Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1580045

Sinterklaaseditie


Dutchy3010

437 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

blog-5021-1165087149.png

Zoals iedereen weet woont Sinterklaas in Spanje. Niemand weet echter waar in Spanje. Sterker nog, het is geheel onbekend hoe hij daar terecht is gekomen. Sinterklaas is namelijk in Myra geboren en deze plaats ligt in Turkije. Misschien heeft hij ooit een reis gemaakt naar Spanje. Of wellicht hebben de Nederlandse oorspronkelijk geroepen dat Sinterklaas in een "ver land" woont. Na de tachtigjarige oorlog kende iedereen Spanje en dit was ook een "ver land". Sinterklaas heeft dit wellicht aangegrepen om in Spanje op bezoek te gaan en daar te blijven.

Wat vieren we eigenlijk?

We menen altijd de verjaardag van sinterklaas te vieren. De Sint heeft ons echter bij het ootje genomen. Er was namelijk een slechte dag die aangemerkt is als de sterfdag van Sinterklaas. Dit was 6 december. Het jaar is echter onbekend. Dit is natuurlijk heel verdacht. We weten namelijk dat sinterklaas elk jaar in Nederland is. Dat kan niet als hij gestorven is. Sinterklaas wilde van de avond voor deze dag een belangrijke dag maken. Dit herdenken is er niet een van treurnis. Nee, we houden de nagedachtenis aan Sint Nicolaas in ere door zijn normen en waarden hoog in het vaandel te hebben.

De stoomboot!

Sinterklaas komt elk jaar met de stoomboot uit Spanje. Maar heeft hij dit altijd gedaan? We zijn het er allemaal over eens dat deze niet bestonden in de geboortetijd van Nicolaas leefde. Een van de oude verhalen gaat over ene Jan Schenkman; een Amsterdamse schoolmeester die in 1851 een boekje gemaakt heeft dat heette Sint Nicolaas en zijn knecht. Dat stond vol met liedjes, verhalen en plaatjes. ook hij vroeg zich af hoe sinterklaas van Spanje naar Nederland reisde. Nu is Sinterklaas een hele moderne man. Hij wil graag het nieuwste vervoermiddeln. In die tijd was dat een stoomboot. Als je dit verhaal doordenkt naar nu dan zou hij met een kernonderzeer, spaceshuttle of misschien zelfs concorde moeten komen. Gelukkig doet de Sint dit niet want een stoomboot is natuurlijk veel leuker. Er passen ook meer kadootjes in. Sinterklaas blijft dus lekker met de stoomboot komen.

Zwarte Piet!

Dit zijn de hulpjes of knechten van Sinterklaas. Iedereen heeft zijn eigen werk. De hoofdpiet is de baas. De kadopiet zorgt voor kadootjes. Er is zelfs een schimmelpiet die zorgt voor het schimmelpaard van de Sint. Een vraag die velen bezighoudt. Waaorm zijn zwarte pieten eigenlijk zwart. Sommigen zeggen dat het Moren zijn die de Sint vroeger hielpen. Het kan natuurlijk ook komen door de schoorstenen waar de pieten vaak doorheenklimmen. Maar dat de pieten zich daarna niet wassen klinkt toch onvoorstelbaar.

Het Schimmelpaard!

De Sint komt dan wel met zijn stoomboot naar Nederland maar daar kan hij natuurlijk niet mee het land. Hij moet ook op plekken komen waar geen water is. Hiervoor heeft hij zijn paard. En dit is een heel speciaal paard. Een Schimmelpaard dat op daken kan lopen. Hoe de Sint dit geleerd heeft aan dit wonderlijke paard snapt niemand. Het schimmelpaard houdt heel veel van wortels. Zorg dus altijd dat je een wortel of anders een suikerklontje in je schoen doet.

Schoen zetten!

We zetten allemaal onze schoen op 5 december. Sommigen zelfs eerder. We hopen dan dat de Sint hier een mooi kadootje in doet. Wist je dat de Sint kinderen extra leuk vind als ze een wortel voor zijn paard in de schoen doen. Iets anders om te weten. Arme kinderen en kinderen die niet vragen krijgen extras. De sint weet al uit zijn grote boek wat iedereen wil.

Pepernoten!

Waar komen perpernoten vandaan. Niemand die het echt weet behalve sinterklaas zelf en misschien zijn zwarte pieten. Wij kunnen alleen maar raden. Dat gaan we niet doen, misschien moeten we het eens aan de sint vragen als hij weer in het land is. Wat we wel weten is dat Sinterklaas vele traktaties geeft als hij op bezoek is. Een van de lekkerste is de perpernoot. OVeral waar de Sint komt strooit hij deze, of eigenlijk zijn pieten, deze rond met veel plezier.

Het grote boek!

Met angst en vrees denken kinderen aan dit boek. Hier staat namelijk in wie er stout is geweest. Sinterklaas weet precies wie er stout geweest zijn. Als je hem ziet en je mag op schoot komen dan leest hij altijd voor uit het grote boek. Gelukkig hoef je niet bang te zijn als je iets gedaan hebt. Maar wat als je wel stout bent geweest?

De zak en de roe!

De sint laat soms stoute kinderen meenemen naar Spanje. Ze gaan dan in de zak. Andere stoute kinderen krijgen de roe. Gelukkig vind de Sint het belangrijk dat hij zelf geen stoute man is. Hij laat dus alleen heel stoute kinderen meenemen. Gelukkig gebeurd dit bijna nooit.

2 reacties


Recommended Comments

Een vraag die velen bezighoudt. Waaorm zijn zwarte pieten eigenlijk zwart. Sommigen zeggen dat het Moren zijn die de Sint vroeger hielpen. Het kan natuurlijk ook komen door de schoorstenen waar de pieten vaak doorheenklimmen. Maar dat de pieten zich daarna niet wassen klinkt toch onvoorstelbaar.

Ter aanvulling: Sint Nicolaas was de beschermheilige van de scheepvaart. Hieromheen is het verhaal ontstaan dat de Sint per schip vanuit verre gebieden kwam. De mensen die op zo'n schip werkte waren smerig van het werk op het schip (En dat je je destijds niet goed kon wassen op zo'n schip klinkt al heel wat voorstelbaarder! :puh: ), en droegen vreemde kleren uit exotische gebieden. Zowel de zwarte huidskleur als de vreemde uitdossing is terug te vinden bij Zwarte Pieten.

Het verhaal dat Pieten door schoorstenen kruipen komt mogelijk van twee verhalen: Ten eerste is er een verhaal waarin st. Nicolaas geldstukken door een schoorsteen gooit, zodat de jonge meisjes niet gedwongen hoefde te worden om te trouwen voor het geld (Zie hier ook een verklaring voor chocolademunten en strooigoed).

Een tweede, nieuwer verhaal is dat st. Nicolaas arme jongens die hun brood verdiende als schoorsteenveger onder zijn hoede nam.

Merk wel op dat in de loop der tijd verschillende st. Nicolazen tot

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...