Jump to content

Koeien en kalveren en dingen enzo

  • artikelen
    8
  • reacties
    59
  • bezichtigingen
    17136

Muziek


Silverbyte

510 bezichtigingen

Ken je dat, hét gevoel?

Nee, ik heb het hier niet over activiteiten van seksuele aard. Ik heb het hier over muziek. Muziek die je in zo'n euforische stemming brengt dat al je zorgen voor even verdwijnen. Het is een gevoel dat je moeilijk kunt omschrijven, vooral omdat het voor iedereen anders is. Sommige mensen zullen het gevoel misschien niet eens kennen. Ik denk dat je dan wat misloopt.

Maar dit gevoel, deze uplifting state of mind is vaak net zo snel weer verdwenen als dat het gekomen was. Als sneeuw voor de zon. Je wilt het vasthouden, maar het kan niet. Het neemt bezit van je en treedt al snel weer uit je lichaam. Als een biertje. Hartstikke lekker om even van te genieten, maar het is binnen no time op, en dan zit je met een beetje pech met de kater. In dit geval geen kater die zich vertaalt in brakheid. Nee, een kater die zich aan je opdringt in de vorm van neerslachtigheid. De euforie is verdwenen en maakt plaats voor somberheid. Je bent ineens weer terug op aarde. Het gevoel overvalt je soms totaal onverwachts, maar bepaalde muziek kan helpen het te triggeren. Dit is voor iedereen anders, maar ik kan het vaak oproepen door het debuutalbum van The Stone Roses te draaien. Eén van de beste albums ooit gemaakt, als je het mij vraagt.

Muziek is heilig voor mij. Veel mensen zien muziek als iets wat ze op de achtergrond draaien om de stilte te breken of om op te feesten. Maar muziek is voor mij iets veel groters. Dat klinkt misschien heel overdreven alsof ik een of ander geloof predik, maar zo zie ik het. Ik ben muziekverslaafd, kun je wel zeggen. Met mijn ruim 96.000 afgespeelde tracks op Last.fm lijkt het alsof ik niets anders doe dan muziek luisteren. En...ergens zit daar wel een kern van waarheid in. Wanneer ik zoals nu achter de computer zit, staat er altijd muziek op. Wanneer ik onderweg ben, staat er altijd muziek op. Wanneer ik 's avonds in bed lig, staat er muziek op om m'n hoofd leeg te maken. Het liefst zou ik ook muziek draaien tijdens het douchen, maar ik ben bang dat ik m'n iPod daarna weg kan gooien.

Zonder dit stukje digitaal vernuft zou ik een lamme zak zijn. Als er geen muziek binnen handbereik is word ik loom, nors en ongeduldig. Hij gaat mee naar school, in de auto, trein, op de fiets; zelfs wanneer ik met de hond aan het wandelen ben doet 'ie z'n werk.

Mijn dag zou twee keer zo lang duren als ik niet naar muziek zou kunnen luisteren. Met m'n oortjes in lijkt de tijd voorbij te vliegen. Dit in schril contrast met stille momenten waarop de tijd als een slak vooruit kruipt. Geen muziek draaien is dus eigenlijk geen optie. Soms wekt dit ergenis op bij m'n omgeving. "Is het nou echt nodig om de hele dag muziek te draaien?" roept het opperhoofd hier dan. Ja, dat is nodig. "En moet dat zo hard?" Ja, dat moet zo hard.

Het is alsof ik de auto ben, en muziek de benzine die er voor zorgt dat ik blijf rijden. Als de benzine op raakt, sta ik stil. Niet meer vooruit te branden. Leeg.

2 reacties


Recommended Comments

Herkenbaar wat betreft muziek die je in zo'n euforische stemming brengt dat al je zorgen voor even verdwijnen. Dat kan allerlei muziek zijn, uit allerlei genres. Op de een of andere manier komt het ene nummer wel binnen, en het andere niet. Onverklaarbaar. Overigens vind ik het ook heerlijk om af en toe juist geen muziek aan te hebben. Stilte kan ook heel mooi zijn.

Goed geschreven trouwens! Blijf zo schrijven, dan blijf ik lezen :)

Link to comment

Ik ken het gevoel. Het werkt meerdere kanten op denk ik, niet alleen euforie is een emotie die je ineens heel sterk kan voelen door muziek. Muziek helpt mij wel om dichterbij mezelf te komen, luisteren naar mijn gevoel. :) Sterker nog; bij toeval is mijn enige goeie voornemen voor 2012 om meer muziek te gaan luisteren. Echt luisteren dus, niet op de achtergrond draaien. Het besef dat ik in 2011 veel te weinig heb gedaan met muziek kwam binnen de dag na de jaarwisseling, toen na alle herrie van het vuurwerk het voor heel even doodstil was om me heen, geen gezinsgeluiden, geen vogels buiten, geen verkeer.. Toen heb ik dat goede voornemen met mezelf afgesproken.

En verder wat Nandro zegt: Blijven schrijven, dan blijf ik lezen. :puh:

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...