Jump to content

Thundertje's Blog

  • artikelen
    266
  • reacties
    577
  • bezichtigingen
    85518

De GP Kalender - Maleisië


Thundercover

401 bezichtigingen

gpkalenderlp9.jpg

Na een supermooie race op het circuit van Melbourne. Gaan we nu naar één van de mooiste banen van dit seizoen. We landen namelijk in Sepang, Maleisië. We hebben hier vorig jaar ook een mooie race gezien, met een ijzersterke overwinning van Fernando Alonso. Op dit moment is er over het kampioenschap vrij weinig te vertellen, want het is nog te afwisselend. Maar gaat Bourdais eindelijk de finish halen en gaat Ferrari nu met beide auto's eindigen en niet uitvallen? We gaan het zien in de Grote Prijs van Maleisië!

21 Maart - Vrije trainingen:

Vrije training 1: 03.00 - 04.30 uur!



Vrije training 2: 07.00 - 08.30 uur!

22 Maart - Vrije training & Kwalificatie:

Vrije training 3: 04.00 - 05.00 uur!



Kwalificatie Q1: 07.00 - 07.20 uur!

Kwalificatie Q2: 07.27 - 07.42 uur!

Kwalificatie Q3: 07.50 - 08.00 uur!

23 Maart - Race:

Race: 08.00 - 10.00 uur!



Door: Niels

Circuit informatie:


Het Sepang International Circuit ligt een goede vijftig kilometer ten zuiden van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Voor de volgers en toeschouwers is het circuit zeer gemakkelijk bereikbaar. Het ligt namelijk dichtbij het moderne internationale vliegveld. Racebezoekers dienen er wel rekening mee te houden dat er in de directe omgeving van Sepang weinig vertier is. Kuala Lumpur is nog redelijk dichtbij, maar de overige attracties zoals de oude havenstad Malakka en de tropische stranden en bounty-eilanden meer naar het noorden, liggen toch op een behoorlijke afstand van Sepang.

Grand Prix:

Maleisië was in 1999 wel het eerste maar zeker niet het laatste Aziatische land dat de Formule 1 in huis wist te halen. Deze tendens zou op den duur best eens ten koste kunnen gaan van de "Europese" Grand Prix". De enige in Sepang gehouden race met internationale status was een sportwagenrace in 1985, gewonnen door Jochen Mass en Jacky Ickx (Porsche).

De eerste Grand Prix van Maleisië ging de geschiedenis in als de race van de "barge-boards". Kampioenspretendent Ferrari werd gediskwalificeerd, maar dat werd binnen veertien dagen door de FIA ongedaan gemaakt - en dat na een race waarin Irvine en Schumacher afgetekend eerste en tweede waren geworden! Eind 2000 won Michael Schumacher, en hij stelde daarmee de constructeursbeker voor Ferrari veilig. Vanaf 2001 is de Grand Prix van Maleisië naar voren gehaald op de kalender. Schumacher was in 2001 opnieuw de sterkste. De Grand Prix van 2002 leverde een Williams-dubbelzege op, met Ralf Schumacher voor Juan Pablo Montoya. Michael Schumacher eindigde "slechts" als derde, na een akkefietje met Montoya in de eerste bocht na de start. De editie van 2003 was er een van "de nieuwe lichting". Fernando Alonso veroverde pole-position, Kimi Raikkonen boekte zijn eerste Grand Prix-zege. In 2004 wint Michael Schumacher (Ferrari), voor Juan Pablo Montoya (Williams), terwijl Jenson Button (BAR-Honda) voor het eerst in zijn leven op het podium plaats neemt.

Circuit:

In de loop van de jaren negentig ging Maleisië zich meer en meer bemoeien met de Formule 1. In 1997 was het land sponsor van het Stewart Formule 1-team. Tegenwoordig prijkt de naam ‘Malaysia’ op de zijkanten van de Saubers, die al jaren worden gesponsord door de Maleisische oliemaatschappij Petronas (tevens de weldoener van Sauber). Het zat er dus aan te komen, dat het land wel op de Formule 1-kalender moest verschijnen. Een andere factor was ongetwijfeld, dat Bernie Ecclestone op zoek was naar nieuwe locaties waar niet moeilijk wordt gedaan over sigarettensponsoring. De Grand Prix van Japan was een perfect georganiseerde race gebleken, dus waarom niet in die regio verder gekeken? Zo ontdekte hij Azië als braakliggend terrein. Het Sepang F1 Circuit in het zuiden van Maleisië is speciaal aangelegd voor de Formule 1-races, die het Aziatische land jaarlijks hoopt te kunnen blijven organiseren. De baan heeft een uitgekiende vormgeving, die garant staat voor boeiende racerij. Opvallend zijn de twee lange rechte stukken in het hart van het circuit. Ze zijn met elkaar verbonden door een nauwe haarspeldbocht. Verder heeft Sepang twee korte rechte stukken en een evenwichtige variatie aan smalle en vloeiende bochten.

Naam: Sepang International Circuit

Locatie: Sepang, Maleisië

Datum: 21 t/m 23 Maart

Lengte: 5.543 Km.

Aantal ronden: 56 Ronden

Totale afstand: 310.408 Km.

Winnaar van vorig jaar: Fernando Alonso

Video:

7g1had5JykQ

Weersverwachting:

Er is het hele weekend wel wat regen en het is zwaarbewolkt. Zondag is er 55% kans op regen! Hopen dat het een regenrace word, dat kan zorgen voor spectaculaire dingen!

Tot slot:

Ik vond de vorige race erg gaaf om te zien en ik hoop dat deze race met regen is. Kijken hoe de coureur kan rijden zonder traction control in de regen! Veel plezier met de Grand Prix in Maleisië

2008_maleisie.jpg

2 reacties


Recommended Comments

Ja, net nog weer even gecontroleerd en het is inmiddels gestegen tot 60%! :D Helemaal goed, als het er komt moet de coureur zich echt bewijzen!

Link to comment
Gast
This blog entry is now closed to further comments.
×
×
  • Create New...