgelegenheid met live muziek, een beetje vergelijkbaar met de Hard Rock Café-keten.

Chemosphere
Ok, het is maar één specifiek en vrij klein huis, maar het is met zijn octagonische vorm wel vrij uniek qua design en als je er even bijneemt dat het in 1960 was ontworpen weet je ook snel hoe innovatief het ontwerp was. Ook in San Andreas was het gebouw te vinden in Vinewood, alhoewel het tot nog toe niet in de trailer is gespot ben ik vrij zeker dat het erin zal zitten.

Griffith Observatory
Al is het maar voor het uitzicht op de stad, de Griffith Observatory hoort in Los Angeles en daarbij zorgt het toch ook voor wat hoogteverschil in een anders vrij vlakke metropool. In het Los Santos uit San Andreas noemde het Verdant Bluffs en lag het een beetje tussen de luchthaven en de stad gepropt. Een plaats waar het in realiteit niets te zoeken heeft, in GTA V ligt het echter wel op de correcte locatie. Nou ja, relatief gezien dan.

GTAGames.nl afbeelding
Hollywood Sign
En ja, wat is Los Angeles zonder zijn oudste landmark, zonder "zijn" -eigelijk Hollywood's- prachtige monument. Wat een verzameling van letters op een heuvel toch allemaal kunnen betekenen, om te bedenken dat het kilometers van de eigenlijke stad afligt. Het Vinewood-bord van San Andreas is wel al zeker van een opvolger, aangezien het ondermeer overduidelijk in de trailer voorkwam als voorlaatste screen. Hopelijk bied het een evengoed uitzicht op Los Santos als zijn voorganger.


Deze gastbijdrage is geschreven door Phoenyxar en is tevens te lezen in het Architectuur onderwerp op GTAForum.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites


Recommended Posts

Erg mooi artikel! Interessant om wat achtergrond informatie te weten over sommige gebouwen in Los Santos. :D

Laten we hopen dat we in de volgende trailer wat meer van de stad te zien krijgen.

:tu:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooi artikel! Leuk om een beetje opgefrist te worden in afwachting op nieuwe informatie omtrent GTA V. :)

Ik ben zelf uiteraard ook erg benieuwd naar hoe het resultaat daadwerkelijk zal zijn ten opzichte van het echte Los Angeles.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prachtig topic & zoals Bassieboy zei: je kan zien dat je er veel tijd in hebt gestoken, respect daarvoor!

Interessante informatie over de gebouwen aangevuld met prachtige screens :)

Lijkt me erg vet als Santa Monica Pier erin zit (die screen is echt prachtig)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leuk en interessant artikel. Ik krijg zelfs spontaan zin om San Andreas op te starten en een tour te maken langs de betreffende gebouwen. Misschien iets voor vanmiddag? Ik hoop ook zeker dat zulke markante en gezichtsbepalende gebouwen weer tot hun recht komen in V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

heel mooi idd. ik had een tijdje terug uit verveling LA eens goed bekeken op google maps met streetview en toen viel me eigenlijk pas op hoe groot en levendig die stad eigenlijk is. ik ben benieuwd war rockstar er van gaat maken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...