Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1579995

Editie 157 - HTML-cursus


OWN

470 bezichtigingen

gallery_108553_47_10996.gif

Deze rubriek is geschreven door Kloep!

Hallo, en welkom bij de HTML-cursus van OWN. In deze rubriek ga ik zaken vertellen die handig zijn om te weten als je met HTML aan de slag gaat. Later zullen we HTML verder gaan uitwerken, dit ook onder andere met behulp van CSS. Als we dit allemaal hebben gehad, gaan we over naar PHP in combinatie met MySQL. Later zullen we ook steeds meer Javascript bereiken. In het begin zullen we dus met de basis beginnen, maar zonder deze basis kun je niet verder komen. In deze cursus zul niet alleen lappen tekst te zien krijgen, maar alles zal worden uitgelegd door middel van afbeeldingen. Hierdoor zullen het geen saaie lange verhalen worden, maar zal alles in kleine stappen worden uitgelegd.

In deze rubriek maak ik gebruik van het programma Notepad++ en Firefox. Hierdoor kunnen er kleine verschillen zijn in je eigen situatie. In sommige gevallen geeft Firefox de codes anders weer als bijvoorbeeld Internet Explorer of Netscape. Veel plezier met deze nieuwe rubriek!

Vorige keer hebben we ons bezig gehouden met de uitleg van verschillende codes. Vandaag houden we ons bezig met het begin van het ontwerpen van je site.

Een site ontwerpen

Voordat je begint met het schrijven van je code, moet je je eerst een aantal dingen goed bedenken:

Welke boodschap heb ik voor mijn bezoekers?

Wat voor publiek wil ik aantrekken?

Hoeveel pagina's heb je nodig?

Deze drie vragen komen naar boven als je een site wilt gaan maken. Er is niks mis met een ouderwets stukje papier en een pen. Pak dus eerst pen en papier, en schrijf op wat je wilt hebben op je site. Wat heb je nodig, hoeveel pagina's, dat soort vragen. Zodra je daar antwoorden op hebt, kun je beginnen met het ontwerpen van je site op papier. Waar moet het menu komen, hoe groot moet de banner worden, welke kleuren wil ik gaan gebruiken? Deze vragen zullen daarbij goed van pas kunnen komen.

Besteed echter niet te veel tijd aan het ontwerpen op papier, want uiteindelijk zul je je toch moeten gaan verdiepen in het schrijven van je website. Mocht je totaal geen idee hebben van hoe je je site eruit wilt laten zien, neem dan een kijkje op andere site's. Kijk hoe die eruit zien, en krijg daar eigen ideeën van. Denk er wel aan, dat je niet moet gaan kopiëren! Dit is namelijk verboden, en natuurlijk ook een stuk minder leuk. :)

Opslaan

Volgende week gaan we ons bezig houden met het typen van een webpagina. We zullen dan beginnen met een simpele pagina, zodat je de codes leert kennen. Vandaag vertel ik nog even hoe je je pagina moet opslaan, want dat is erg belangrijk en noodzakelijk om je pagina's werkend te krijgen.

Zodra je enkel HTML-teksten in je pagina hebt gezet, kun je gewoon de extensie .html of .htm gebruiken.

Zodra je zowel PHP-teksten als HTML-teksten in je pagina hebt gezet, moet je persé de extensie .php gebruiken! .php kan zowel HTML als PHP lezen en uitvoeren, .html en .htm kunnen enkel HTML lezen en uitvoeren.

Ook is het mogelijk om .php te gebruiken zodra je enkel HTML in je pagina hebt gezet, maar dit is overbodig. Je kunt dan kiezen tussen .html, .htm en .php.

.css is ook een extensie. Deze is enkel te gebruiken bij CSS-teksten. Hierover vertel ik later meer informatie.

Dit was het voor deze week. Volgende keer beginnen we met een echte pagina te schrijven. Het stelt nog niet veel voor, maar je kunt er al wel leuke dingen mee doen. Tot de volgende keer!

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...