Jump to content

MAF

  • artikelen
    518
  • reacties
    1497
  • bezichtigingen
    285154

Editie 002 -- Concurrecensie


NandroDavids

857 bezichtigingen

concurrecensiems3.png

In de Concurrecensie zal elke maand een andere blog op objectieve wijze gerecenseerd worden. Aan de hand van verschillende criteria – onder andere originaliteit, lay-out, itemfrequentie – zal er een oordeel worden gegeven over de betreffende blog. Alle plus- en minpunten zullen aan het licht worden gebracht en eventuele punten van verbetering worden genoemd in de hoop dat de blog zich significant zal verbeteren. Mocht je graag zien dat je eigen blog eens centraal staat in de Concurrecensie, stuur dan even een PM naar NandroDavids en wie weet krijg jij eens een goede en objectieve beoordeling van je blog.

---

Ditmaal brengen we een bezoek aan Oceans Weekly News, de naar het schijnt beste blog van 2007. Oceans Weekly News, kortweg OWN, kent een rijk verleden en is niet eens begonnen als blog. In vroeger jaren werd het beroemde Forumkrantje namelijk simpelweg in een topic neergezet waar het uitgroeide tot een waar succes. Met de komst van de blogoptie ontwikkelde het zich door tot dé blog van het Forum en het succes leek geen einde te kennen. Máár, is de blog tegenwoordig nog altijd zo sterk? Of zijn er dingen die absoluut beter kunnen in de organisatie, de vormgeving, de inhoud, of wat dan ook? We gaan het zien in deze Concurrecensie.

Iedereen kent OWN wel, dus uitleg over het hoe en wat is lichtelijk overbodig. Laten we dan ook maar direct beginnen met de punten waarop het misgaat bij OWN. Want het is duidelijk geen toeval dat in de eerste editie van OWN na de komst van MAF de 2 beste rubrieken ontbraken (Herrie met HerrieM en Interviews, red.). Daarnaast ging de editie van een week later helemáál niet door, de redacteur van De Snuffelaar stopte er een week later mee en om het verhaal compleet te maken ging de co-leader naar MAF en werd er flink geschoven in de organisatie van OWN. Nou ja, verhaal compleet…als klap op de vuurpijl werd zelfs serieus geluisterd naar advies van de geestelijk vader van MAF. Hoe gek kan het lopen bij een blog?

Duidelijk is dan ook dat het de afgelopen tijd niet zo soepel verloopt bij OWN, waar dat vroeger absoluut wel het geval was. Na het verschijnen van een editie werd die in één ruk uitgelezen en werd er alweer uitgekeken naar de week daarop. Maar tegenwoordig is dat anders: Het is allemaal een beetje teveel van hetzelfde geworden en OWN is hoog toe aan verandering. De rubrieken die goed lopen moeten blijven, de rubrieken die niet goed zijn moeten worden gesaneerd, zo simpel is het eigenlijk. Laten we de meeste rubrieken eens bij langs lopen om te zien hoe die het doen en wat er aan veranderd moet worden om het tot een succes te maken. Zoals gezegd behoort Herrie met HerrieM tot de beste rubrieken, dus daar moet verder gewoonweg niets meer aan gedaan worden. Interviews daarentegen is niet meer wat het geweest is: De vragen zijn voorspelbaar en oppervlakkig en dezelfde melige vragen worden elke editie weer uitgemolken. Daarnaast proberen de mensen die de vorige redacteurs opvolgen altijd om ook grappig te zijn, en daarin falen ze meer dan eens. Het concept van de rubriek Interviews moet volledig vanaf de basis weer worden opgebouwd om weer leuk te kunnen worden, want op deze manier werkt het absoluut niet.

Forum en Hot Topics kennen beiden wel redelijke redacteurs en zijn elke keer dan ook weer goed verzorgd. Enkel zou het wat uitgebreider kunnen; Daarmee wil ik niet zeggen dat er meer punten aan bod moeten komen, maar dat de punten díe aan bod komen ook goed worden behandeld. Meer en beter informatie dus, en stoppen met het oppervlakkige geneuzel dat er meestal in wordt gezet. Game On daarentegen is een uitstekende rubriek: Redacteurs die weten waar ze het over hebben en dat bovendien goed verzorgd weer weten te geven. Aan deze rubriek hoeft net als Herrie met HerrieM eigenlijk niets te gebeuren, dat zit wel goed.

Lid van de Week, De Tien en Grappenhap kunnen eigenlijk ook in één adem genoemd worden: Ze zijn er altijd geweest en altijd hetzelfde gebleven; Bij écht goede rubrieken kan dat, maar deze rubrieken schreeuwen om vernieuwing. Laat mensen strijden om Lid van de Week te worden, verzin ludieke acties die ze moeten uitvoeren, maar haal alsjeblieft die saaie poll weg met enkel de uitslag een week later. Bij De Tien is het zaak om veel te wisselen van redacteur: Na een paar week zijn de originele ideeën weer verdwenen en is het tijd om iemand anders de rubriek te laten invullen. Bij Grappenhap werd er op een bepaald moment gewerkt met thema’s en dat werkte absoluut, alhoewel er veel meer inzat dan er op dat moment werd uitgehaald. Maar in ieder geval was de basis er toen, die nu helaas weer is verdwenen nu men is teruggevallen in dezelfde oppervlakkigheid.

Tegenwoordig kent Test Jezelf een nieuwe redacteur die het goede voorbeeld geeft aan de rest van de matige rubrieken: Vernieuwing, een frisse wind erdoor. Er wordt weer op een originele manier inhoud gegeven aan de rubriek; Niks geen testjes jatten van internet, nee, zélf verzinnen, en ook nog eens op een ludieke manier. Zo zorg je ervoor dat een rubriek goed is, niet door één keer te denken dat het goed is en het dan nog eens zestig keer op die manier te doen. Admins Strippen is één van de nieuwste rubrieken en doet het ook nog eens zéér goed. Daar valt eigenlijk weinig op af te dingen, want ook de reacties zijn zéér lovend; En terecht.

---

Al met al is het idee achter OWN absoluut goed, maar de oppervlakkigheid en standaarden overheersen veel te veel. Het is hoog tijd voor vernieuwing binnen het grootste deel van de rubrieken en misschien is het wel goed om enkelen te schrappen om meer aandacht te kunnen schenken aan een paar rubrieken. Op die manier zal de kwaliteit zeker stijgen, alhoewel het stoppen van De Snuffelaar al een flinke kwaliteitsinjectie was. Laat dat het begin zijn van de verbetering, want nu blijft OWN steken op een nipte voldoende, enkel wegens het idee achter de blog: Een 5.7/10 is het geworden.

3 reacties


Recommended Comments

Ik geef je wel gelijk, maar toch blijf ik OWN altijd een leuk stukje leesvoer vinden voor zaterdagnacht of zo. Of op de daaropvolgende saaie zondagmiddag.

Link to comment
Zo heerlijk hoe je zo sarcastisch blogs kan afbreken. Alhoewelik het niet met je eens ben XD
Je mag het zien als sarcasme, maar de punten van verbetering zijn toch echt serieus bedoeld. Het is niet zo dat elk item lekker makkelijk en sarcastisch gebracht wordt, nee, overal zit een kern van waarheid in.
Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...