Jump to content

Sport Blog

  • artikelen
    40
  • reacties
    89
  • bezichtigingen
    50409

Sport Blog - Voorbeschouwing op De Ronde van Vlaanderen


KoningJesper

1341 bezichtigingen

Zondag is het dan zover. Het moment waar menig wielerliefhebber (en dan vooral de Belgen) al een tijdje naar uitkijken. Om half 10 klinkt op de Grote Markt van Brugge het startschot en zullen bijna 200 renners beginnen aan de loodzware 256 kilometer om te bepalen wie hier in Vlaandere de eeuwige roem pakt. Er zal een enorme massa langs de kant staan om dit spektakel te aanschouwen.

De Ronde van Vlaanderen is in 1913 opgericht door de krant Sportwereld, vanwege het feit dat België met Luik-Bastenaken-Luik slechts één wielerkoers in het land had. De eerste editie werd gewonnen door een Belg, Paul Deman. In 1949 was de Italiaan Fiorenzo Magni slechts de tweede winnaar, maar herhaalde dit kunststukje wel meteen drie keer. Er waren slechts vijf renners die het zelfde deden als de "Leone delle Fiandre". DIt waren Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fabian Cancellara. De laatste twee zijn nog altijd actief en kunnen zondagmiddag dus geschiedenis schrijven

2006 - Tom Boonen (Be)

2007 - Alessandro Ballan (Ita)

2008 - Stijn Devolder (Be)

2009 - Stijn Devolder (Be)

2010 - Fabian Cancelarra (Zwi)

2011 - Nick Nuyens (Be)

2012 - Tom Boonen (Be)

2013 - Fabian Cancelarra (Zwi)

2014 - Fabian Cancelarra (Zwi)

2015 - Alexander Kristoff (Noor)

Parcours

Het parcours van dit jaar verschilt heel weinig van die van vorig jaar. Vanwege werkzaamheden is het begin van de koers wat aangepast. Zo is de eerste heuvel geschrapt en nemen de renners een paar andere straten. Ook de aanloop naar de Ardennen is aangepast. Het peloton gaat langs de jeugddorpen van enkele oud-winnaars, als Briek Schotte en Roger Decock.

Pas vanaf 103 kilometer moeten de renners klimmen. Dan doemt namelijk de Oude Kwaremont op. Sinds de hertekening van de Ronde, in 2012, de belangrijkste hindernis en moet in totaal zelfs drie keer worden overwonnen. Aan het begin moet je goed van voren zitten. De eerste 600 meter is namelijk erg smal, maar wel geasfalteerd. Hierna volgen 1800 meters kasseien en als de renners op de helft komen worden stukken van 11% (!) beklommen. Het laatste stuk is een stuk vlakker. Na 9 hellingen moet de Oude Kwaremont voor de tweede keer worden gereden, waarna de renners richting de Patersberg ging. Wellicht een relatief korte beklimming met zijn 360 meter, maar wel enorm zwaar. Met een gemiddelde van 12,9% en zelfs stukken van boven de 20% wordt dit een enorme opgave. Alweer na 6 km moet het peloton (of wat daarvan nog is overgebleven) de lastigste hindernis overwinnen. Deze beklimming is weliswaar even steil als de Patersberg, maar ruim twee keer zo lang. Met het steilste stuk van 25%, zien we soms zelfs de profs naar boven lopen.

Na deze heuvel breekt de laatste ronde aan. Hierin moeten de renners nog de Oude Kwaremont en de Patersberg over gaan, waarna de laatste 13 km aanbreekt. Compleet vlak.

rvv-route-e1459457182835.png

Weer

Het wordt zonnig, droog weer met maximaal 19 C. De wind staat zo, dat de renners de wind tegenhebben in de lange aanloop naar de Ardennen.

Favorieten

Bovenaan het lijstje van favorieten zal bij de meeste "experts" Fabian Cancelarra staan. De Zwitser heeft de Ronde immers als drie keer eerder gewonnen. Hij steekt dit seizoen, zijn laatste, al de hele tijd in bloedvorm en heeft dat bewezen nadat hij de Strade Bianchi op zijn naam schreef, evenals de aflsluitende tijdrit in Tirreno-Adriatico. Ook afgelopen zondag liet hij zich goed zien (Gent-Wevelgem), maar moest het in de sprint wel afleggen tegen Sagan, Vanmarcke en Kusnetsov.

Afgelopen zondag behaalde Sagan zijn eerste overwinning in de Regenboog-trui. De Slowaak liet zien dat hij in de beklimming goed meekon met Cancelarra en was hem in de sprint ruim af. Sagan eindigde al drie keer in de Top-5 van de Belgische klassieker, maar heeft niet zo een hele sterke ploeg. Dit kan een minpunt zijn voor de sprinter.

Hij wordt vaak gezien als de renner die nooit wat wint, maar maakt toch een grote kans aanstaande zondag. Sep Vanmarcke liet al zijn goede vorm zien in Gent-Wevelgem met de tweede plek en zal eindelijk de Ronde van Vlaanderen willen winnen.

**** Fabian Cancellara

*** Peter Sagan en Greg Van Avermaet

** Sep Vanmarcke, Michal Kwiatkowski en Zdenek Stybar

* Niki Terpstra, Geraint Thomas, Tiesj Benoot en Alexander Kristoff

576182569-1-e1459169349551.jpg

3 reacties


Recommended Comments

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...