Jump to content

Development Blog

  • artikelen
    44
  • reacties
    78
  • bezichtigingen
    26223

Editie 1: Javascript: tutorial


Crypteq

440 bezichtigingen

logo_javascript_1.png

Javascript maakt het mogelijk om dynamischere websites te creeëren, Javascript is server-side en client-side maar server-side word bijna nooit gebruikt omdat deze niet altijd ondersteund word. Client-side word meer gebruikt omdat deze vrijwel altijd ondersteund word. Met Javascript kan je de zogenaamde alerts maken en ook allerlei extra acties toevoegen aan buttons ook kan je via de "ajax" techniek zorgen dat je om iets op te halen en te weergeven niet de hele pagina moet vernieuwen. De ajax techniek leer ik jullie later.

Javascript werkt in .htm, .html en .php maar heeft ook zijn eigen extensie .js die je kan oproepen in de andere bestanden maar als je hem zelf in je browser opent heb je er weinig aan. Je kan echter ook Javascript zelf in je files plaatsen zonder deze apart in een .js file te plaatsen.

Een Javascript code moet tussen 2 tags staan maar er kan geen php gebruikt worrden in deze tags echter kan het wel omgedraaid wat ik later aan jullie zal leren. Javascript moet tussen <script type="text/javascript"> en </script> staan het "script" gedeelte duid aan dat het een script is dat er tussen staan en de text/javascript bij type duid aan dat het zowel tekst als javascript zal zijn. Indien je een externe file wil oproepen voegen we er nog scr="hierdefile" aan toe en zetten we niets tussen de tags.

Om een tekst te weergeven in javascript moet je document.write gebruiken waarna je de tekst tussen (" ") zet en dit afsluit met ; wat je overigens bijna overal moet gebruiken. Document is de class hier hoef je weinig van te snappen en write is een functie in deze class die zegt dat de tekst moet geschreven worden.

In de volgende editie leg ik jullie het gebruik van variablen uit.

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...