Jump to content

MAF

  • entries
    518
  • comments
    1,497
  • views
    280,720

MAF 011 - Multitainment


NandroDavids

575 views

 Share

gallery_7284_229_33390.jpg

Deze rubriek is geschreven door @Silverbyte

Welkom bij de tweede editie van Multitainment, de rubriek waarvan het elke keer weer een verrassing is wat er uit de kokers van de redacteuren komt rollen. Waarschijnlijk hebben jullie al gezien dat er Deze rubriek is geschreven door Silverbyte boven de inleiding staat. Voor jullie trouwe MAF-lezers ben ik een nieuw gezicht, maar de vaste forumbezoekers zullen me vast wel kennen als die flauwe grappenmaker die te kampen heeft met een chronische identiteitscrisis. Er is mij hoogstpersoonlijk door NandroDavids gevraagd eens wat over muziek neer te pennen, want schrijven, dat schijn ik wel aardig te kunnen. Ik heb even getwijfeld, maar toen mij een klein, zwart koffertje met niet nader te noemen inhoud onder de neus werd geschoven, was ik gauw om. Ik zal jullie niet langer vermoeien met de voorgeschiedenis, het is tijd om een van mijn favoriete Nederlandstalige artiesten aan de kaak te stellen.

Als je mij persoonlijk kent voelde je 'm misschien al een beetje aankomen, maar ik wil jullie graag wat meer vertellen over Spinvis. Spinvis is het alias van experimentalist Erik de Jong, die op 2 februari 1961 het levenslicht zag in Spijkenisse. Zijn ouders waren allebei muzikant, dus het zat er dik in dat ook Erik vroeg of laat met instrumenten zou gaan kloten.

gallery_7284_229_15784.jpg

Dit deed hij bijna veertig jaar lang op recreatieve basis, totdat in 2002 zijn volledig zelfgeproduceerde debuutalbum zijn weg vond naar de platenzaken. De selftitled plaat verwierf een cultstatus en bracht enkele kleine hitjes, zoals

en
voort. Alle tracks op het schijfje kenmerken zich door simplistische, vreemd aandoende arrangementen en opzienbarende teksten. Zo zingt hij in
over dementie en is
als het ware een diss richting iemand waarmee hij een vete had.

Drie studioalbums verder is Spinvis een gevestigde naam in het Nederlandse muzieklandschap. In 2012 stond hij op Lowlands, waar bij afsluiter

het dak eraf ging en het publiek zich gewillig liet meevoeren door Spinvis' toespraak. “Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep, kom terug.”

Maar waar het in deze rubriek om gaat: wat vind ik nou zelf van Spinvis? Ik moet eerlijk bekennen dat de hersenspinsels van Erik de Jong me niet direct konden bekoren. Ik vond het eigenlijk vooral pretentieuze nonsens voor quasi-filosofische hipsters. Hele mond vol, maar het komt erop neer dat ik het aanvankelijk liet voor wat het was. Toen ik maanden later besloot zijn hele discografie binnen te hengelen en er 's nachts eens goed voor ging zitten, begonnen de cryptische teksten en gelaagde melodietjes toch langzaam zijn werk te doen. Ik beluisterde zijn albums integraal, een keer, twee keer, drie keer. Ik had al gauw favorieten en raakte er beetje bij beetje van overtuigd dat Erik de Jong eigenlijk een geniaal artiest is.

is een pareltje van een vertelling over lang vervlogen tijden, waar je in je hoofd direct beelden bij bedenkt.
is een vrolijk 'nu wordt alles beter'-liedje,
schetst een angstwekkend, apocalyptisch toekomstbeeld,
maakt geweldig gebruik van tekstsamples, ga zo maar door. Het is vreemd, het is onduidelijk en bij vlagen een beetje griezelig, maar het is bij uitstek muziek om bij weg te dromen en je fantasie aan het werk te zetten.

Ik kan niet garanderen dat je Spinvis na mijn relaas helemaal te gek zult gaan vinden, maar ik kan je wel aanraden om het eens een luisterbeurt te geven. Doe dit bij voorkeur 's nachts, met een koptelefoon op, dan werken de nummers het best. Met deze tip wil ik mijn editie van Multitainment graag afsluiten. Ik hoop dat je mijn 'expertise' met plezier tot je neemt, ik hoop dat Nandro me op tijd betaalt, ik hoop dat Ajax gewoon weer kampioen wordt, dat het nieuwe Daft Punk-album weer hartstikke dope wordt, dat mijn vriendin niet zwanger blijkt te zijn, dat…

 Share

4 Comments


Recommended Comments

Wel, schrijven kun je zeker.

Van Spinvis kende ik Smalfilm en Voor ik vergeet al. Smalfilm heb ik zelfs helemaal uit mijn hoofd geleerd. Ik zou beter eens wat meer van hem beluisteren.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...