Jump to content

Phoenomena

  • artikelen
    80
  • reacties
    396
  • bezichtigingen
    79222

Phoeny's Phantastic Phorum Phenomenon - Kritisch


Phoenyxar

946 bezichtigingen

Kritisch

Na 2 weken niks te hebben geschreven vond ik het toch wel eens tijd om nog eens iets te doen. Niet dat ik er in de beste staat voor ben. Ik voel me ziek, moet binnen een uur of 2 naar school en mijn inspiratie is in 1 woord samen te vatten: rommel.

Even wat muziek opzetten, wat nadenken... bijgevolg zal dit artikel wellicht nergens op slaan. Ja, een beetje zelfkritiek mag ook. Ik ben op veel gebieden vrij kritisch ten opzichte van mezelf, dat lijkt op zich wel iets goed maar het weerhoudt me ook vaak om dingen überhaupt uit te voeren. Het publiceren van iets als dit valt daar ook onder. Toch leuk, ik ben mijn eigen grootste creatieve vijand.

Maar waar komt dat dan eigelijk vandaan? Waar heb ik ooit die kritische houding opgestoken? Nou ja, begrijp me niet verkeerd. Het is niet iets dat je ineens hebt maar dat met de jaren groeit. Maar ik vraag me dus af hoe dat is gekomen... Alhoewel. Misschien weet ik het wel.

Onze maatschappij. Die is er op gedrild dat je over alles een mening kunt hebben en probeert de kinderen zo kritisch mogelijk op te voeden. Heeft natuurlijk zijn voordelen. Maar tegelijkertijd verliezen we daar is inteder mee. We verliezen het vermogen om gewoon naïef te zijn. Gewoon eens lekker goedgelovig.

En in essentie ben ik dat ook wel. Zo tegenstrijdig als dat moge zijn met mijn vorige statement. Maar het is wel waar. Ik doe heel vaak de moeite niet om kritisch te zijn, puur omdat ik er het punt niet van in zie om het te zijn. Waarom zou je bijvoorbeeld moeite doen om naar de goedkoopste winkel te gaan? Ik ga naar de plek die voor mij het makkelijkste is. Dat ik daardoor wat geld verspil boeit me letterlijk geen bal. Anderen zouden dan iets hebben van: "Hoe dom, je kunt toch ginds gaan, is het goedkoper!" - Boeieuh!

Want dat is het eigelijk. We worden kritisch opgevoed zodat we later de juiste keuzes kunnen maken. Maar die opvoeding is eigelijk enkel gericht op economisch motivaties. Bijgevolg geeft niemand ten tijde van crisis nog iets uit omdat het "te riskant" zou zijn en hoopt dat geld maar op op een spaarboekje. Wees nu eens redelijk.

Zo was er enkele dagen terug een show op TV waar men de economische ideologie achter Valentijn wou duidelijk maken. Dat het geen feestdag voor geliefden is, maar puur een manier om in sommige sectoren makkelijk geld te verdienen. Who the hell cares? Het is een feestdag met een economische achtergrond. Dat zijn ze toch allemaal? Houd je toch met iets anders bezig en koop in naam van traditie wat voor je lief, heel simpel.

De maatschappij is te kritisch geworden. Waren we maar terug wat naïver... Maar misschien ligt dit allemaal aan mij? Misschien ben ik te kritisch...

5 reacties


Recommended Comments

Op de middelbare school had ik altijd kritiek :$ op het vak economie. We leerden er namelijk wel om later een zo goed mogelijke baan te krijgen, maar niet hoe je met het geld omgaat. Er stonden dan plaatjes in van dure auto's en luxe winkelstraten. Oftewel hoe hoger het inkomen, hoe meer geld je hebt voor nutteloze zooi.

Bij mij thuis moeten we op de kleintjes letten. Moeten, niet willen. Elke eurocent telt bij ons en hoewel ik ook liever de makkelijkste optie kies, gaat dat niet altijd zomaar. We hebben alleen geld voor dingen die we echt nodig hebben en dan nog redden we het niet altijd.

Wij zouden graag bezuinigen en al dat geld op een spaarboekje gooien. Het probleem is dat we dat niet kunnen. Althans, ik heb een beetje gespaard van de afgelopen jaren en daarmee ga ik binnenkort een nieuwe mobiel kopen, aangezien ik mijn huidige al sinds 2005 heb. Zodat ik daarmee weer een maandje up to date ben en daarna weer een jaar of 7/8 hopeloos achter ga lopen op mensen die om de paar maanden een nieuwe mobiel kopen en er mee omgaan alsof het plastic bekertjes zijn. Niet om je ongelijk te geven, maar om aan te geven dat het niet voor iedereen hetzelfde geld(t). ;)

Anyway, interessant onderwerp voor je artikel al vind ik het moeilijk om deze te begrijpen. Het is alsof je je verveelde, er wat gedachtes door je hoofd spookten en die vervolgens, al denkende, hebt opgeschreven. Iets wat ik zelf vroeger ook vaak deed en ook regelmatig tot vraagtekens leidde omdat men me niet kon volgen. xD Leuk voor in een dagboek, dat wel. ;)

Kan ook aan mij liggen hoor. :) Maar mij wordt niet echt (makkelijk) duidelijk wat je punt precies is met dit artikel. :puh:

EDIT: Je inspireert me wel altijd he. ;) Jouw artikels nodigen blijkbaar wel uit om (onbewust) hele reacties neer te tikken, dat mag je als compliment opvatten.

EDIT: Of Leids en Aarschots liggen qua dialect te ver van elkaar weg, dat ik dit artikel daarom moeilijk begrijp. :$

Link to comment

Wat betreft die feestdagen ben ik het met je eens ;) mensen die klagen dat het alleen maar om het geld draait moeten hun klep maar houden, niet meedoen en vooral de mensen laten genieten die het wel iets vinden!

Ik ben het ook met je eens over dat gezever van die winkels, ware het niet dat ik wel altijd extra insla als iets in de aanbieding is :) ! Doet me toruwens ook altijd denken aan die mensen die zeggen dat ''als je 10 jaar rookt je een aston martin ofzo hebt opgerookt''! Maar die mensen rijden zelf ook niet in een aston martin.. Zoiets als dit:

526609_380344168663608_336140206417338_1172691_65351727_n.jpg

Maarja, zelf ben ik wel heel kritisch.. Dat levert vaak toch wel interessante discussies op :)

Link to comment

Maar mij wordt niet echt (makkelijk) duidelijk wat je punt precies is met dit artikel. :puh:

Dat moet er ook niet zijn (of toch niet voor iedereen) - Zolang je er zelf wat in kunt zien en je er zelf een interpretatie aan hebt (en dat heb je klaarblijkelijk wel met je wall aan text) ben ik al tevreden ^^

Link to comment

<p class='citation'>SpacyColours zei op 14 februari 2013 - 13:18 :</p><div class="blockquote"><div class='quote'>Maar mij wordt niet echt (makkelijk) duidelijk wat je punt precies is met dit artikel. :puh:

</div></div>Dat moet er ook niet zijn (of toch niet voor iedereen) - Zolang je er zelf wat in kunt zien en je er zelf een interpretatie aan hebt (en dat heb je klaarblijkelijk wel met je wall aan text) ben ik al tevreden ^^

Ah, dan is 't goed. :D

Hey, je hebt mijn quote geHTML'ed! >=(

Link to comment

Wel, het is zeker geen onzinartikel geworden, vind ik. Je hebt helemaal gelijk.

Het is waar dat de maatschappij van je verwacht kritisch te zijn en dat je een mening hebt. Het zit door en door in onze opvoeding. Zo krijgt iedereen in de klas wel vraagjes van 'Wat vind je hiervan?', die je dan verplicht moet invullen. Terwijl ik altijd denk: Als ik hierover een mening heb, wat draagt het bij tot mij en ben ik er iets mee? Bij het merendeel van deze kwesties is het antwoord nee en dan vind ik het gewoonweg idioot om erover na te denken. Ik ben iemand die eel nadenkt, dus over de dingen die ik belangrijk vind of gewoon interessant, heb ik al lang een mening gevormd.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...