Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1580046

Editie 339 - Opmerkelijk


OWN

1727 bezichtigingen

jjMsxmd.jpg

Deze rubriek is geschreven door @3L1077!

Vandaag, 21 Juli 2013, mochten we Koning Albert II uitwuiven, en plaats maken voor onze nieuwe koning, Filip. Dat ging natuurlijk gepaard met een groot feest, tradities, en natuurlijk emoties.

Filip is de zevende koning der Belgen, vandaag gaan we het dus niet alleen over hem, maar ook over zijn voorgangers hebben.

Leopold_zps5ce4770a.png

Er is geen monogram van Leopold te vinden

Als eerste hebben we Leopold I, hij werd geboren in Coburg, als achtste kind van hertog Frans van Saksen-Coburg en Augusta van Reuss-Ebersdorf en Lobenstein. Zijn volledige naam was Leopold Joris Christiaan Frederik van Saksen-Coburg Gotha.

Zo, en hele hoop oude namen die je waarschijnlijk weinig zeggen, laten we dan maar even verdergaan naar het interessante.

Leopold trouwde in 1816 met Charlotta Augusta, dochter van latere koning George IV van Engeland, en daardoor werd hij ook Brits. Charlotte baarde een doodgeboren zoon na een zware bevalling, en stierf zelf de dag later.

Wat de meesten misschien niet weten, is dat Leopold aangeboden werd koning van Griekenland te worden, maar hij weigerde.

Later aanvaardde Leopold de uitnodiging om Koning van België te worden.

In 1832 trouwde Leopold voor de tweede keer, met prinses Louise van Orléans, een politieke zet, om Nederland ver weg te houden. Ze kregen vier kinderen, Lodewijk Filips werd geboren op 24 julie 1833, maar stierf al na iets minder dan een jaar. Hierna volgde Leopold II, 9 april 1835, Filips, 24 maart 1837 en Charlotte, 7 junie 1840.

LeopoldII_zpsdeeaa1f0.png

Leopold Lodewijk Filips Maria Victor, is de tweede koning van België. Leopold II wordt vooral herinnerd als stichter en bezitter van Kongo-Vrijstaat, zijn privé-project.

Op 18-jarige leeftijd huwde hij met met Maria Hendrika. Samen kregen ze vier kinderen, Louise, Leopold, Stefanie en Clementine.

Omdat zijn enige zoon en troonopvolger Leopold al op 10-jarige leeftijd stierf, werd zijn broer Filips troonopvolger, maar deze was doof, en daarom achtte Leopold hem niet geschikt als koning, dus ging de hoop naar zijn zoon, Boudewijn, die ook al op jonge leeftijd stierf.

Uiteindelijk was er dan een troonopvolger. Albert I. Maar wie is dat? Geen zoon van Leopold?

Lees maar verder.

albert_zps142f9317.png

8 april 1875, Albert Leopold Clément Marie Meinrad werd geboren als vijfde kind van Filips, graaf van Vlaanderen en prinses Maria van Hohenzollern-Sigmaringen. Alberts vader was dus de broer van Leopold II, en Albert is dus eigenlijk het neefje van Leopold II.

In 1900 trouwde hij met Elisabeth In Beieren en ze kregen drie kinderen, Leopold (III), Karel en Marie-José.

Albert I stierf geen natuurlijke dood, hij viel van de rotsen in Marche-les-Dames, Namen, op 17 februari 1934. Omdat er geen getuigen zijn, wordt er gespeculeerd over de echte doodsoorzaak.

leopoldIII_zps7cfa06d4.png

Leopold Filips Karel Albert Meinrad Hubertus Maria Miguel, weeral zo'n lange naam. Laten we hem dan maar gewoon Leopold III noemen. Leopold werd geboren in 1901, als zoon Albert I en Elisabeth in Beieren. Hij huwde in 1926 met de Zweedse prinses Astrid, waarmee hij 3 kinderen kreeg, Josephine Charlotte, Boudewijn en Albert II. in 1935 raakte hij gewond bij een verkeersongeval, waarbij Astrid, zijn vrouw, omkwam.

boudewijn_zpsd7f07ac4.png

Boudewijn Albert Karel Leopold Axel Marie Gustaaf, voor ons gewoon Boudewijn, regeerde van 1951 tot 1993. Boudewijn werd vernoemd naa prins Boudewijn, de oudste zoon van Prins Filips. Boudewijn verloor zijn moeder op vijfjarige leeftijd door een auto-ongeval. Een weetje is dat hij bij de scouts, een jeugdbeweging zat, en dat zijn totemnaan Trouwe Eland was.

Hij trouwde in 1960 met de Spaanse gravin Fabiola (die nu nog altijd koningin is), maar ze kregen geen kinderen. Fabiola raakte vijfmaal zwanger, maar het liep telkens fout af.

In 1993 stierf Boudewijn in Spanje, en omdat hij geen kinderen had, werd zijn jongere broer Albert koning der Belgen.

albertII_zps103e3e94.png

Albert Felix Humbert Theodoor Christiaan Eugène Marie, Albert II.

Albert regeerde van 9 augustus 1993 tot vandaag, 21 juli 2013.

Tijdens de zwangerschap van prinses Astrid, verongelukte haar schoonvader Albert I. Zo werd Astrid onverwacht koningin der Belgen, terwijl ze zwanger was van haar derde kind, dat ze naar haar verongelukte schoonvader Albert I noemde, Albert II.

Albert trouwde in 1959 met de Italiaanse Donna Paola. Het paar leerde elkaar kennen in het Vaticaan, waar ze de kroning van Johannes XXIII bijwoonden. Samen kregen ze drie kinderen, Filip, Astrid en Laurent. Er kwamen echter barsten in het huwelijk, Albert leerde de barones Sybille de Selys Longchamps kennen. Samen kregen ze een kind: Delphine Boël. Samen met zijn neven en nicht zorgde Bouwdewijn ervoor dat Albert terug herenigd werd met zijn echtgenote. Ze hoopten deze zwarte bladzijde te vergeten, maar daar stak de media een stokje voor.

Op 3 juli 2013 maakte hij bekend dat hij zou aftreden vanwege zijn leeftijd en gezondheid, ten gunste van zijn zoon, Filip.

Filip_zps53070a52.png

Inofficieel monogram, verandert waarschijnlijk nog

Filip Leopold Lodewijk Maria werd op 15 april 1960 geboren als oudste zoon van Albert en Paola.

Als eerste kroonprins van België kreeg de prins geen privéonderwijs, maar volgde humaniora in een gewone school. Hij ging tot zijn vijftiende naar het Franstalige Jezuïetencollege Saint-Michel in Brussel, en daarna de Abdijschool van Zevenkerken. (West-Vlaanderen)

Filip had al lang een passie voor jachtvliegtuigen, en begon dus een opleiding als gevechtspiloot, waarbij hij met een Alpha Jet, Mirage V en F-16 vloog. Hij had ook een privéhelikopter.

Op 10 september 1999 (wanneer ik nog lekker in de pamper zat), verloofde prins Filip zich met Mathilde d'Udekem d'Acoz. Ze trouwden op 4 december 1999. Samen kregen ze vier kinderen, Elisabeth, (onze volgende koningin), Gabriël, Emmanuel en Eléonore.

2 reacties


Recommended Comments

Ik had ze ook nooit eerder gezien. Eigenlijk zijn het monogrammen/monograms (?).

Ik vind ze allemaal mooi, natuurlijk zijn de oude nu wat gemoderniseerd. Alleen die van Boudewijn en Albert II vind ik wat minder.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...