Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1586237

Editie 119 - Joris' Column


Dutchy3010

326 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

gallery_33831_25_1742.jpg

Deze rubriek is geschreven door Jowx!

Bam! Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Bent u gelovig? Zo ja, erg fijn! Zo niet, erg fijn! Hoe dan ook, waarom geloven we? Misschien als steun, misschien uit gewoonte of misschien uit dwang. Maar dat doet even niet ter zake. Het geloof op zich is een mooi iets, althans, dat hoort het te zijn. Als mensen steun uit hun geloof weten te putten, dan heb ik daar bewondering voor. Dat mensen graag samenkomen om samen hun geloof te uiten, helemaal geweldig. Jehova getuigen, je kent ze wel. Dat soort tuig dat de deuren langs gaat om hun geloof aan de oren te brengen, ze strijden voor een betere wereld.. ..en een bijdrage is natuurlijk altijd welkom! Nu is het te makkelijk om ze in een column te gaan lopen afzeiken, dus dat inkoppertje laat ik open voor een schrijver die graag een gastcolumn wilt schrijven. (Ja, ook wij gaan adverteren door de rubrieken heen) Nee, dit gaat gewoon over het geloof. Want behalve het goede.....

Laat ik maar gelijk open kaart spelen, ik ben niet gelovig. Ik heb respect voor iedereen die dat wel is, je bent immers vrij om te geloven wat je zelf wilt. Maar waarom ben ik niet vrij om niet te geloven? Waarom moet iemand anders zijn geloof aan mij opdringen? Als jullie vrij zijn om te geloven, ben ik toch ook vrij om dat niet te doen? Allemaal retorische vragen. Als jij blij wordt van de beperkingen die jouw geloof je opdient, dan is dat toch prima. Mocht je er wat voor terug krijgen, dan is dat nog eens mooi meegenomen ook! Denk aan de 21 maagden, wat eigenlijk eerder een straf is.. Ach, laat ook maar. Moslims eten geen varkensvlees, moeten ze zelf weten. Op erg strenge gereformeerde scholen mogen de meiden geen broeken aan, rokken zijn verplicht. En dan niet van die rokken waar de jongens blij van worden, je snapt het wel. Eigenlijk is het net een burka, alleen is op het bovenste deel bezuinigd. Maarja, zolang ze dat prettig vinden moeten ze het vooral doen.

Maar dan komt er een punt dat mij nogal dwars ligt. Het geloof is een sprookje, een verzonnen verhaal met wat mooie gebeurtenissen in het verleden. Erg leuk en aardig, maar het is dus allemaal nep. Maakt ook niet uit, want het gaat immers om het geloof. Je moet er in geloven, anders zie je het niet. Alle geloven zijn in principe een pot nat, ze zijn eigenlijk ook allemaal op elkaar gebaseerd. Alleen de manier waarop mensen het invullen is anders, dat maakt de verschillen in het geloof. Ook dat doet er niet toe, zolang de mensen er maar gelukkig bij zijn. Maar je geloof meenemen de politiek in? Gaat dat niet een beetje heel erg ver. Dat je leeft volgens een bepaalde levenswijze is tot daar aan toe. Maar moet ik me nu ook opeens halal gaan gedragen omdat het anders haram is en dat is niet goed? Het is best dat je thuis zo wilt leven, maar dwing een land het geloof niet op. Als ik wil geloven, die levenswijze wil volgen en daar gelukkig van word dan begin ik daar zelf wel aan. Waarom moet iemand anders in Den Haag bepalen dat ik iets moet doen omdat dat zo hoort volgens zijn geloofsovertuiging? Naar mijn mening moet geloof buiten de politiek gehouden worden, ik zie de link niet tussen een geloof en een land regeren. De onzin die Rauvoet uitkraamt tijdens zo'n partij speech maakt me spontaan depressief, als je een land wil regeren op een sprookje, kies dan gewoon voor hans en grietje of zo. Dan eet ik dat huis wel op, lekker zoet..

Dan even kijken buiten de grenzen van ons kikkerlandje, laten we overschakelen naar het midden-oosten. Het terrein van de moslim-extremisten, ofwel de taliban. Dat hun rare gedachten volgen en oorlog voeren is op zich al absurd, maar de reden waarom is helemaal belachelijk. Het geloof. Hoe kan je in godsnaam het geloof als excuus gebruiken voor geweld, oorlog en misdrijven. Komt allemaal een beetje op hetzelfde neer, maar het vult wel lekker. Dat gaat toch echt nergens meer over? Het is nogal jammer dat het geloof er onder te lijden heeft, want het geloof heeft er in feite geen moer mee te maken. Toch is dat altijd de boeman in dit soort kwesties, want daar wordt het allemaal op afgeschoven. Mensen die zichzelf opblazen voor het geloof, maar vooral voor de shitload aan maagden die hun beloofd is. De gedachte alleen al, laat staan wat voor soort mensen dat zijn. Aan de andere kant kan je het ze ook niet echt kwalijk nemen, als je niet beter weet kun je ook niet beter weten. Het wordt er met de paplepel ingegoten, een beetje jammer..

Geloof wat je wil, doe wat je niet laten kan. Maar laat mij er alstublieft buiten..



Joris

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...