Jump to content

MAF

  • entries
    518
  • comments
    1,497
  • views
    285,688

MAF 030 - Prosessie


NandroDavids

709 views

gallery_7284_229_2296.jpg

Deze rubriek is geschreven door @Foreigner97

Vandaag heb ik de eer om de lezers, jullie dus, een rondleiding te geven door mijn donkere, muffe en belachelijk kleine kelder - NandroDavids houdt strikt vast aan het minimumloon - waar ik vrijwel wekelijks een Column weet te fabriceren. Dat is de rubriek waar het voor mij allemaal mee begon, en na een stuk of acht columns weet ik wel één en ander te vertellen over dit proces.

Een column moet to the point, duidelijk en in weinig woorden veel kunnen zeggen over één onderwerp

Als we de piepende, overigens ook enigszins instabiele, keldertrap aflopen staat recht tegenover ons een stoffig bureau met een kast van een computer. Een schemerlamp die zomaar eens van vóór de oorlog zou kunnen zijn geeft een zwak schijnsel over het bureauvlak, waar eveneens mijn toetsenbord en muis gelocaliseerd zijn. Ik beschik slechts over enkele vierkante meters aan werkruimte, maar dat is genoeg voor mij. Links van ons staat een ijzeren archiefkast, uitpuilend van allerlei papieren en aantekeningen. Woordspinnen, brainstorms en aantekeningen die diep in de nacht gemaakt zijn staan daarop vereeuwigd. Ik ben zo iemand die alles graag bewaart en moeite heeft met dingen weggooien, dus ja.

Goed, we dwalen af. Want een vuile en rommelige werkplek heeft in het algemeen weinig te maken met het schrijven van een column, nietwaar? Nou ja, zoals u, als intelligente MAF-lezer vast al heeft voorspeld moet een degelijke column beginnen met een degelijk onderwerp. Een column moet to the point, duidelijk en in weinig woorden veel kunnen zeggen over één onderwerp. Niet eromheen draaien, dat doe je maar als je een antwoord van tweehonderd woorden moet formuleren bij geschiedenis.

Tja, en met het begin van een column, een onderwerp, heb je gelijk het lastigste deel van het productieproces van een column te pakken. Want hoe verzin je een goed onderwerp? Eindbaas NandroDavids heeft het volgende opgedragen: "GTA- of forumgerelateerd, óf je moet iets schrijven over een ander, boeiend onderwerp." Een slecht functionerende crew, een goed initiatief, een vervelend voorval: mits je er maar wat interessants van weet te brouwen. Nou ja, bij mij is het in ieder geval zo: als ik een onderwerp wil bedenken, lukt het voor geen meter. Goede onderwerpen komen bij mij gewoon aanvliegen, op totaal verschillende momenten. Tot diep in de nacht de Mededelingen-sectie doorspitten heeft bij mij dan ook weinig zin. Het is er, of het is er niet. En tja, dat bemoeilijkt het schrijven van een column wel enigszins.

Toch leuk, zo'n baantje bij MAF

Maar goed, als er dan eenmaal een goed onderwerp is ontstaan in mijn grijze massa, is 75% van het proces van het schrijven van een column al af. Schrijven gaat bij mij namelijk vanzelf. Is er een goed idee, dan is er binnen een kwartier een paar honderd woorden aan uitwerking. Zo werkt het nou eenmaal bij mij. En uiteraard is zo'n 'gave' best handig als redacteur, het schrijfproces neemt weinig tijd in beslag. Het denkproces echter, is wat andere koek. Maar ik kom er wel. Meestal dan. Mijn ervaring met columns waarvoor ik écht geen onderwerp wist te bedenken, is ook dat ik die een stuk minder geslaagd vind dan columns waarbij ik ruim op tijd voorzien was van een goed onderwerp. Maar goed, ook schrijven gaat met ups en downs.

Naast ups en downs hangt er meer aan schrijven, namelijk enkele algemene regels. Regels die absoluut niet moeilijk zijn en die iedereen zich wel herinnert van zijn of haar lessen Nederlands. Structuur is inleiding-kern-slot, geen nieuwe informatie in het slot, deel je stukje in in alinea's die elk een bepaald onderwerp omvatten, denk aan je spelling en interpunctie, pas stijlfiguren en verschillende soorten argumentatie toe, et cetera. Toch leuk, zo'n baantje bij MAF. Zo breng je die opgedane kennis ook eens in de praktijk buiten schoolopdrachten.

Goed, dat was de rondleiding zo'n beetje. Ik kan jullie nog uiteraard een kopje koffie aanbieden - mits mijn elektriciteit het niet begeeft - maar dat is zodanig stoffig dat het onaangenaam troebel is. Ik ben er inmiddels resistent voor, maar ik houd mijn trouwe lezers graag intact. Goed, pas op bij het omhooglopen van de trap, want jullie weten, die is nogal fragiel. Klop je kleding maar goed uit als je thuis bent, je zus stelt het vast niet op prijs als je een halve spinnenfamilie meebrengt...

Hopelijk hebben jullie een goede indruk gekregen van het soms lastige, maar vooral leuke werk van het schrijven van een column. Wellicht neem ik jullie binnenkort weer eens mee naar mijn kelderkamertje, wie weet tot dan!

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...