Jump to content

MAF

  • artikelen
    518
  • reacties
    1497
  • bezichtigingen
    285129

MAF 038 - Vraaggesprek


NandroDavids

1390 bezichtigingen

gallery_7284_229_8485.png

Deze rubriek is geschreven door @Foreigner97

Welkom bij Vraaggesprek, de rubriek waarbij we iedere keer een prominent aanwezig forumlid ondervragen en aan de tand voelen. Vraaggesprek staat deze week uiteraard compleet in het teken van het tienjarig bestaan van GTAGames, en tja, dan is het uiteraard niet zo moeilijk om een geschikte kandidaat te vinden voor deze rubriek.

U had het als intelligente MAF-lezer uiteraard allang geraden: deze week had ik de eer @Joriz te interviewen!

"De jaren gezelligheid die we hebben gehad met GTAGames zorgt er voor dat ik hier elke dag actief te vinden ben"

gallery_7284_229_420.gif

Een website opzetten vereist veel tijd en ook wat geld, bovendien is succes niet gegarandeerd. Waarom nam je dan toch de beslissing om GTAGames/GTAForum op te richten? Had je een bepaald doel voor ogen?

In 2003 waren er eigenlijk nog helemaal geen Nederlandse Grand Theft Auto-fansites. Ik vond dat er dus nog wat ontbrak tussen de reeds bestaande Engelstalige GTA-fansites. Daarom besloot ik dé Nederlandse Grand Theft Auto-website op te zetten. In het begin bevatte de website vooral veel bekende informatie, maar dan in het Nederlands. Al snel werd dankzij de hulp van vele andere leden de website gevuld met vele downloads, screenshots en onderwerpen op het forum.

Qua geld viel het opzetten wel mee. Ik denk dat ik 30 euro betaalde voor een hostingpakketje. Echter wist ik toen nog niet dat er daarna nog heel veel tijd en geld in ging zitten om het daarna nog eens 10 jaar online te houden. Kortom: zonder doorzettingsvermogen en zonder de zin om veel geld in een hobby te stoppen kom je er niet.

Waar haalde je je doorzettingsvermogen om GTAGames.nl voort te zetten dan vandaan?

Rond 1998 maakte ik via een demo-cd al kennis met de eerste GTA, Grand Theft Auto. Dit in een tijd waarin ik ook van het internet gebruik ging maken. Daardoor maakte ik in de jaren ook al kennis met Grand theft Auto London en Grand Theft Auto 2. Voordat ik aan GTAGames.nl begon was ik dus al even fan en was ik ook al actief op andere GTA-communities, die inmiddels al lang niet meer bestaan. Toen ik aan GTAGames.nl begon had ik het geluk dat vele andere grote GTA-fans al snel mee gingen helpen aan de website en het forum. Door hulp van vele mensen is ondanks vele ups en downs GTAGames.nl altijd blijven bestaan.

Over wat voor ups en downs spreek je nu? Heb je concrete voorbeelden?

Als persoon heb ik natuurlijk mijn ups en downs en niet altijd zin gehad om aan de website te werken. Wat ik dan meestal als oplossing bij een down doe is gewoon een weekje wat anders doen. Daarnaast zijn er helaas ook soms ruzies geweest tussen leden. Al waren die ruzies gelukkig eigenlijk nooit met mij, trok ik me er altijd wel wat van aan, aangezien het toch om mijn forum gaat.

Natuurlijk wegen deze downs niet op tegen de enorme hoeveelheden ups die er op GTAGames.nl aanwezig zijn. De jaren gezelligheid die we hebben gehad met het bouwen aan dit forum en WikiGTA, maar bijvoorbeeld ook met het spelen van GTA tegen elkaar zorgt er voor dat ik hier eigenlijk wel elke dag actief te vinden ben.

"Ook al is GTAGames tegenwoordig misschien wat anders dan vroeger; het is zeker niet minder gezellig"

Wat voor bijdrage heeft WikiGTA jouws inziens geleverd aan GTAGames/GTAForum? En werk je er zelf ook (nog) aan?

Dankzij WikiGTA is die enorme hoeveelheid van kennis van vele leden op een goede plek gekomen. Wat je in je eentje niet kan, namelijk alle GTA's tot in detail beschrijven, is uiteindelijk over de jaren door ruim 80 mensen, naar mijn idee, wel goed gelukt. Al zijn we natuurlijk nog lang niet klaar met WikiGTA, zeker met alle nieuwe kennis die we in en rond GTA V opdoen.

Al doe ik zeker niet zo veel als andere medewerkers voor WikiGTA heb ik over een periode van acht jaar ondertussen al bijna 2000 (kleine) wijzigingen aan deze fantastische samenwerking op mijn naam staan. Voornamelijk zorg ik dan ook, op de achtergrond, voor de techniek van WikiGTA zodat de website voor de vele duizenden bezoekers per dag snel bereikbaar is.

Als oprichter van de site heb je verreweg het meeste meegemaakt en kun je ook wat zeggen over de (geleidelijke) veranderingen met betrekking tot GTAGames. Een aantal mensen opperen vaak dat ze de sfeer op het moment niet waarderen en dat het 'vroeger veel beter was'. Hoe ervaar jij dat?

Met die stelling ben ik het niet eens. Natuurlijk is het soms wel gezelliger of minder gezellig op het forum. Echter heeft voor mij en ik denk ook voor vele anderen de lancering van GTA V veel extra gezelligheid op het forum gebracht. Alleen al de opbouw naar de lancering was zeer bijzonder met alle vele topics en de vele gezellige avonden in de chat. Tevens is er in de opbouw naar GTA5 regelmatig Multi Theft Auto tegen elkaar gespeeld. Ik denk dus dat het afgelopen tijd zeker gezellig was, wat ook zeer goed is te zien aan de vele mensen die dagelijks blijven terugkomen. Misschien is het tegenwoordig anders dan vroeger, maar het is dus zeker niet minder gezellig. Zeker nu we allemaal GTA Online tegen elkaar kunnen spelen!

Zijn er ook nog leden die je mist van vroeger? Zo ja, wie en waarom?

Natuurlijk. Ik zou zeker nog graag wat mensen weer eens willen spreken en terug willen zien om te horen wat er na al die jaren met hun leven is gebeurd. In een ver verleden zijn leden als Eclipse, Le Freak en Marius mede verantwoordelijk geweest voor het uiteindelijke succes van deze website. Het zou mooi zijn om ze weer eens terug te zien. Daarnaast zijn er natuurlijk ook vele andere leden in het verleden actief geweest die zeker ook nog welkom zijn om na al die jaren te vertellen waarom ze wel of niet meer met GTA bezig zijn.

In de tien jaar van het bestaan van GTAGames heb je te maken gehad met verschillende leden. Ze zullen gemiddeld gezien wel redelijk van dezelfde leeftijd zijn (geweest), maar kun je ook een verschil merken tussen bijvoorbeeld het niveau of het gedrag van de leden door de jaren heen? In feite zou je namelijk kunnen zeggen dat het twee verschillende generaties betreffen.

Er zijn altijd leden en crewleden van alle leeftijden geweest (al moet je niet gaan uitrekenen hoe jong iedereen was toen ze begonnen met GTA spelen). We zijn ondertussen natuurlijk allemaal wat ouder geworden, al heb ik gemerkt dat leeftijd echt niet alles zegt. Ik denk niet dat er twee generaties zijn, maar dat je bijvoorbeeld wel kan merken aan mensen of ze langer of minder lang GTA spelen. Als ik naar andere fora kijk ben ik toch wel blij dat het niveau en respect hier op het forum wat hoger ligt en dat het aantal 'trollen' gelukkig meevalt. Ik denk dat respect dan ook iets is wat eigenlijk altijd op het forum aanwezig is geweest en niet echt in de jaren heel erg is veranderd.

Hoe sta je tegenover de huidige projecten (zoals Gang-gerelateerde projecten, forumkranten, contests) op het forum?

De projecten zijn natuurlijk één van de redenen waarom mensen hier langer op het forum blijven hangen en op positieve manier bijdragen. MAF heeft hier natuurlijk op zijn eigenwijze en ongezouten manier zeker de laatste tijd een rol bij gespeeld.

Al heb ik het idee dat er in het verleden wel enkele actievere (modding) projecten waren. Het is heel jammer om te zien dat met de huidige beperkingen vanuit Rockstar, maar ook het hogere niveau wat nodig is om te modden, deze projecten een beetje dood zijn gegaan.

Ik hoop dan ook in de toekomst tools te kunnen blijven leveren aan projecten. Waarschijnlijk moet ik binnenkort eens vragen aan projecten of ze nog mogelijkheden missen (een blog, een afgesloten forum, et cetera) of dat ik wat anders voor ze kan betekenen om de huidige fantastische projecten extra onder de aandacht te brengen. Op deze manier hoop ik er voor te zorgen dat alle projecten genoeg ruimte hebben om door te groeien en kunnen blijven bestaan.

"De toekomst van GTAGames ziet er positief uit"

Heb je voor komende tijd nog een concreet doel voor ogen met GTAGames.nl?

Natuurlijk zijn er voor mij wat betreft GTAGames.nl wel enkele grotere en kleinere doelen voor ogen. Eén van de doelen voor dit jaar is om WikiGTA een mobiele versie te geven zodat alles wat makkelijker leesbaar en navigeerbaar is op de smartphone. Ik denk dat veel bezoekers dat op prijs zullen stellen. Daarnaast zijn er ook nog wat andere doelen en dingen voor ogen waar je komende tijd vast wel meer van gaat zien.

Tot slot: hoe zie je de toekomst van GTAGames.nl?

De toekomst van GTAGames.nl ziet er wel positief uit. Zeker omdat we voorlopig nog niet van (nieuwe) Grand Theft Auto's af zijn. Al hangt onze toekomst natuurlijk wel af van Rockstar Games. Waaronder natuurlijk of ze fansites in de toekomst ook een positieve plek blijven geven in hun marketing en communicatie.

Hoe GTAGames.nl er over 5 of zelfs 10 jaar uit ziet is natuurlijk lastig te zeggen. Het zal altijd wel een community blijven, maar het internet blijft altijd doorevolueren. Dus ik ben zeker ook zelf benieuwd hoe GTAGames.nl en MAF er over zo'n relatief lange tijd uit ziet. Ik verwacht in ieder geval dat ik dan nog steeds op GTAGames.nl zit.

Joriz, hartelijk dank voor dit interessante interview! Is er nog iets dat je kwijt wilt aan het forum?

Jij ook bedankt voor dit mooie interview. Natuurlijk ook dank aan iedereen die de afgelopen tien jaar heeft meegeholpen om GTAGames.nl de grootste, gezelligste en eigenlijk ook enige Grand Theft Auto-fansite van Nederland te laten zijn. Op de komende tien jaar dus!

4 reacties


Recommended Comments

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...