Jump to content

Sport Blog

  • entries
    40
  • comments
    89
  • views
    47,989

[Giro 2016] Gaat ie het halen?


KoningJesper

1,499 views

media_xll_3319434.jpg

Gaat ie het halen?

Pieter Weening won er ooit een etappe en Erik Breukink was er dichtbij de eindzege. Toch heeft nog geen enkele Nederlander, zelfs Tour en Vuelta-winnaars Joop Zoetemelk en Jan Jansen niet, het eindklassement in Italië gewonnen. In 1989 was Breukink op weg naar de eindzege, toen een hongerklop hem in de Dolomieten 6 minuten kostte. In de zelfde Dolomieten reed Steven Kruijswijk zichzelf afgelopen zaterdag op grootse wijze in de roze leiderstrui.

Cik_3wjUoAIHuFI.jpg

Er is nog 27 KM te gaan in de koninginnenrit van de 99ste Giro D'Italie als Vincenzo Nibali een aanval plaatst. De Italiaan lijkt al de hele ronde niet in uitstekende vorm te verkeren en wil alle twijfels met deze aanval van zich afschudden. Alejandro Valverde moet een gaatje laten. Hij kan niet mee komen met de tempoversnelling van de "Haai van Messina", net zoals - in eerste instantie - Chaves, Majka en nog wat andere renners. Degene die wel meteen mee kan komen is Steven Kruijswijk. De 29-jarige Nederlander kon, zoals eigenlijk al de hele Giro, relatief simpel volgen. Het groepje Chaves kon uiteindelijk weer aansluiten, maar Valverde was gelost en werd op afstand gereden.

Dat werd eigenlijk alleen nog maar erger toen Kruijswijk zelf een aanval plaatste. De renner van Lotto NL demarreerde op indrukwekkende wijze weg bij de favorieten en alleen Chaves kon volgen. De twee reden een knappe voorsprong uiteen en haalde de kopgroep nog bij. De overwinning was helaas niet voor kreuszwiek, maar hij pakte wel de leiding in het algemeen klassement.

WATSON_00004617-004-630x421.jpg

De klimtijdrit was zo mogelijk nog indrukwekkender van de renner. Ook hier kwam hij net te kort voor de overwinning, maar ook hier pakte hij enorm veel tijd op directe concurrenten als Chaves, Nibali en Valverde en zorgde ervoor dat de roze trui nog steviger om zijn schouders zat.

Nu is de grote vraag natuurlijk: Zal Kruijwijk aankomende zondag, als hij aankomt in Turijn, ook nog de Maglia Rosa zijn?

Dat wil ik in dit artikel bespreken aan de hand van een aantal aspecten. Laten we beginnen met het bekijken van het huidige klassement:

Klassement:

CjEgG66WsAI5Hba.jpg

Zoals wel duidelijk is heeft Kruijswijk een riante voorsprong op zijn naaste belagers. Als we naar de tijden kijken kunnen we sowieso 6 renners uit de Top-10 wegstrepen. Vanaf Majka is het verschil simpel te groot om goed te maken. Met nog 3/4 etappes te gaan, lukt het je gewoon niet om 4'30"+ goed te maken.

Er zijn dus nog 3 rijders die een gevaar kunnen zijn voor Kruijswijk: Chaves, Nibali en Valverde.

Concurrenten:

Valverde:

Liet in de eerste helft van de Giro geen bijzonder slechte indruk achter en ging zelfs nog in de aanval, maar zakte tijdens de koninginnenrit behoorlijk door het ijs. Hij verloor meer dan 3 (!) minuten op Kruijswijk en Chaves. Maar de etappe daarna herpakte de Spanjaard zich goed. In de klimtijdrit fietste hij sterk en reed zo naar een 3e plaats achter Steven Kruijswijk. Hij was van alle directe concurrenten het best en gaf slechts 23" toe.

Is dit genoeg voor hem om zijn moraal terug te krijgen en de roze trui aan te vallen? Ja, dat denk ik wel. Gaat hij de roze trui pakken? Nee, dat denk ik niet. Hij mag dan wel een veel sterker team hebben, maar ik denk dat ook 3'29" te veel is om terug te winnen in de resterende etappes

Nibali:

De haai van Messina wordt hij ook wel genoemd, maar daar laat hij in deze Giro nog weinig van zien. Hij oogt de hele ronde niet op zijn best, met als hoogte- (of diepte)punten de etappe waar hij Dumoulin moest laten gaan, afgelopen klimtijdrit en de etappe door de Dolomieten. Hij viel afgelopen zaterdag weliswaar aan, maar kon daarna niet volgen toen Kruijswijk aanvallen. En ook zonder pech had Nibali in de klimtijdrit enorm veel kostbare tijd verloren.

Mocht de Italiaan nog een poging willen doen om de Giro te winnen, zal hij flink moeten verbeteren. Als hij zijn huidige vorm vasthoudt, wordt het heel moeilijk om Kruijswijk te volgen, laat staan bij te houden. Je kan een veel betere ploeg hebben, maar uiteindelijk gaat het om de kopman

Chaves

Eigenlijk de enige van de directe concurrenten die zich heel goed laat zien. Hij heeft al de hele ronde een goede vorm en bevestigte dat nog maar eens in etappe 14, waar hij ook de ritoverwinning pakte, net voor Kruijswijk. De Colombiaan heeft dan misschien niet de beste ploeg, maar is samen met Kruijswijk deze Giro veruit de beste klimmer en zou wel eens kunnen profiteren van de tactieken en aanvallen van Astana en Movistar. Hij lijkt het grootste gevaar voor Steven Kruijswijk te zijn.

Als Chaves hier de Giro wil winnen zal hij tactisch zeer sterk moeten rijden en aanvallen op de momenten dat Astana en Movistar Kruijswijk kapot hebben gereden.

Parcours:

Etappe 16:

Astana en Movistar zullen proberen om Kruijswijk zo snel mogelijk te isoleren en daarna aan te vallen. Het is algemeen bekend dat Lotto NL niet het sterkste team heeft en daar zullen ze gebruik van proberen te maken. Wat waarschijnlijk de tactiek zal zijn is de zelfde als de tactiek waarbij Dumoulin op de laatste dag van de Vuelta uit de rode trui werd gedragen: Een paar mannetjes meesturen in de vroege vlucht, deze op het moment dat Kruijswijk alleen zit laten terugzakken en dan tempo maken. Maar Lotto kan dit ook doen en bovendien is Kruijswijk een veel betere klimmer dan Dumoulin. Ook Nibali zat zaterdag redelijk snel zonder knechten en bij een 1-op-1 duel lijkt Kruijswijk hier de sterkere te zijn.

Gaat hij hier tijd verliezen? Ik denk het niet

etappe-16-profiel.jpg?01

Etappe 17:

Er meot wel iets heel geks gebeuren wil Kruijswijk hier tijd verliezen. Een paar heuveltjes aan t begin, maar daarna enorm vlak. Geen wind, geen kasseien, dit zal een massasprint worden.

PW_T17_CassanoDA_alt.jpg

Etappe 18:

Dit is denk ik de meest verraderlijke etappe voor Kruijswijk. 90 % vlak, maar op het einde is er opeens een klim van de 2e categorie, gevolgd door een pittige afdaling. Hier zullen Valverde en Nibali in de afdaling een aanval plaatsen.

Gaat Kruijswijk hier tijd verliezen? Ja. Zal het veel zijn? Nee, hooguit 30 secondes

PW_T18_Pinerolo_alt-2.jpg

Etappe 19:

Een etappe op het lijf geschreven van Kruijswijk. Hoge bergen en lange klimmen. Als hij zijn vorm vasthoudt is het logischer dat hij hier uitloopt dan dat hij tijd verliest.

PW_T19_Risoul_alt-1.jpg

Etappe 20:

Ook deze etappe is erg goed te doen voor Kruijswijk. Zoals hij zelf al zei is hij erg goed in "constant slopend" en dat is deze etappe zeker. Geen korte explosieve klimmetjes en geen lastige afdalingen.

Ook hier zal hij weinig tijd verliezen

PW_T20_SAnnaVinadio_alt.jpg

Etappe 21:

De man die deze rit met de roze trui ingaat, heeft hem 99.99999999999999 % zeker ook na de rit. De laatste etappe in een grote ronde is meestal meer een parade dan een etappe en dat is ook hier het geval

PW_T21_Torino_alt.jpg

Gaat Kruijswijk hier als eerste Nederlander de Giro winnen? Ik denk het wel.

Laat jullie mening hier acter!

:)

Bedankt voor het lezen!!

5 Comments


Recommended Comments

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...