Jump to content

MAF

  • entries
    518
  • comments
    1,497
  • views
    280,714

MAF 038 - De Vijf


NandroDavids

1,467 views

 Share

gallery_7284_229_23571.png

Deze rubriek is geschreven door @SpacyColours

GTAForum is in de tien jaar tijd van een forumpje tot een heuse community gegroeid, en daar horen natuurlijk unieke gewoontes bij. Op GTAForum zijn dan ook genoeg typische kenmerken te vinden, die je op geen of weinig andere fora tegen het lijf zal lopen. Sommige daarvan zijn nog steeds aanwezig, andere waren vooral vroeger populair. Tijd om de vijf vreemdste GTAForum-gewoontes van de afgelopen tien jaar te belichten.

gallery_7284_229_683.png

Crewlikken

Sommigen van jullie zullen denken "Wat is crewlikken?", terwijl anderen misschien driftig ja zullen knikken bij het lezen van deze term. In ieder geval is het een fenomeen wat de laatste jaren vrijwel niet meer voorkomt, maar anno 2007/2008 te pas en te onpas geschiedde op het forum. Want tja, heel veel mensen wilden toen maar wat graag Moderator worden, en dan moet je jezelf in alle drukte toch even goed laten zien. En dus ging men slijmen, slijmen en nog eens slijmen, om op die manier een promotie te krijgen. Of deze methode werkte, daar zijn de meningen nog altijd over verdeeld.

In ieder geval viel de fles wijn die ik vorige week naar Joriz stuurde goed in de smaak.

Crewlikker kreeg de Award voor Woord van het Jaar 2007: Klik

Handig topic voor aspirant-(crew)likkers: Klik

gallery_7284_229_833.png

Afscheidstopics verkeerd begrijpen

KeesKoolmees is maandenlang trouw Moderator geweest, maar besluit het bijltje erbij neer te gooien. Als Megalid kan hij naast het forum wat meer tijd kwijt aan andere zaken, maar hij blijft nog wel gewoon actief. Zodra dit bericht echter in Mededelingen verschijnt, breekt de hel los. Leden barsten in tranen uit, en wensen hem nog veel succes in het verdere leven. Blijkbaar is 'stoppen als moderator' hetzelfde als 'het forum de rug toekeren.'

Enkele voorbeelden van iets te overdreven reacties op nieuwsberichten waar enkel is vermeld dat iemand als Moderator(+) stopt:

"Wat jammer nou, heb hem niet als moderator gekend maar hij leek me altijd een goede moderator, veel succes in je offline-leven ;)" Klik

"aaah.. :cry::cry::cry: Jmmr... zal jullie misse :cry::cry:"Klik

"jammer het was eergister met hem leuk in de chat :"(Klik

gallery_7284_229_2010.png

Respectlijst

Vroeger speelde de respectlijst een grote rol in de samenleving van het GTAForum. Waar het tegenwoordig niets meer is dan een grappige feature en leuk om je naam in terug te lezen, namen sommige mensen het vroeger net even iets te serieus. Zo was het zaak om je respectlijst zorgvuldig bij te houden, als ware het je achtertuin, en ook regelmatig even iemand dreigen uit de lijst te halen als je ruzie met diegene had. Onwillekeurig checkte je dan ook even op andermans profielen om te meten of ze je nou eindelijk eens aardig vonden of niet. Veel mensen boden zelfs aan om je in hun respectlijst te zetten als je ze een PB'tje stuurde, of wanneer je hen ook in jouw respectlijst opschreef.

Tegenwoordig nemen we het gelukkig niet meer zo serieus. Persoonlijk vind ik het bijvoorbeeld leuk om mijn naam in iemands lijst terug te zien, maar ik meet er zeker niet mijn relaties aan af.

Lijst van coole mensen op GTAForum (leden die "Spacy" in hun respectlijst hebben staan): Klik

Lijst van crewlikkers mensen die kans maken op promotie het harde vrijwilligerswerk van crewleden zoals ik waarderen (leden die "Crew" in hun respectlijst hebben staan): Klik

Lijst van mensen die respectloos zijn (leden die "niemand" in hun respectlijst hebben staan): Klik

gallery_7284_229_2603.png

Links in signatures

Wist je dat GTAForum een site map heeft? Klik rechtsbovenaan een pagina op "Snelle navigatie (CaliRed)" of op het blauwe ijshoorntje (Orange Dawn). Je profiel kan je wel via tig manieren bereiken, subfora staan op de frontpage en WikiGTA hoort gewoon bij je favorieten te staan natuurlijk. Toch blijken al deze gemakken voor een groot deel van de forumleden niet genoeg. Vandaar dat ze hun signatures voorzien van handige links.

Stel bijvoorbeeld dat je graag een blog wil lezen, naar WikiGTA toe wilt of de forumregels wilt checken. Dan kan je dat natuurlijk doen door op Home te drukken op je toetsenbord, wat je meteen naar de top van de pagina brengt, waar alle links voor je klaar staan. Maar waarom helemaal je pink uitstrekken als je ook gewoon in je signature kan klikken? Precies.

Lijst met mensen die netjes reclame maken voor WikiGTA: Klik

Lijst van mensen die constant de regels bij de hand moeten houden om te zorgen dat ze niet over de schreef gaan: Klik

Lijst van mensen die dolgraag meer profielbezoeken willen hebben: Klik

gallery_7284_229_1192.png

Tabellen met mijlpalen

Tja, een volledig ingeburgerde GTAForummer herken je maar aan één ding; dat zijn of haar hele forumcarrière netjes in een tabel staat beschreven op het profiel. Vanaf de registratie wordt elke promotie, aftreding, deelname, nominatie, overwinning, Award, uitgespeelde GTA, duizendste post, naamswijziging, Jaarboekvermelding, lidmaatschap, project, Gang, Lid van de Week, Winnaar Van De Week en ga zo maar door netjes bijgehouden met de precieze data ernaast.

De psychologische verklaring achter dit typische fenomeen? Ik denk dat GTAForum gewoon belangrijk voor ons is, en we daarom trots zijn op wat we er bereiken en ervoor hebben gedaan. En ook weten dat inzet hier gewaardeerd wordt. Daarom mogen de leden van GTAForum trots zijn op hun geschiedenis. En wat mij betreft mag GTAForum zelf dat ook.

Lijst van mensen die hun mijlpalen bijhouden: Klik

Weet jij nog meer vreemde en typische GTAForum-gewoontes die niet in deze lijst staan? Deel ze met ons in de comments!

 Share

2 Comments


Recommended Comments

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...