Jump to content
 • Sign Up

MAF

 • entries
  518
 • comments
  1,497
 • views
  278,040

MAF 031 - Column

NandroDavids

600 views

gallery_7284_229_39311.jpg

Deze rubriek is geschreven door @MegaPilot

GTA V komt eraan

Over enkele weken is het zover, Grand Theft Auto V komt dan eindelijk uit. Voor mij zal het een dag als een andere zijn, enkel de pc-versie is een mogelijkheid, maar dan moet ik wel een nieuwe pc kopen.

Het verbaast me dat er weinig negatieve reacties zijn

Dat wordt dus geen V voor mij in de nabije toekomst, maar heel erg vind ik het nu ook weer niet. Naar IV werd ook ongelofelijk uitgekeken, en eerlijk gezegd was dat totaal onterecht. De storyline is zwak, de multiplayer doodsaai en slecht uitgewerkt, de pc-port was een regelrechte ramp en tot slot al die accounts die ik moest aanmaken alvorens ik IV kon spelen. Ik werd echt knettergek toen ik naast een Windows Live-account ook nog eens een Rockstar Social Club-account moest aanmaken. Waar is de tijd dat ik San Andreas installeerde en ik meteen kon spelen zonder 2 nutteloze accounts aan te maken? Ik zal eerlijk zijn, IV was een ramp, maar ik denk dat V een knallertje zal worden. Alhoewel... Het verbaast me echt dat ik zo weinig negatieve reacties lees op de ingame bonussen die de Collector's Edition krijgt. We wisten al dat de Collector's Edition leuke goodies bevatte en een hele resem ingame bonussen. Aangepaste personages, boost van speciale vaardigheden, bonus outfits en tatoeages en stuntvliegtuig uitdagingen. Daarnaast krijg je ook nog eens 3 speciale wapens, de .50 Caliber Pistol, De Bullpup Shotgun en de Hammer. In de ingame winkels krijg je dan ook nog eens extra korting. Toch wel jammer als je dit lijstje bekijkt, niet? Gelukkig krijgt elke pre-order (ook de gewone versie van GTA V) de Atomic Blimp, anders moest je die ook al missen. Mensen die de game pre-orderden deden dit op basis van deze informatie, ze wisten dus precies wat ze gingen missen.

Rockstar Games neemt jullie flink bij de neus

Helaas, Rockstar Games neemt jullie flink bij de neus. Onlangs kregen we een voorsmaakje te zien van GTA Online, de online multiplayer van GTA V dat ons de multiplayer van IV moet doen vergeten. Enkele dagen geleden gaf Rockstar vrij wat de Collector's Edition nog allemaal gaat krijgen. Custom characters om mee te spelen en 3 speciale voertuigen in GTA Online, en leg maar de nadruk op speciale. Ten eerste, de Khamelion elektrische auto. Een prachtige elektrische sportwagen, het zou autofreaks doen denken aan Tesla, maar qua uiterlijk is deze gebaseerd op de Jaguar C-X16 Concept. Persoonlijk vind ik het falend van Rockstar om een elektrische auto te baseren op een hybride auto, maar dat terzijde. Het tweede voertuig is de Carbon RS sportmotor, een motor die zowat elke man het hoofd op hol doet slaan. Het laatste voertuig dat de Collector's Edition erbij krijgt is de Hotknife, de Hotrod die we nog kennen uit GTA San Andreas. Jammer dat je ook deze klassieker moet missen als je een andere editie gekocht hebt. Had ik al gezegd dat je ook een exclusieve garage krijgt in GTA Online als je de Collector's Edition koopt? Bij dezen...

Ik vind het ronduit schandalig dat Rockstar Games na duizenden pre-orders nu pas met deze informatie komt. Het gezegde een kat in een zak kopen past hier naar mijn mening perfect bij. Ingame extra’s zouden de funfactor van een game moeten verhogen, niet een gigantisch voordeel opleveren tijdens het spelen van de game. Helaas, na het uitbrengen van GTA’s op zowat elk platform en daar nog eens veel te veel geld voor vragen is het mij wel duidelijk geworden. Rockstar Games is maar op één ding uit: geld. De ziel van GTA zal ze worst wezen, zolang ze maar zo veel mogelijk geld uit een game kunnen slaan. De Collector's en Special Edition verkopen echter als zoete broodjes, en dat komt omdat er nu eenmaal veel doorgeslagen GTA-fans zijn.

Als laatste zou ik willen afsluiten met de vraag die NilsHolgersson al stelde: is de extra Collector's/Special Edition-content het geld waard? Hierbij citeer ik graag Phoenyxar. "Materialistisch en logisch bekeken: neen. Als een doorgeslagen GTA-fan: ja."4 Comments


Recommended Comments

Ik zag een paar puntjes waar ik wel even op wilde reageren...

Het verbaast me dat er weinig negatieve reacties zijn

Voor gtaforum.nl viel me dat ook op. Maar kijk maar eens op gtaforums.com. Daar wordt over elk klein dingetje gezeurt. Geen idee of het trolls zijn of niet, maar ze zeuren daar over o.a. de armen. Die zijn volgens hen zo vreselijk onrealistisch. Allemaal van die dingen die mij niet eens opvallen. Wel grappig om te zien dat de standaard reactie in zo'n topic is: pre-order cancelled because of shitty arms :D

Over GTA IV:

De storyline is zwak, de multiplayer doodsaai en slecht uitgewerkt, de pc-port was een regelrechte ramp en tot slot al die accounts die ik moest aanmaken alvorens ik IV kon spelen.

Ik vond de storyline van IV de sterkste van de GTA's die ik heb gespeeld (gewoon de 'hoofd'-GTA's, dus I, II, III, SA, VC, IV + EFLC). In IV zat echt een verhaal, en in VC ook wel. SA vond ik qua storyline juist wat minder, niet erg slecht, maar minder. Daar zat wat minder sfeer en gevoel in, vond ik. De multiplayer kon inderdaad beter, maar met een beetje improvisatie in free roam heb ik daar ook heel wat leuke momenten gehad. Maar ik denk dat GTA Online een grote vooruitgang is ;)

Het PC-port-verhaal heb ik ook al vaak gehoord, ik weet nog steeds niet wat het precies inhoudt. Ik heb verder nooit last gehad van bugs en andere dingen, heb IV pas gekocht in 2010. Die accounts registreren had ik verder ook geen last van, ik had allebei de accounts al. Maar GFWL is inderdaad een ramp, helft van de tijd werkt het niet goed. Gelukkig trekken ze de stekker uit GFWL :)

Ik vind het ronduit schandalig dat Rockstar Games na duizenden pre-orders nu pas met deze informatie komt.

Ik hoop dat je al wel doorhad dat ongeveer alle games van Rockstar ook komen met speciale, limited editions? Dit zat er een beetje aan te komen. Bij RDR kreeg je ook al ingame voordelen; golden guns met extra fame, sneller vulen van de dead-eye meter etc. Dus ik had niet echt iets anders verwacht... Als je de game koopt, met extra's, kun je zelf bepalen of je het gebruikt of niet. Dus ik zie niet in waarom ze het niet zouden doen... Het lijkt me niet dat als je als eerste het hele spel uitgespeeld wil hebben, je niet een limited edition zal kopen, want ik denk dat je dan wel behoorlijk fan bent...

Rockstar Games is maar op één ding uit: geld. De ziel van GTA zal ze worst wezen, zolang ze maar zo veel mogelijk geld uit een game kunnen slaan.

Dat Rockstar Games op geld uit is, dat lijkt me nogal logisch. Tuurlijk moet er verdient worden, zo'n game maken is ook niet gratis. Dat ze de 'ziel' van GTA een worst zal wezen, weet ik nog wel niet. Als ze gewoon prut hadden willen leveren, waren ze wel op de Call of Duty-tour gegaan, elk jaar een game leveren waar amper vooruitgang in zit, waardoor je pas om de 4 a 5 games in die reeks grote vooruitgang ziet.

"Materialistisch en logisch bekeken: neen. Als een doorgeslagen GTA-fan: ja."

Daar ben ik het mee eens. 80/130 euro is nog al wat voor wat je krijgt. Ik zou eerst voor de Collector's gaan, maar die vond ik veel te duur. Blijkbaar zijn er genoeg mensen die het geld er wel voor over hebben :)

Share this comment


Link to comment

De storyline van IV zwak? Met wat vergelijk jij? Lord of the Rings? De hele Game of Thrones-saga? Het is uiteraard geen meesterwerk, maar het vernedert wel alle vorige GTA-delen qua storyline.

Daarnaast ben ik het wel deels met je eens. Het is gevaarlijk om een game op te blazen en de kans is groot dat het wat gaat tegensteken. Maar... Rockstar heeft ons bij onze neus? Ja, dat klopt, maar ik zie hier geen probleem in, dat is zo met elke Gameproducent tegenwoordig. We zijn maar even blind als de CoD-, AC-, BF- en FF-fanboys en zo lang dat de games ons daadwerkelijk amuseren zie ik geen probleem. Je kunt dat veroordelen... Maar je kunt je tijd ook steken in het zoeken van een eigen leuke tijdsbesteding dan.

Oow en mijn quote rules! :D

Share this comment


Link to comment

Ik maak me gewoon niet zo druk over die in game voordelen die de special en collectors edition krijgen. Ik wil GTA V eerst en vooral voor het verhaal en het plezier dat het me gegarandeerd levert (plezier sowieso met GTA, zelfs als het een slechte storyline zou zijn). Dan maakt het me weinig uit dat ik dat zonder blimp of hotrod moet doen.

Share this comment


Link to comment

Als ik je artikel zo lees komt het op mij over alsof je zeer gefrustreerd bent vanwege het feit dat je GTA V niet zal kunnen spelen vanaf 17 september a.s. Niks is goed, en iedereen die er teveel geld aan uitgeeft is gek.

De punten van kritiek die je geeft op GTA IV veeg ik weg; Ik geef toe dat er geen bizarre figuren als Auntie Poulet of The Truth in zitten, maar dat past gewoon niet in de setting. Ik heb mij prima vermaakt met de singleplayer en speel nog geregeld een paar missies of dwaal ik door Liberty City. Daarnaast zijn er nog steeds genoeg mensen die zich wel vermaken met de multiplayer; de gegeven opties zijn weliswaar karig, maar met een beetje inventiviteit is er voldoende te doen. Vervolgens kom je nog met een paar PC-gerelateerd problemen, zoals meerdere accounts en een slechte port. Spijtig voor je, maar ik en vele andere console-spelers hoor je daar niet over. GTA IV was top.

Al die extra's die je krijgt bij de aanschaf van een duurdere editie, daar kan ik ook prima zonder. In het originele verhaal zit het tenslotte ook niet. Wat dat betreft ben ik te nuchter denk ik.

Share this comment


Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...