Jump to content

Perl commando's


GTA Monster

Recommended Posts

Hoi,

Ik heb in de bibliotheek een boek uitgeleent genaamd MySQL en Perl voor het web, maar er wordt ook gesproken over losse commando's die je in een zogenaamde shell (command interpreter) moet invoeren zoals..:

% which perl

% /usr/bin/perl -v

% chomd +x intro1.pl

Nu is de vraag, waar is die shell? Geen shell = geen perl commando's. Dus dat schiet wel lekker op :7

Dank je,

GTA Monster

Link to comment
Delen op andere websites

Een 'shell' is weinig anders dan een gebruikersinterface waarmee je opdrachten kan geven aan (de kernel van) het besturingssysteem. In Windows is dit het welbekende 'cmd.exe' programma, dat in %systemroot%\system32\ te vinden is. Let er wel op dat je boek geschreven is voor Linuxgebruikers. Zo is 'chmod' (en niet 'chomd') een shellcommando voor Linux waarmee je bepaalde bestandsrechten kunt toekennen aan bestanden. +x zorgt er voor dat het bestand uitvoerbaar gemaakt wordt en intro1.pl is natuurlijk de naam van het Perl bestand met de code. /usr/bin/perl verwijst naar de map waar de Perl interpreter normaal gesproken geïnstalleerd is op een Linux systeem.

Hoe jij precies bij die Shell komt is eigenlijk per Linux distributie enigszins verschillend, maar, als je bijvoorbeeld KDE gebruikt, staat deze gewoon linksonder in de Taakbalk, naast wat in Windows de startknop zou zijn.

Ik krijg echter sterk de indruk dat je een Windowsgebruiker bent, aangezien Linuxgebruikers niet echt zonder die shell kunnen en dus ook wel weten waar ze die kunnen vinden. In dat geval is dat boek niet voor jou bedoeld, hoewel Perl ook prima op Windows geïnstalleerd kan worden.

Link to comment
Delen op andere websites

Een reactie plaatsen

Je kan nu een reactie plaatsen en pas achteraf registreren. Als je al lid bent, log eerst in om met je eigen account een reactie te plaatsen.

Gast
Op dit onderwerp reageren...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recent actief   0 leden

    • Er zijn hier geen geregistreerde gebruikers aanwezig.
×
×
  • Create New...