Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1579267

Paaseditie - Een lesje GFX


Dutchy3010

418 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

lesjegfxpk1.png

Deze rubriek is geschreven door Froodooo & -Matthijs-!

Het lesje GFX van deze keer staat geheel in teken van vector. Vector is één van de vele stijlen die je met Photoshop kunt maken en tevens één van de mooiste. We gaan vandaag proberen het volgende te maken:

19cf1.png

In eerste instantie ziet er ietwat moeilijk uit, maar schijn bedriegt. Het enige wat we namelijk gaan doen is de boel overtrekken met de Pen Tool. In principe niet echt moeilijk, maar je hebt er wel volle concentratie en aandacht voor nodig wil je een goed resultaat krijgen.

Op het originele plaatje zie je een enorm aantal kleuren. Uiteraard word je eindresultaat mooier als je gebruikt maakt van meer kleuren, maar ook door de juiste kleuren te kiezen krijgen we een mooi resultaat. Laten we vooraf alvast waarschuwen dat het moeilijk is om goed te werken. De kans is groot dat je op den duur door elkaar gaat werken en dat is ook helemaal niet zo erg. Probeer toch een logische werkwijze te vinden, doe bijvoorbeeld eerst alle delen met dezelfde kleur. Dit laatste gaan wij ook doen.

We beginnen met het openen van het originele plaatje. Op dit originele plaatje gaan we gewoon werken. Selecteer om te beginnen de Pen Tool en zorg ervoor dat de instellingen als volgt staan:

paaseieren2fa7.png

31371991oq7.png

paaseieren2fa7.png

We beginnen direct met de neus en ogen. Laten we ten eerste naar de neus gaan. Wanneer je met de Zoom Tool inzoomt, zie je heel veel verschillende kleuren. Pick met de Eyedropper Tool de meest voor komende kleur en ga dan met de Pen Tool langs de neus. Op deze manier:

97166931co5.png

Vervolgens gaan we direct door naar de ogen. Je mag er overigens voor kiezen om helemaal niets te doen aan de ogen, mocht je dat mooier vinden. Zoals je wellicht wel ziet, bestaat het oog uit twee delen. Een donkere, zwarte omlijning en groen. We focussen ons eerst op groen, de zwarte onderdelen komen later terug. Pick weer een mooie kleur van het oog met de Eyedropper Tool en maak, net zoals in het voorbeeld hierboven, een omtrek om het oog.

Bekijk dan wat de overheersende kleur is. In dit geval is dat zwart, dus daarmee gaan we nu ook werken. We zetten daarom natuurlijk de foreground color op zwart (#000000). Het is de bedoeling dat je elk deel zwart dat je ziet overtrekt. Zoom met de Zoom Tool dus in op een gedeelte en maak door langs het zwarte gedeelte te klikken een selectie:

92739829yr4.png

Het lukt natuurlijk niet altijd in één keer om een perfecte selectie te krijgen, maak daarom dus ook gebruik van de Undo (CTRL + Z) functie. Eigenlijk is het bovenstaande de basis van wat we gaan doen deze keer. Op die manier trekken we steeds kleine gedeelten over totdat we uiteindelijk bij het eindresultaat komen. Het kost even tijd, zeker als je alles perfect wilt hebben, maar het resultaat mag er straks wezen. Aan jou is nu de taak om de echte zwarte stukken te vinden en deze over te trekken. Wij hebben dit gedaan bij de volgende stukken:

25698878zn1.png

En dit is ons eindresultaat nadat we alles met zwart hebben overgetrokken:

38265398ai8.png

We gaan verder met de oren. Als je kijkt naar het origineel, zie je vele grijs- en zwarttinten. Wij gaan in totaal slechts vier kleuren gebruiken voor het oor, waarvan we er al één hebben gebruikt (zwart). Het is weer een kwestie van kleuren kiezen en de stukken omtrekken met de Pen Tool. Wij hebben de volgende kleuren gekozen voor de oren:

99135749ao1.png

Eigenlijk begint nu het lastige gedeelte al te komen, want waar gaan we nu verder? Zwart is eigenlijk de enige kleur waarvan je maar één variant aantreft. De overige kleuren bestaan uit lichtere of donkere tinten en daarom is het lastiger om elk gedeelte over te trekken. Wij hebben besloten om slechts met enkele kleuren te gaan werken. Ten eerste om het niet direct té moeilijk te maken en ten tweede omdat we té lang bezig zijn als we met meer kleuren gaan werken. Uiteraard kun je na het volgen dit lesje gerust met meer kleuren gaan werken als je dat liever ziet zitten.

We gaan in ieder geval verder met de witte kleuren, aangezien we er met bruin anders overheen moeten (waardoor je de witte stukken niet meer ziet). Zorg ervoor dat je nu onder alle layers gaat werken. Op het onderstaande plaatje zie je de gedeelten staan die we gaan overtrekken:

64470770sx0.png

Tot zover de witte kleuren, we vervolgens onze weg met de kleuren die overblijven (afgezonderd van bruin). Klik met je Eyedropper Tool op de resterende plekken totdat je een geschikte kleur hebt. Overigens is dit dus niet een vaste groep kleuren (zoals bij wit en zwart), maar zijn dit verschillende kleuren. Vandaar dat we ze in één keer behandelen. Dit zijn onze kleuren met het resultaat ernaast:

76194520gu2.png

Eigenlijk rest ons enkel nog de bruine kleuren, deze gaan we in stappen doen. We beginnen met de neus. Pick met de Eyedropper Tool een mooie kleur en maak een omtrek om de neus zoals in het voorbeeld hieronder:

18369386eb4.png

De tijger begint al flink vorm te krijgen, en gelukkig maar. We gaan verder met de resterende delen, dit zijn er nog een paar:

10uq8.png

En tot slot nog enkele laatste (grote) stukken:

12ej1.png

Goed gedaan, de tijger zelf is af! We gaan ons nu richten op wat kleine details, zoals wat haar en natuurlijk de snorharen. We beginnen met het haar, die we op een eenvoudige manier gaan aanbrengen. Je bepaalt eerst waar je haar wilt hebben. Zodra je een geschikte plek gevonden hebt, selecteer je de kleur van het aanliggende stuk met de Eyedropper Tool en ga je met de Pen Tool steeds wat groffe kartelrandjes maken. Een voorbeeld:

13ey6.png

Dit is een gedeelte waarin je zelf bepaalt waar je het aanbrengt. Je mag het op elk plekje aanbrengen, maar dat hoeft niet per se. Doe wat je mooi vindt! Wanneer je hiermee klaar bent, maak je helemaal bovenaan alle andere layers een nieuwe layer. We gaan een heel klein beetje op de neus brushen om deze er ook iets beter uit te laten zien. Kies een soft brush (ronde de 10 px) en kies een iets lichtere kleur als de neus. Begin dan zachtjes in het midden wat te brushen. Als je duidelijk de brush ziet, zet dan de opacity lager. Na deze twee stappen (haar en neus), krijgen we het volgende resultaat:

15tm3.png

Dan gaan we tot slot nog snorharen toevoegen. Maak boven alle layers een nieuwe layer aan, en ga binnen het layerscherm naar Paths. Selecteer vervolgens de Pen Tool met de volgende instellingen:

paaseieren2fa7.png

16jk7.png

paaseieren2fa7.png

Maak dan een nieuw path (zelfde manier als een nieuwe layer) en klik met je muis naast de neus van de tijger. Klik dan een andere richting op, hou je muis ingedrukt en sleep deze een klein beetje naar onderen. Je zult zien dat er zich een kleine buiging vormt. Voorbeeld:

17bd5.png

Zodra je tevreden bent, selecteer je de Brush Tool, met als kleur wit en stel een grootte in van 1 px met de opacity op 0% (soft brush). Als het goed is, moet je je nog steeds in Path bevinden (binnen het layerscherm). Zo niet, ga hier dan weer heen. Als je hier weer bent, klik je op het volgende icoontje:

18ag6.png

Zoals je ziet wordt de lijn die je net gemaakt hebt voorzien van de net ingestelde brush. Je hebt daarmee direct één snorhaar af. Op exact dezelfde manier ga je verder totdat je een - in jouw ogen - mooi aantal hebt. Vergeet niet elke lijn met een nieuw path te beginnen!

We hopen dat je vandaag weer iets nieuws geleerd hebt op het gebied van Photoshop. Er kunnen problemen ontstaan, deze kun je gewoon ter plekke vragen. Mocht je een stuk aan het overtrekken zijn maar zie je niets, kijk dan of er misschien een layer boven staat. Dit ga je waarschijnlijk vaak tegenkomen, dus denk daar goed om!

Tip: Eventueel kun je het origineel duplicaten en helemaal bovenaan zetten. Zet de opacity lager en bekijk of het resultaat dan mooier is!

1 reactie


Recommended Comments

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...