Jump to content

Hardware handleiding


Woody268
 Share

Recommended Posts

Reageer niet in dit topic. Hiervoor is een reactie topic aangemaakt, maak hier dus gebruik van. :bier:

3oxk.png

Welkom in de 'Hardware handleiding' van 'Gtaforum'. Dit is een topic vol informatie over Hardware waar de onderdelen die een PC (Personal Computer) bezit voorop staan. Ook komen er diverse zaken naar voren zoals het onderhouden van een Computer en het in elkaar zetten van een eigen computer, ook wel Assembleren genoemd. Het zijn vooral de technische dingen die voorop staan en de zaken waar je op moet letten bij de aanschaf die het vaak moeilijk maakt voor een beginner. De details staan meestal voorop zeg ik altijd en dat is ook het doel van dit topic, een zo correct mogelijk advies bieden. Je kan het gebruiken als naslag of een cursus Hardware, veel plezier bij het lezen en raadplegen van deze Hardware handleiding! :)

Inleiding

Zoals de naam al doet vermoeden hebben we met 'Hardware' te maken. Hardware is de term die men gebruikt voor de onderdelen die zich in of rondom de computer bevinden. Je kan een onderscheid maken tussen 2 globale soorten Hardware namelijk: 'Interne Hardware' en 'Externe Hardware'. De Interne Hardware bevindt zich binnen de Behuizing. De Externe Hardware valt daarentegen buiten de behuizing. Hardware vormt de Kern van de computer, er zijn diverse Hardware onderdelen die zorgen voor diverse taken. Bijna geen enkel Hardware onderdeel is gelijk aan elkaar. Er vallen dus heel veel informatieve dingen te leren over de Hardware onderdelen en haar wereld. Het doel van Hardware is het in werking stellen van een Personal Computer waarop een OS (Operating System / Besturings Systeem) kan werken. Er zullen ook veel nieuwe technieken aan bod komen waar veel over te leren valt, verder is Hardware gewoon een zeer informatieve ontwikkeling in de geschiedenis van de Computer.Zoals in de 'Inleiding' al gesproken is over Interne en Externe Hardware word er in dit onderdeel van de 'hardware handleiding' gesproken over de 'Interne' en 'externe' onderdelen / hardware die een computer tot nu toe in de meeste situaties bezit. In een Standaard situatie moet een computer van tegenwoordig minimaal over '8' interne hardware onderdelen beschikken namelijk: 'Moederbord', 'Processor', 'Werkgeheugen', 'Voeding', 'Videokaart', 'Dvd/cd-rom Drive', 'Hardeschijf' en een 'Behuizing'. Zonder deze Interne Hardware onderdelen zal een computer in een thuis situatie het onder geen mogelijkheid werken.Onderdelen die besproken zullen worden:

Dit topic zal in mondjesmaat gevuld worden tot een volledige handleiding.

Edited by Woody268
Link to comment
Share on other sites

Moederbord

xx17.png


Het Moederbord is de 'kern' van de Computer. Deze verbind eigenlijk veel 'interne' en 'externe' hardware onderdelen aan elkaar, omdat het moederbord is voorzien van het insteek proces. Het is in feite een grote plaat met daarop technische onderdelen en diverse Chips. De belangrijkste wil ik onder deze rubriek noemen, dat is de Chipset. De chipset is in feite het hart van het moederbord en bevat de software die het moederbord aanstuurt. Deze chipset stuurt het geheugen aan en zorgt ervoor dat de verschillende onderdelen van het moederbord met elkaar kunnen praten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de chipset voor het grootste gedeelte bepaalt wat het moederbord kan.

Op het moederbord vinden we ook een Geheugenbank waar men de Geheugen Modules plaatst. Daarnaast moet natuurlijk ook een Processor geplaatst worden, dit doe je op een Processor-Voet. Dit is de plaats waar de Processor geplaatst moet worden. Let hierbij op dat het Socket van de Processor gelijk moet zijn aan de Socket van het Moederbord. De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van moederborden. Waar een moederbord eerst alleen diende om de processor, het geheugen en verschillende insteekkaarten met elkaar te verbinden, bevat het tegenwoordig tal van andere gebruiksmogelijkheden. Zo beschikken moederborden nu over functionaliteiten op het gebied van beeld, geluid en netwerken.

Niet elke Behuizing is natuurlijk even groot dat alle moederborden erin passen. Hiermee dien je rekening te houden omdat het moederbord natuurlijk wel in je pc-kast moet passen, daarvoor hebben ze een aantal standaard maten voor het moederbord gemaakt:

  • ATX: Dit is een degelijke en normale standaardmaat die vrijwel in elke Midi-tower past
  • Micro-ATX: Dit is een klein moederbord die uitermate geschikt is voor een Barebone (Kleine Computer), Home theater PC en een compacte thuisserver
  • Mini-ITX: Dit is een heel klein moederbord dat uitermate geschikt is voor een Barebone (Kleine Computer), Home theater PC en een zeer compacte thuisserver

lygc.jpg

Ter illustratie zie je de verschillende vormfactoren die vaak bij computers voorkomen, v.l.n.r. ATX, micro-ATX (µATX) en mini-ITX

Edited by Woody268
Link to comment
Share on other sites

Processor

2vlk.png

De 'CPU' (Central Processor Unit) vormt het hart binnen de Computer, de Aansturing gebeurt hoofdzakelijk compleet in de Processor, het is eigenlijk gewoon een dergelijk hardware onderdeel, maar het staat via het Moederbord in samenwerking met de Chipset en het werkgeheugen de computer aan. De snelheid waarmee je een bepaalde actie uit voert is dus mede afhankelijk van de Processor. De snelheid die je meestal herkent als 'hoe hoger, hoe beter' is niet altijd de gehele waarheid. De Kloksnelheid word uitgedrukt in 'GigaHertz'. In dit geval is dit het aantal keren per seconde dat de processor lastig gevallen kan worden met instructies.

Nog iets belangrijke waar ik het over wil hebben is het aantal cores waarover een processor beschikt. Een 'Dual core'-processor beschikt over twee kernen die op dezelfde snelheid werken en kunnen twee taken tegelijk uitvoeren, dus meerdere taken kunnen veel sneller uitgevoerd worden. Een 'Quad core'-processor beschikt over maar liefst vier kernen die op dezelfde snelheid werken en kunnen dus vier taken tegelijk uitvoeren. Sinds enige tijd zijn er ook al processoren met zes en zelfs met achter kernen, wat bij multitasking heel goed tot zijn recht komt.

Op dit moment zijn er twee grote fabrikanten van PC-processoren, namelijk Intel en AMD, dit zijn elkaars aards rivalen op het gebied van Processoren. Intel staat vooral bekend omdat ze goede prestaties leveren, meer wel een groter prijskaartje. AMD staat meer bekend voor hun goedkopere processoren die voor hun prijs goede prestaties bieden. Het laatste en vrijwel ook een van de belangrijkste dingen in een processor is de 'Cache', dit is het opslag geheugen dat een processor een korte tijd kan bewaren zolang de processor aan staat. Dit is met zo'n enorm hoge snelheid te roepen, waardoor het werken met bits en bytes als maar makkelijker word, simpel gezegd hoe groter je 'Cache' is hoe sneller je pc zal werken.

90vk.jpg

Edited by Woody268
Link to comment
Share on other sites

Werkgeheugen

gyg.png

Al sinds het begin van de computer heeft het apparaat werkgeheugen nodig. Zoals de naam al aangeeft is het geheugen om het systeem aan het werken te zetten. Beschikt de computer er niet over dan zal hij onder geen enkele mogelijkheid werken. Het werkgeheugen bevindt zich op het moederbord in de geheugenbus. Werkgeheugen vindt je in diverse maten en soorten. Tegenwoordig behoord ‘DDR3’ tot de standaard, naast deze is er ook nog ‘DDR1’ en ‘DDR2’ maar deze twee zijn al verouderd.

'DDR3' is de opvolger van DDR2, het grootste verschil is dat er 8 bits tegelijk worden uitgelezen, in plaats van de gebruikelijke 4 bits. Hierdoor is er tweemaal zoveel bandbreedte ten opzichte van 'DDR2' en zelfs viermaal zoveel bandbreedte ten opzichte van 'DDR1'. Deze heeft een klokfrequentie van 800 MHz tot 2800 MHz (tot nu toe) en heeft een '240-Pins' geheugen aansluiting.

'DDR2' is de tweede standaard van Double Data Rate deze behoort tot verouderde standaard uit de werkgeheugen groep. Het grootste verschil tegenover zijn voorganger is dat er 4 bits tegelijk worden uitgelezen, in plaats van de gebruikelijke 2 bits. Hierdoor is er tweemaal zoveel bandbreedte ten opzichte van 'DDR1'. Deze stanaard beschikt over een '240-Pins' geheugen aansluiting, de klokfrequentie van deze varieert tussen de 400 en 1066 MHz.

'DDR1' is de oudste standaard die je de dag van vandaag niet veel meer zal tegenkomen. Deze beschikt over een geheugenaansluiting van '184-Pins', de klokfrequentie varieert tussen de 200 en de 400 MHz.

Als je geheugen aan gaat schaffen moet je goed letten op de Pins en het type als deze niet overeenkomen dan gaat het helaas niet werken. In het geheugen heb je ook diverse dingen waar je op moet letten, want bij geheugen draait het echt niet alleen om de aantal MB's die hij bezit. Het gaat ook om de CAS-Latency (Ping-Toegangstijd in Milliseconde). En om de Snelheid, bijvoorbeeld: DDR3-1600 (PC3-12800) is in de DDR3 selectie sneller dan een DDR3-1066 (PC3-8500) geheugen strook. Maar je moederbord en processor moeten dit wel ondersteunen.

phr.png

Op bovenstaande afbeelding zie je de verschillen tussen de soorten werkgeheugen.

Edited by Woody268
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Videokaart

euw6.png

Een videokaart is het computeronderdeel die grafische taken op zich neemt, zoals het tonen van beeld op het scherm. 'GPU' (Graphics Processing Unit) is de processor die wordt gebruikt door de videokaart. Bij het spelen van spellen op een computer speelt de videokaart een heel belangrijke rol.

Er zijn twee soorten videokaarten op de markt te vinden en dan hebben we het niet over de inhoud van de chip zelf, maar nu even over de vorm. Je hebt ‘onboard’ is een chip op het moederbord of in de processor geïntegreerd is. Deze versie bezit vaak geen eigen geheugen, maar gebruikt het werkgeheugen van het systeem. Deze oplossing biedt standaardprestaties. Omdat de video een deel van het gewone werkgeheugen gebruikt wordt deze oplossing wel Shared Memory Architecture (SMA) genoemd. In de meeste gevallen kan je de dit instellen via de BIOS. Voor de meeste kantoortoepassingen zal een 'onboard' chip prima volstaan. Ben je echter van plan om nieuwe 3d-spellen te spelen, dan kun je beter kiezen voor een losse videokaart.

Ook heb je nog een 'insteekkaart' of een 'losse videokaart' deze is echter wel vervangbaar en voor deze soort worden ook veel meer en snellere chips ontwikkeld. Een losse videokaart beschikt, naast gespecialiseerde 3d-chipsets, ook over een eigen geheugen. Als je naar de inhoud van de chip gaat kijken moet je er goed op letten wat de standaard is deze kan bijvoorbeeld wezen: 'AGP', 'PCI', 'PCI-E(xtreme)'. De 'AGP' soort wordt nog wel geproduceerd, maar wordt vanwege een lage bandbreedte niet meer gebruikt in de snellere systemen. 'PCI' wordt helaas vanwege een extreem lage bandbreedte tegenwoordig bijna niet meer gebruikt, maar wordt echter nog wel gemaakt. De opvolger van de 'PCI' namelijk 'PCI-E' heeft de bandbreedte flink opgeschroefd en is nu dus de standaard voor een normaal systeem.

Als je een nieuwe videokaart aan gaat schaffen kijk dan goed wat voor standaard jouw moederbord ondersteunt, want het is jammer als je hierdoor in de kou gezet wordt. Op de markt van de videokaarten heb je twee grote spelers namelijk: Nvidia en AMD. Deze verkopen hun chips weer door diverse bedrijven. Nvidia doet dat bijvoorbeeld bij EVGA en AMD doet dat bij Sapphire.

Wanneer het moederbord van een computer de mogelijkheid biedt tot het aansluiten van meerdere videokaarten spreekt men van 'Crossfire' (bij AMD) of 'SLI' (bij Nvidia). Deze mogelijkheid herkent u bij een moederbord wanneer meerdere ‘PCI Express 2.0 16X’ aansluitingen zijn. Deze optie is voor diegene die veel grafische eisen stellen bijvoorbeeld voor het spelen van nieuwste games, video- en fotobewerking of voor het aansluiten van meerdere schermen op een computer.

gneu.jpg

Edited by Woody268
Link to comment
Share on other sites

Voeding

njrl.png

De Engelse term voor een voeding is Power Supply Unit en dat geeft al weer dat het te maken heeft met een apparaat dat stroom levert. Helaas zien veel mensen het er simpel in en worden de belangrijkste aspecten van een voeding helemaal over het hoofd gezien. Een voeding is gescheiden bak van de andere Hardware onderdelen. De kabels die van de voeding de hardware in gaan hebben diverse spanningen.

Een voeding heeft 5 voltages (rails) namelijk: '+12 V, -12 V, +5 V, -5 V, +3.3 V'. Ook moet je er op letten hoeveel Ampères (grootte om stroom aan te geven) op een 'rail' zit. Tegenwoordig is het aan te raden om te kiezen voor een voeding die veel stroom op de +12 V rail kan verdragen. Koop dus niet een goedkope voeding die weinig stroom kan verdragen op de +12 V lijn. Minimaal is aan te raden 25 A(mpère) en aanbevolen is ruim 30 A(mpère) op de +12 V lijn, want de hardware van tegenwoordig vraag steeds meer stroom en spanningen. Laten we stellen een dure voeding heeft vaak meer stroom aankan en dus beter zal werken dan een goedkope voeding die je voor een appel en een ei hebt gekocht. De stroom op de diverse rails kun je meestal vinden op de website van de fabrikant.

Je hebt in het algemeen 2 maten van de behuizing van een voeding. Namelijk 'ATX' en 'SFX', intern heeft het niet heel veel verschil, maar het moet uiteraard wel passen in je behuizing dus kijk voordat je een voeding aanschaft eerst altijd naar de specificaties.

Tegenwoordig zie je veel voedingen mat een ’80 Plus’ label', dit is een certificering om aan te duiden hoe efficiënt het energieverbruik is van de voeding. De efficiëntie van een computer voeding is het uitgangsvermogen gedeeld door het ingangsvermogen. De resterende energie wordt omgezet in warmte. Als een '600-watt' voeding met '60% rendement' op volle belasting '1000 W' zou trekken uit het stopcontact, zal er dus 'verspild 400 W aan warmte'. Hoe hoger de kwalificering hoe beter je voeding is voor het milieu. Op dit moment bestaan de volgende labels: '80 Plus, 80 Plus Bronze, 80 Plus Silver, 80 Plus Gold, 80 Plus Platinum en 80 Plus Titanium'.

img_80plus.jpgimg_80plus_bronze.jpgimg_80plus_silver.jpgimg_80plus_gold.jpgimg_80plus_platinum.jpg80plus_titanium.gif

Een voeding heeft verschillende soorten aansluitingen voor ieder onderdeel dat spanning moet krijgen. Voedingen die de benaming ‘modulair’ krijgen hebben als zeer handige functie dat al hun bekabeling los en vast gemaakt kunnen worden. In tegenstelling tot ‘niet-modulair’ waarbij standaard bepaalde hoeveelheid bekabeling aan vastzitten en in de weg kunnen lopen.

duk.png

Links zie je een modulaire voeding, rechts zie je een niet-modulaire voeding.

Hier volgen paar voorbeelden van aansluitingen die op een voeding kan vinden:

[table=header]Afbeelding|Connector|Doel

m90b.jpg

|20/24 Pins ATX|Deze is om het moederbord van voeding voorzien en via moederbord verschillende andere onderdelen.

0d23.jpg

|8-Pins EPS|Deze is om processor van voeding voorzien.

mpkj.jpg

|4-Pins EPS|Deze is om processor van voeding voorzien.

rkiu.jpg

|6-Pins PCI Express|Deze kan gebruikt worden om sommige videokaarten van extra voeding voorzien.

e2ex.jpg

|8-Pins PCI Express|Deze kan gebruikt worden om sommige videokaarten van extra voeding voorzien.

d5py.jpg

|6 + 2-Pins PCI Express|Deze kan gebruikt worden om sommige videokaarten van extra voeding voorzien.

th08.jpg

|15-Pins Seriële ATA|Deze wordt gebruikt voor harde schijven, Cd-Dvd spelers of Blu-Ray spelers die een SATA aansluiting hebben.

5nu4.jpg

|4-Pins Floppy drive|Deze wordt gebruikt voor 3,5 Inch floppy drives (beter bekent als diskettestation).

e8yd.jpg

|4-Pins Molex|Deze wordt gebruikt voor harde schijven die een IDE aansluiting hebben, ventilatoren en soms ook voor front panel onderdelen.[/table]

Edited by Woody268
Link to comment
Share on other sites

Harde schijf

ra5.png

Een 'harde schijf' is het geheugen van de computer waar alles wordt opgeslagen voor lange termijn. Een harde schijf heeft ook zijn eigen snelheid, voor het lezen en schrijven van gegevens. Deze snelheid is ook van belang voor de totale computer snelheid. Op dit moment is de meest gebruikte harde schijf aansluiting 'Serial-ATA' (Afgekort SATA). De voorganger van 'SATA' was 'IDE' en is nog steeds in oudere computers te vinden. Van SATA bestaan er SATA-150, SATA-300 en SATA-600, de laatste is uiteraard sneller. Eigenlijk zijn het dezelfde schijven alleen het maakt gebruik van andere aansluitmethode wat dus betekent dat je moet kijken welke soort aansluitingen je op je moederbord hebt. Tegenwoordig is een harde schijf met 'SATA' aansluiting de standaard.

xvp3.png

Links zie je een SATA aansluiting en rechts een IDE (PATA) aansluiting.

Harde schijven kun je in diverse groten en snelheden kopen. De meest bekende formaten zijn '2,5 inch' en '3,5 inch'. De '2,5 inch' wordt voornamelijk in laptops gebruikt, maar ook soms in zeer kleine desktop computers die een kleine behuizing hebben. Desktop computers gebruiken voornamelijk een '3,5 inch' harde schijf. Bij aanschaf van de behuizing moet u kijken welk formaat hierin past. De rotatie snelheid bepaalt hoe snel gegevens gelezen en geschreven kunnen worden, deze varieert van '5400 rpm tot 10.000 rpm'.

Voor de dagelijkse dingen is' 500 Gigabyte' aan opslag meer dan genoeg. Ga je grote bestanden opslaan zoals films, foto’s en spellen dan kun je beter voor een '1 Terabyte' (= 1000 Gigabyte) hardeschijf gaan of groter.

u6y4.jpg

Edited by Woody268
Link to comment
Share on other sites

Solid State Drive

8gxf.png

De 'Solid State Drive' is hard op weg om de 'traditionele harde schijf' te vervangen. SSD-schijven werken met (niet-) vluchtig geheugen zoals flash of SD-ram. Het grote verschil met een 'traditionele harde schijf' is het ontbreken van bewegende delen, hierdoor is de toegangstijd tot de data op de schijf een stuk kleiner. Het gevolg hiervan is dat je een merkbare snelheidswinst van de computer. 'SSD’s' hebben ook 'SATA' aansluiting en werken op ieder moederbord die 'SATA' ondersteuning biedt.

l4l3.jpg

De verhoogde snelheid die een 'Solid State Drive' bied (t.o.v. een traditionele harde schijf) is wel dermate beter dat overstap van een traditionele harde schijf naar deze zeker overwogen moet worden. Bij SSD’s wordt de 'lees- en schrijfsnelheid' weergegeven, dit verschilt per merk en model. De capaciteit van betaalbare SSD’s is voor consumenten nog laag, een goede oplossing hiervoor is een kleine SSD (64GB of 128GB) SSD gebruiken voor de installatie van uw besturingssysteem en alle programma’s daarop, daarnaast kunt u een traditionele harde schijf gebruiken voor al uw documenten, foto’s, video’s en audio bestanden.

Er bestaan verschillende soorten bouwvormen van een 'Solid State Drive' namelijk: SSD's in '2,5 inch', '3,5 inch' en 'SSD’s om in een PCIe slot' te steken, SSD’s van 2,5 inch zijn veel goedkoper dan 3,5 inch en worden ook meer gemaakt dan 3,5 inch. PCIe SSD’s zijn een stuk sneller dan de andere, maar deze zijn helaas vrij onbetaalbaar voor de meeste consumenten.

4oo7.jpg

Edited by Woody268
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...