Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1579278

Editie 13 - Actueel


Dutchy3010

568 bezichtigingen

blog-33831-1161468433.jpg

En hier is het weer, het actuele nieuws van deze week. Deze rubriek wordt nog steeds geschreven door Jon-asses. Kijk en geniet zou ik zo zeggen. :)

Maandag 16 Oktober

Ze is wereldberoemd en superrijk. Voor Madonna gelden kennelijk andere regels dan voor gewone mensen die een kind willen adopteren. Dat althans is de kritiek van mensenrechtenorganisaties in Malawi.

Het popicoon heeft in het Zuid-Afrikaanse land een jongetje geadopteerd, terwijl dat eigenlijk verboden is voor mensen die niet in het land wonen. Maar de regering van Malawi heeft voor Madonna een uitzondering gemaakt. De zangeres mag 1,5 jaar voor het kind zorgen. Daarna wordt de situatie opnieuw geëvalueerd.

David Banda is 1 jaar oud en woonde in een weeshuis, omdat zijn vader zegt niet voor hem te kunnen zorgen.

Het jongetje werd maandag in een privé-jet naar Zuid-Afrika gevlogen, van waaruit hij vermoedelijk zal worden overgebracht naar Londen, waar Madonna woont met haar man, Guy Ritchie.

Mensenrechtenorganisaties zijn woedend over "de voorkeursbehandeling" die de popzangeres heeft gekregen. Volgens haar maakt Madonna misbruik van haar sterrenstatus. Ze hebben de rechter verzocht om de adoptie te blokkeren.

Als de rechtbank de organisaties ontvankelijk verklaart, moet David terugkeren naar Malawi.

-----

In Sri Lanka is een zware bomaanslag gepleegd op een konvooi van de marine. Daarbij zijn volgens het leger zeker negentig doden gevallen. Tientallen mensen raakten gewond. Onder de slachtoffers zijn ook burgers.

Volgens de autoriteiten is het een zelfmoordaanslag. Het konvooi van vijftien bussen stond te wachten voor vertrek toen een vrachtwagen vol met explosieven erop inreed en ontplofte.

In Sri Lanka waren net nieuwe afspraken gemaakt over vredesonderhandelingen. De rebellen van de Tamil Tijgers streven al jaren naar een onafhankelijke staat in het noorden en oosten van het eiland. Bij aanslagen van rebellen zijn dit jaar al 2000 mensen omgekomen.

Op het moment van de aanslag was er net een Japanse diplomaat op Sri Lanka aangekomen om over vrede te praten. Eind deze maand staan er in Genève nieuwe besprekingen op het programma, maar de kans dat die doorgaan is klein.

Dinsdag 17 Oktober

IJsland hervat na twintig jaar de commerciële walvisvaart. Het IJslands ministerie van Visserij maakte dinsdag bekend dat het land mogelijk volgende week al begint met de omstreden jacht.

De IJslandse walvisvaarders mogen tot 1 september 2007 in totaal dertig dwergvinvissen en negen gewone vinvissen vangen.

IJsland is daarmee na Noorwegen het tweede land dat zich niets aantrekt van het internationale moratorium op de commerciële walvisvaart. Tot dusver ving IJsland alleen walvissen voor 'wetenschappelijk onderzoek'.

Gewone vinvissen zijn een bedreigde diersoort. Maar volgens de regering in Reykyavik zwemmen er in de IJslandse wateren bijna 26.000 van deze walvissen rond. De populatie dwergvinvissen voor de IJslandse kust wordt geschat op bijna 70.000 dieren.

De beperkte hervatting van de walvisvaart voldoet dan ook aan "het beginsel van duurzame ontwikkeling", aldus het ministerie.

----

Noord-Korea vat de VN-resolutie die afgelopen zaterdag tegen het land werd aangenomen, op als een "oorlogsverklaring". Dat melden Noord-Koreaanse media. Het is de eerste keer dat Pyongyang officieel reageert op de resolutie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart dat Noord-Korea "vrede wil, maar niet bang is voor oorlog".

"Wij zullen zonder aarzeling genadeloze klappen uitdelen aan iedereen die onze soevereiniteit ondermijnt", aldus het ministerie.

In een reactie op de officiële verklaring zei de Amerikaanse onderminister en onderhandelaar Christopher Hill dat de VS een nieuwe atoomproef door Noord-Korea als "een oorlogzuchtige daad" zal beschouwen.

De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan hebben informatie van hun inlichtingendiensten gekregen die wijst op activiteiten bij de plek waar Noord-Korea vorige week zijn eerste nucleaire test hield.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice sprak ook al haar zorgen uit over een mogelijke tweede kernproef van Noord-Korea. "Dat zou uiteraard Noord-Korea nog verder isoleren. Ik hoop niet dat ze tot zo'n provocerende actie zullen overgaan", zei Rice die de komende dagen een rondreis maakt door het oosten van Azië.

Woensdag 18 Oktober

De huwelijks- en gezinsmigratie is de laatste maanden sterk afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Sinds maart komen er per maand 850 bruiden en andere gezinsleden van allochtonen naar Nederland. Daarvoor waren dat er nog 2,5 keer zoveel.

De daling volgt op de inburgeringswet, die in maart van kracht werd. Sindsdien moeten niet-westerse immigranten in hun eigen land een inburgeringsexamen doen. Alleen bij het behalen van een voldoende krijgen zij een machtiging tot voorlopig verblijf.

Daarnaast moeten allochtonen die een gezinslid of partner willen laten overkomen minstens 21 jaar oud zijn en minimaal 120 procent van het minimumloon verdienen. Het aantal huwelijks- en gezinsmigranten daalt al sinds 2004, maar niet zo hard als in de afgelopen tijd.

Donderdag 19 Oktober

De Amerikaanse president Bush heeft voor het eerst de situatie in Irak voorzichtig vergeleken met Vietnam. In een interview met de Amerikaanse zender ABC werd hem gevraagd te reageren op een column in de New York Times van Thomas Friedman. Die omschreef het huidige geweld in Irak als een "jihadische equivalent van het Tet-offensief" uit 1968.

Bush zei: "Hij kan gelijk hebben. Er is zeker een hoger niveau van geweld. En we naderen verkiezingen."

Het Tet-offensief wordt alom beschouwd als het keerpunt in de Vietnam-oorlog. Tijdens het offensief voerden de communistische strijders van de Vietcong een grote aanval uit op de Amerikaanse troepen in Zuid-Vietnam. De communistische Vietcong en het Noord-Vietnamese leger drongen door tot in Saigon, onder meer op het terrein van de Amerikaanse ambassade.

Vrijdag 20 Oktober

De PvdA en het CDA lijken door de kwestie rond de Armeense genocide stemmen te verliezen onder kiezers van Turkse afkomst.

Twee weken geleden zou van de Turkse Nederlanders 46 procent op de PvdA stemmen. Nu is dat getal gedaald tot 34 procent. Het CDA zou nu vier procent halen, dat was twee weken geleden nog negen procent. Het aantal Turken dat niet weet wat het zal stemmen, verdubbelt naar 17,3 procent.

Dit blijkt uit de derde Stemindex Allochtonen van het onderzoeksbureau Foquz Etnomarketing. Twee weken geleden leken de grootste partijen PvdA en CDA nauwelijks stemmen te verliezen onder de Turkse kiezers. Eind september en begin oktober speelde in de Turkse gemeenschap de Armeense kwestie.

----

De staking van buschauffeurs in Noord-Brabant gaat door tot zeker middernacht. Mogelijk wordt ook in de komende dagen het werk neergelegd.

Het hangt er volgens de actievoerders vanaf of ze duidelijkheid krijgen over hun baan. De provincie gaf vandaag een werkgarantie, maar die gaat volgens de strakers niet ver genoeg.

De buschauffeurs legden vrijdagochtend het werk neer omdat ze bang zijn voor ontslag als Connexxion vanaf volgend jaar het busvervoer in Noord-Brabant moet verzorgen. Connexxion haalde in juni het contract binnen, maar wil daar nu onderuit vanwege een dreigend miljoenenverlies.

De BBA-chauffeurs zijn bang dat ze als eerste worden ontslagen als Connexxion gaat bezuinigen. Ze eisen daarom een baangarantie tot 2015.

Ziezo, en daarmee zit deze actueel erop voor deze week. Tot volgende week! :cya:

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...