Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1580049

Editie 334 - Opmerkelijk


OWN

1994 bezichtigingen

jjMsxmd.jpg

Deze rubriek is geschreven door @3L1077!

Welkom bij de Opmerkelijk! Deze week hebben we het over wereldwonderen!

Ja welke wereldwonderen? Wereldwonderen? Wat is een wereldwonder?

'Wereldwonder' is dus eigenlijk een term verzonnen door de Griekse Antipater van Sidon. Hij maakte een lijst met zeven opmerkelijke bouwwerken van de mens. Sindsdien zijn we wonderen ook meestal in groepen van zeven gaan groeperen. Maar er zijn verschillende wereldwonderen, je hebt de bekende klassieke wereldwonderen, maar in 2007 kwamen er ook recentere wereldwonderen biij, de nieuwe wereldwonderen, en er zijn zelfs natuurlijke wereldwonderen! Maar vandaag gaan we het over de klassieke wereldwonderen hebben.

Laten we maar beginnen!

cheops_zps5cbb4d94.png

De piramide van Cheops maakt deel uit van een een complex van drie grote en zes kleine piramiden.

De drie grote piramiden werden aan koningen toegeschreven, Cheops kreeg de grootste, en de andere twee werden toegeschreven aan Chefren en Mycerinus. Het zou bedoeld zijn als een graftombe voor de koning Cheops.

De bouw van de piramide duurde naar schatting zo'n 20 jaar. De piramide is 230 meter breed en 147 meter hoog. Hij is gebouwd uit 2,3 miljoen stenen die gemiddeld 2500 kilogram wegen!

De piramide is niet gewoon zomaar een driehoek op een hoop zand, vanbinnen is er ook nog wat.

Vanbinnen is er een heel gangenstelsel, en natuurlijk ook de grafkamer van de koning.

babylon_zps5eec6a4f.png

De hangende tuinen van Babylon waren terrassen, omringd met muren en torens, waarop bomen, struiken en bloemen geplant waren. Natuurlijk bevonden ze zich in Babylon, dat zich nu in Bagdad, in Irak bevindt. De hangende tuinen hebben hun naam gekregen omdat de terrassen als het ware boven de Eufraat, een river, 'hingen'. Buiten de uitbundige beschrijvingen van de Griekse historici Strabo en Diodorus Siculus, zijn er eigenlijk maar weinig concrete bewijzen voor het daadwerkelijke bestaan van de tuinen!

Volgens de mythe worden ze gebouwd in opdracht van de koning Nebukadnezar. Hij gaf de opdracht om de tuinen te bouwen, om zijn depressieve echtgenote Amytes op te vrolijken.

artemis_zpsad9e5ac1.png

De tempel van Artemis in Efeze was de grootste tempel van de oudheid. Artemis is de Griekse godin van de vruchtbaarheid, de jacht en de maan. En Efeze was de hoofdstad van de Romeinse provincia Asia. Het was een van de grootste steden van de oudheid. Kroisos bouwde deze tempel ter ere van Artemis in 550 voor Christus. Met beeldige bronzen beelden gemaakt door de grootste kunstenaars uit die tijd, was deze tempel echt een parel. De afmetingen meten 110 meter op 55 meter, dat is bijna even groot als twee voetbalvelden.

Zeus_zpsb5d5f818.png

Het beeld van Zeus te Olympia was een gigantisch beeld van en ter ere van de Griekse oppergod Zeus. Het bevond zich in een Dorische tempel, de tempel van Zeus in Olympia. De Atheense beeldhouwer Phidias is de maker van dit chryselefantijnen beeld met ogen gemaakt uit edelstenen. Omdat Griekenland zich in de 4de en 5de eeuw na Christus bekeerde tot het Christendom, werd Zeus niet meer vereerd in Olympia. Dus werd het beeld verhuisd naar de Byzantijnse hoofdstad Constantinopel in 426, waar het in 475 verloren ging bij een paleisbrand.

halicarnassus_zpse48d40b2.png

Het mausoleum van Halicarnassus was het mausoleum van een satraap (gouverneur) van Karië, genaamd Maussollos. Het woord mausoleum is dan ook afgeleid van de naam 'Maussollos'.

Het mausoleum had een rechthoekige vorm, met bovenop een strijdwagen die werd getrokken door paarden die leken op te stijgen. In de wagen zaten de satraap Maussollos en zijn echtgenote. Het monument bestond nog ten tijde van de ontdekkingen van Columbus, maar het werd kort daarna vernietigd.

Rhodos_zpsd7bcb1ae.png

De kolossus was een bronzen beeld van de zonnegod Helios, die door de Grieken vereerd werd. Het beeld was 33 meter groot, het heeft zijn naam 'kolossus' dus niet gestolen. Het blijft een beetje giswerk hoe het beeld er ooit uitzag, omdat er nooit archeologische bronnen zijn gevonden, enkel schriftelijke.

Plinius, een schrijver, beweerde dat het beeld 66 jaar na zijn bouw in 255 voor Christus werd vernield door een aardbeving.

alexandrieuml_zps86e3ca61.png

Voor zover we weten, is de Pharos van Alexandrië de eerste vuurtoren die ooit gebouwd is. Hij werd tussen 297 en 283 voor Christus gebouwd en heeft zo'n 1500 jaar dienst gedaan voor eerst de Grieken, de Romeinen, de Byzantijnen en vervolgens de Arabieren.

Verschillende historische bronnen zeggen dat de vuurtoren zo'n 130 tot 180 meter meette, maar volgens wetenschappelijke berekeningen maar ongeveer zo'n 100 meter, wat ook zelfs nog een gigantische prestatie was.

Zo, dit was de Opmerkelijk voor deze week, ik hoop jullie volgende week terug te zien!

Wat vonden jullie trouwens van de nieuwe lay-out?

6 reacties


Recommended Comments

Echt zonde dat er nog maar ééntje van overeind staat, het moet echt prachtig geweest zijn om die te kunnen bezoeken. Vooral de Zeus en de hangende tuinen van Babylon moeten imposant geweest zijn.

De nieuwe wereldwonderen mogen er ook zeker zijn.

Link to comment

Inderdaad vreselijk jammer dat de meeste bouwwerken reeds van de aardbodem zijn verdwenen: het zou een aardigheid zijn om de Colossus en het beeld van Zeus eens te bezoeken.

Anyways, leuk stukje! :)

Link to comment

Interessant stukje! Ik meen me te herinneren dat ik ergens had gelezen de Colossus en de Vuurtoren na aardbevingen zijn afgebroken het gerecycled naar andere dingen, hetzelfde wat ook met een deel van de Chinese Muur gebeurd is.

Link to comment

Dankjullie jongens. :)

Maar er zijn niet eens bewijzen dat de hangende tuinen ooit hebben bestaan, denk ik gelezen te hebben. Spijtig, want die vond ik toch wel het interessantst.

Link to comment

De vuurtoren is inderdaad vernietigd door een aardbeving en ik durf wel te geloven dat de gerecycleerd is dan. De hangende tuinen zijn inderdaad niet zeker, maar toch blijft het idee ervan indrukwekkend.

Link to comment

Ik was een paar jaar geleden op Rhodos, als je dan in de haven staat kan je zien waar dat beeld ongeveer gestaan zou moeten hebben. En hoewel er niks meer van staat, krijg je dan toch een soort van wow-gevoel.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...