Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1579906

Editie 277 - De Tien


OWN

6195 bezichtigingen

2eed0gj.png

Deze rubriek is geschreven door @Guardian1980!

Tegenwoordig wordt alles alsmaar groter. Daarom is het ook wel eens goed om bij de kleine dingen stil te staan. Daarom, deze week in OWN:

De top 10 van kleinste dieren.

We gaan het hier niet hebben over micro-organismen en andere onzichtbare diersoorten, maar over algemeen voorkomende dieren, het oog wil tenslotte ook wat.

10. Het kleinste paard ter wereld: Thumbelina.

het kleinste paardje ter wereld heet Thumberlina. Het is een dwergpaardje dat ook nog eens last heeft van dwerggroei. Met een schofthoogte van 43 cm. en een gewicht van 26 kg. met recht een klein paard.

paardc.jpg

9. De kleinste hond ter wereld: Ducky

Ducky, een chihuahua, heeft een hoogte van 12 cm. en een gewicht van 600 gr. Zijn hoofd is zo groot als een aardbei! Hij is trouwens wel een stuk groter dan het kleinste hondje ooit: Een Yorkshire terriër van 7 cm.

hondj.jpg

8. De kleinste kat ter wereld: Mr. Peebles

Mr. Peebles is met zijn 15,5 cm. van kop tot kont de kleinste volwassen kat. Hij past in een glas, maar ook in een handpalm. Hij weegt ongeveer 750 gr.

katnl.jpg

7. Het kleinste konijn ter wereld: het dwergkonijn

Dwergkonijnen worden ongeveer 27 cm. lang en krijgen een gewicht rond de 400 gr. Daarmee zijn het de kleinste konijnen die voorkomen. Opmerkelijk is dat de vrouwtjes groter worden dan de mannetjes.

konijnj.jpg

6. De kleinste aap ter wereld: het dwergzijdeaapje

Slechts 15 cm. en een gewicht van 130 gr. maakt het dwergzijdeaapje het kleinste aapje dat er is. Niet enkel zijn formaat zorgt ervoor dat hij moeilijk te vinden is, ook zijn kleur en snelheid maken hem bijna onzichtbaar in de regenwouden van Brazilië.

aaph.jpg

5. Kleinste zoogdier ter wereld

Er zijn twee soorten die strijden om de titel van kleinste zoogdier. Qua lengte is het een vleermuisje. Dit beestje meet slechts 3 cm, maar is met een gewicht van 2 gr. een stuk zwaarder dan...

muis1.jpg

... de wimperspitsmuis. Dit beestje met een lengte van 4 cm. wordt slechts 1,8 gr. zwaar Deze zwaargewicht eet insecten die net zo groot zijn als hijzelf...

muis2f.jpg

4. De kleinste vogel ter wereld: de bijkolibrie

Met een lengte van 5 cm. en een gewicht van 1,8 gr. is de bijkolibrie niet alleen het kleinste vogeltje dat bestaat, maar ook het kleinste warmbloedige gewervelde diertje. Het is wel een veelvraat, hij eet dagelijks de helft van z'n eigen gewicht en drinkt zelfs 8 maal z'n eigen gewicht.

vogell.jpg

3. Het kleinste reptiel ter wereld: de kleinste kameleon ter wereld

Het kleinste reptiel is de Brookesia micra, een kameleon. De mannetjes worden slechts 16 mm, en de vrouwtjes bijna 2x zo groot, 29 mm. De beestjes hebben te maken met eilanddwerggroei, een evolutionair proces waarbij dieren elke generatie weer een fractie kleiner worden.

reptiel.jpg

2. De kleinste vis ter wereld

Als je 'm ziet geloof je het niet, maar de Paedocypris progenetica behoort tot de familie van de karper. Met een langte van 8 mm. is hij een stuk korter dan de meeste van zijn familiegenoten.

viss.jpg

1. De kleinste amfibie ter wereld: de kleinste kikker ter wereld

Mocht je het kleinste kikkertje ter wereld ooit eens in het wild willen aanschouwen, dan zal je naar Papoea Nieuw Guinea moeten gaan, waar de Paedophryne amauensis tijdens de schemer op de bosbodem ten strijde trekt. Het is een echte atleet, want met zijn lengte van 7,7 mm. kan hij zo'n 23 cm. ver springen

amfibie.jpg

De beestjes uit de mini-3 hebben geen Nederlandse naam, vandaar de wetenschappelijke naam.

1 reactie


Recommended Comments

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...