Jump to content

OWN

  • entries
    5,186
  • comments
    17,587
  • views
    1,582,291

Editie 163 - De Tien


OWN

607 views

gallery_3251_43_13007.gif

Deze rubriek is geschreven door Cabyon!

Hoi! Welkom bij een speciale ‘De Tien’, want ik ga tien lekkere snoepgoedjes voor sinterklaas voor jouw op een rijtje zetten. Voor in de schoen, om te krijgen of gewoon om.. *hap* op te eten!

10. Chocolademunten

Hmm.. wat op tien staat is eigenlijk al lekker, chocolademunten. Ze zijn er in de drie bekende soorten: melk, puur en wit, en ze zijn in 1936 geproduceerd en als eerste op de markt gebracht door ene ‘J. Hagendoom’. Maar deze doen het nog steeds erg goed bij sinterklaas bezoek..

9. Speculaas

Jeej, speculaas! Persoonlijk vind ik dit een van de heerlijkste Sinterklaaszoetigheden. De zoete smaak die je vaak proeft, komt doordat er basterdsuiker (bruine suiker) in toe is gevoegd. Dat maakt speculaas (of speculoos) heerlijk zoet en nog is errug lekker. ;)

8. Marsepein

Marsepein staat op nummer acht in deze Sinterklaas editie. Dit snoepgoedje is gemaakt van amandelen en suiker, al verschilt de kwaliteit soms enorm. Dit komt omdat de naam ‘marsepein’ niet beschermd is, en soms worden de amandelen vervangen door witte bonen, wat er bij de smaak er zeker afdoet. Ondanks is het erg lekker.

7. Schuimpjes

GTAGames.nl afbeelding
Schuimpjes zijn een zoetige en luchtige lekkernij, die vaak in allerlei vormpjes wordt gegoten, zoals pietjes, sinterklaasjes of cadeautjes. Ze worden vaak verkocht en kinderen vinden ze erg lekker, dus waarom dan niet ene notering in De Tien? :)

6. Amandelen

Amandelen, dat is alweer de zesde lekkernij die wij aan jullie voorschotelen. Amandelen bevatten ruim 100 kcal per stukje, dus het is een behoorlijk vette hap. (Niet dat de anderen dat niet zijn, integendeel.) Maar het is wel lekker voor een avondje sinterklaas.. een waardige nummer 6 dus.

5. Taaitaai

Taaitaai lijkt qua smaak veel op speculaas, er zit echter ook een anijssmaak aan. Het product is in beginsel niet bros oftewel letterlijk "taai"; om er een hap van te eten is zelfs een portie trekkracht nodig. Mocht de taaitaai echter niet langer taai zijn, maar bij het eten brosse breuk vertonen, dan is dat een teken dat de taaitaai zijn uiterste houdbaarheid nadert… Taaitaai wordt meestal in de vorm van kleine figuurtjes verkocht. Vaak stelt het figuur de goedheiligman zelf voor, of één van zijn pieten, maar het allerbelangrijkste is dat dit lekker is. :)

amandelen.png

4. Kruidnoten

Ja, kruidnoten is iets anders dan pepernoten. Het verschil zit hem in de opbouw; het bevat meer eiwit en basterdsuiker dan pepernoten, die lichter – en dan ook dus – ietsjes gezonder zijn, maar wel voor het grootste deel uit roggemeel bestaan…

3. Strooigoed

Nummer 3: Strooigoed. Dit mengsel van pepernoten, hartjes, schuimpjes en nog talloze snoepgoederen is zeer gewild in de Nederlandstalige landen; het verkoopt enorm goed, zeker tijdens sinterklaas, kinderen kunnen er geen genoeg van krijgen, daarom onze nummer 3!

2. Chocoladeletters

GTAGames.nl afbeelding
Bijna nummer 1.. maar toch niet, op nummer 2: Chocoladeletters. Je hebt ze o.a. in 3 soorten: Melk, Puur en Wit. Er zijn nog talloze variaties op verkrijgbaar, zoals witte chocoladeletters met amandelen, maar we zullen het maar even bij de algemeenheid van dit overheerlijke snoepje houden. Hmmm.. zo lekker..

1. Pepernoten

Pepernoten staan stipt op nummer 1; het is het legendarische snoepgoedje waarmee de pieten strooien in de binnenkomst in Schiedam, overal waar pieten zijn, zijn er pepernoten. Het is een goedje, voor het grootste deel gebakken van roggemeel. ‘’Huh?! Roggemeel? Da’s toch voor roggebrood?’’ Eh ja, maar het zit ook hier in. ^_^

De Redactie van OWN De Tien wenst je een fijn sinterklaas (wel lief zijn ;))

2 Comments


Recommended Comments

Wat je op de afbeelding zijn geen pepernoten, en ook geen kruidnoten. De afbeelding hoort bij het kopje erboven, en dat is dus Taaitaai. ;) Toch dank voor het opletten. :)

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...