Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1579271

Editie 329 - Spotlight


OWN

279 bezichtigingen

yRhwJgt.jpg

Deze rubriek is geschreven door @Cabyon!

Hoi, en welkom bij Spotlight.

Omdat Guardian1980 niet in de gelegenheid is om de rubriek voor deze week te maken, doe ik ’t even. Ik ga schrijven over iets wat ik vorige week onder het schrijven van de nummers die volgens mij hoog zouden gaan scoren deze lente/zomer, opmerkte.

Namelijk dat Nederlandstalige muziek weer in de lift zit. Kijk, in de periode iets voor 2010 draaide de grote radiostations alleen maar Engelstalige nummers, echt alleen maar. Dat had deels te maken met dat artiesten uit Nederland het vertikten om een Nederlandse plaat op te nemen die geschikt was om op de radio te draaien (ja, daar moet je op letten). Natuurlijk waren er ook genoeg artiesten die wel Nederlandstalige muziek maakten. Maar kom op, welk zelfrespecterend mainstream radiostation draait in godsnaam nou Jannes of Danny de Munk? Geen. Bijna geen.

Het is wel een kwestie van de radiostations, die hebben een grote invloed op wat voor een muziek hip is in het land. Daarom vind ik het ook zo vet dat je nu veel meer Nederlandstalige nummers hoort dan een tijdje terug. Want waarom draaien wij in Nederland niet merendeels Nederlandstalig muziek? Je zou de oorzaken invloed van de Engelse taal aan kunnen voeren of dat het aanbod Engelstalige artiesten groter is, maar ik denk dat er nog een andere oorzaak is, en die oorzaak vind ik ontzettend raar. Het is namelijk zo dat ik mensen ken die Nederlandstalige muziek irritant en op een of andere manier zelfs confronterend vinden.

Ik heb geen idee waarom ze dat denken. Ik ben juist voorstander van Nederlandstalige muziek. Ik durf te zeggen dat ik wel wat Engels kan, maar ik ben niet in staat om de teksten van verschillende platen helemaal te begrijpen. Ik weet waar het over gaat, de hoofdlijnen. Daar houdt het dan ook mee op.

Maar die platen van eigen bodem is het veel vetter. Je snapt elk woord, elke zin en misschien nog wel de diepere betekenis achter de track zelf (als dat er is). Ik hecht ook meer waarde aan de tekst in een Nederlandstalig nummer dan in een Engelse plaat.

Ik heb m’n mening verteld, en nu wil ik erg graag de mening van jullie weten. Wat vinden jullie van de kwestie die ik hier bespreek? Laat je mening even weten!

Dan rest mij niets meer je te bedanken voor het lezen. :) Tot de volgende keer!

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...