Deze rubriek is geschreven door Preddy

Europees Voetbal:

HSV

Je zou het haast het lachertje van de Champions League noemen, HSV. Het vorige seizoen zo goed spelende HSV van onder andere Van der Vaart zag ook deze week weer een negatieve score verschijnen op het scorebord. En dat na een prachtige goal van Rafael, waar Lehmann en de defensie van Arsenal het nakijken hadden.

Helaas bleek andermaal dit seizoen dat de verdediging eigenlijk teveel weggeeft en het derhalve niet loopt bij HSV. Van Persie tekende voor de 1-1, welke nog werd uitgebreid tot 3-1. HSV kan de hoop op Europees voetbal wel laten varen.

Want ook in de Bundesliga loopt het niet. De nummer 3 van vorig jaar staat nu zelfs op de één-na-laatste plek en moet dus voetballen tegen degradatie.

Vandaag kwam Bayern München op bezoek, die de Hamburgse ploeg in de tweede helft oprolde met een 1-2 overwinning. HSV was nog wel op voorsprong gekomen door een benutte penalty van Van Der Vaart, maar kon in de tweede helft eigenlijk weinig inbrengen. Makaay en Pizarro maakten de andere doelpunten.

EK loting Jong Oranje

Jong Oranje is voor het EK onder 21, dat van 10 t/m 23 juni in Nederland wordt gehouden, ingedeeld bij Portugal, België en Israël.

Op het EK zijn 4 tickets te verdienen voor de Olympische Spelen in Peking. Titelhouder Oranje speelt op 10 juni in Heerenveen de openingswedstrijd tegen Israël. De overige drie speelsteden zijn Groningen (finale), Arnhem en Nijmegen.

Liverpool - PSV

Het gevecht voor de eerste plek in de poule, niet meer dan dat. Beide ploegen hadden zich al op de vorige speeldag geplaatst en hoefden er derhalve in principe niet meer voor te gaan. Maar een goede voetballer/voetbalteam/voetbalcoach wil natuurlijk niet verliezen, maar het liefst winnen. Beide ploegen dachten er zo over en begonnen dus met de best mogelijk inzet.

PSV miste Cocu, die vlak voor de wedstrijd aangaf niet te kunnen spelen door een griepje. Vervanger voor hem was Fehér, die nog niet al te vaak speelde. Zo miste Cocu beide wedstrijden tegen Liverpool, thuis moest hij verlet laten gaan door een schorsing na een rode kaart opgelopen in de verloren uit-wedstrijd tegen Lyon vorig jaar.

Net als thuis miste PSV Cocu ook op Anfield Road. PSV miste de rust en slimheid die een iemand als Cocu brengt in het spel. Liverpool zette flink druk op de ketel en het spel bevond zich vooral op de helft van PSV. De Eindhovenaren konden de bal niet in bezit houden, het middenveld werd overklast door die van Liverpool en Farfan en Koné moesten het doen met af en toe een balletje.

Kortom, iets wat te verwachten was en niet eens een schande hoeft te zijn. Onder aanvoering van Gerrard speelde Liverpool zeer degelijk, met wat fouten die makkelijk werden rechtgezet door de verdediging. Het kon eigenlijk doen wat het wilde, alleen viel daar kansen creeëren niet onder. De verdediging van PSV stond wederom als een blok, die maar een kans of twee, drie weggaf in de eerste helft. Uitblinker was wel Alex, maar Da Costa en Salcido stonden ook goed hun mannetje. Alleen Alex was meer gedreven, hij wilde zich in de kijker spelen om te bewijzen dat hij rijp is voor de selectie in Chelsea. Dit bleek duidelijk uit de wil om door te voetballen, na een harde sliding op zijn voet/enkel. De verzorger van PSV gaf aan om te wisselen, maar Alex stapte 'vrolijk' het veld weer op.

Opvallend aan de zijde van Liverpool was wel de blessures. Al in de eerste helft moesten twee spelers het veld gedwongen verlaten door opgelopen blessures aan de benen. Zo kreeg Zenden nog een invalbeurt, die hij niet verkeerd invulde. In de tweede helft moest de derde man eraf met een blessure aan de been, waarschijnlijk al opgelopen in de eerste helft, toen hij ook al even hinkend over het veld liep.

Zoals gezegd was het in de eerste helft vooral één-richtings verkeer van Liverpool. De tweede helft ging Liverpool het wat rustiger aan doen en groeide PSV wat beter in de wedstrijd. Dit gegeven leverde beide ploegen kansen op, ook al mogen die niet echt naam hebben. Doorgaans werd het een schot uit de tweede lijn.

Juist toen PSV de overhand leek te hebben, scoorde Liverpool. En hoe kan het ook anders dan dat ze scoren uit een counter. Na een aanval van PSV kwam de bal bij uitblinker Kuyt terecht, die de bal goed vasthield terwijl hij wegdraaide bij Alex. 'Op zijn gevoel' speelde hij de bal in de vorm van een steekpasje het strafschopgebied in, waar Gerrard al naartoe aan het rennen was zonder bewaker Simons. Zo stond Gerrard oog in oog met Gomes, maar verloor zijn hoofd niet en schoot goed in de korte hoek. 1-0.

Voor PSV is er dan niets meer te verliezen, nog een tegengoal inkasseren is niet een groot risico als er misschien nog een gelijkspel eruit kon worden gesleept. Langzaam maar zeker kwam PSV dichterbij het doel van Liverpool, maar echte stootkracht ontbak. Afstandschoten van onder andere Salcido (meter of 30) gingen net over. Koné had nog een aardige ingeving maar het schot was niet te moeilijk om tegen te houden.

Liverpool kreeg meer ruimte en maakte daar nog goed gebruik van. Zenden stuurde Garcia de hoek van het veld in. Deze had nog een mooie voorzet in de benen, die naar Kuyt voorbij de tweede paal zijlde. De Katwijker kopte de bal goed voor, waar Crouch er in feite alleen tegenaan hoefde te lopen. De lange-jan maakte daarin geen fout. 2-0.

De wedstrijd was dus gespeeld, in 10 minuten zou PSV nooit meer gelijk kunnen komen te staan. Toch kreeg het de beste kans van de wedstrijd via Tardelli. Uit een mooie voorzet kwam deze helemaal vrij voor het doel, kreeg de tijd om aan te nemen, een paar stappen zetten om de nodige vaart aan het schot mee te geven, maar stuitte alsnog op de keeper. Voor de eer en statistieken zou het mooi geweest zijn, maar helaas.

Liverpool is met de overwinning zo goed als zeker verzekerd van de eerste plek in de poule, waarmee PSV automatisch als tweede de volgende ronde tegemoet kan zien. Mag ik een boon worden als ze weer Lyon gaan loten.

Feyenoord - Blackburn Rovers

Wie had het gedacht, na de wedstrijd tegen Ajax en de desastreus verlopen begin van de competitie, dat Feyenoord geacht werd om Blackburn Rovers te verslaan. Niets was minder waar, na 5 competitie duels op rij te hebben gewonnen is er weer zelfvertrouwen te over in Rotterdam.

En dat is niet ten onrechte, Feyenoord speelde zeer aardig tegen de Engelsen. Het begin was wat stroef, Feyenoord was te zenuwachtig en speelde daardoor te geforceerd. Resulteerde in wat kansen/kansjes voor de engelsen, maar hun voorhoede bleek niet de beste in Engeland.

Na 20 minuten kreeg Feyenoord de geest en hadden de Rovers eigenlijk weinig in te brengen. Feyenoord had balbezit, had overwicht en kreeg de kansen. Ook niet zomaar kansen, toch wel een aantal 100% kansen die er in moeten op het UEFA cup niveau. Spits Charisteas lukt het maar niet om de goal te vinden wanneer het moet, maar ook Hofs kreeg een heel aardige kans.

Je kan er wel meer over vertellen, maar in een notendop was dat het eigenlijk wel. Feyenoord verdiende het te winnen, maar kon het niet bezegelen. Zo overwintert Blackburn en moet Feyenoord nog aan de bak met twee punten.

Daags na de wedstrijd werd bekend dat er een onderzoek is gestart naar het gooien van bier door een supporter naar de Noor Morten Gamst Pedersen, toen die in wilde gooien. Uitspraak wordt omstreeks 7 december verwacht.

Ajax speelt gelijk in Praag

Zelfs nadat Ajax na 37 minuten al met 10 man speelde, heeft het toch nog een punt uit Praag weggehaald. Alle kansen op overwinteren staan nog open, volgende week thuis tegen Espanyol kan het feit al beklonken worden.

Heerenveen verliest

Despijt alle goede intenties van Heerenveen, om Parma op te rollen, heeft de ploeg toch verloren. Pranjic opende de score na 21 minuten, alleen zag een minuut later alweer een 1-1 score op het bord staan. Dezelfde Pranjic had een magistrale voorzet naar Nielson alleen kon die de bal niet onder de lat plaatsen.

In voetballende opzicht had Heerenveen het verdient, maar legde het toch af tegen de Italianen. Ze kregen 2-1 om de oren, probeerde het met een 10 minuten durende rush naar voren nog, maar het mocht niet baten. Heerenveen verloor en overwinteren lijkt een droom die uitelkaar is gespat.

Al met al een niet al te beste week voor het Nederlandse voetbal. Toch mogen we nog niet klagen, geen een ploeg is tot nu toe daadwerkelijk uitgeschakeld (naast Groningen dan, ok) ook al zit Heerenveen in een moeilijk parket. Volgende week weer UEFA cup voetbal, waar er meer duidelijkheid zal ontstaan welke ploegen gaan overwinteren en welke niet.