Jump to content

OWN

  • entries
    5,186
  • comments
    17,587
  • views
    1,521,444

Editie 360 - Interviews


OWN

968 views

 Share

lum8CCj.jpg

Deze rubriek is geschreven door @Dutchy3010!

GTAGames.nl afbeelding
Paspoort

Forumnaam: PatrickW

Leeftijd: 44 jaar

Rang: Administrator

Taken op het forum: Voornamelijk technisch en organisatorisch achter de schermen.

Favoriete GTA: GTA Vice City

GTA-gerelateerde hobby: Modding (coding)

Bekend van onder meer: Hot Coffee mod, Marina Carpark mod, Design Your Own Mission.

Lange tijd geleden voor zowel interviewer als geïnterviewde, dus laten we met een extreem makkelijke vraag beginnen: wanneer ben je geregistreerd en waarom?

<spiekt op profiel> 3 augustus 2004. Ik was toen al redelijk actief in de modding-scene op het Engelse forum, en op een ander Nederlands forum. Maar daar was maar weinig aandacht voor modding. Toen zag ik op het Engelse forum bij toeval een link in de signature van een andere Nederlander, naar GTAForum.nl. Uit nieuwsgierigheid ben ik gaan kijken en zag dat hier een redelijk actieve groep Nederlandse modders zat.

Hoe zie jij de modding scene op dit forum nu?

De interesse in modding is helaas behoorlijk afgenomen onder de leden, maar dat zie je niet alleen bij ons, maar ook op de internationale fora. De reden hiervoor zal liggen in het feit dat de recente GTA versies een stuk lastiger te modden zijn dan bijvoorbeeld San Andreas. Ik vind het erg jammer dat het zo rustig is op de modding fora, en dat de activiteit die er is voor een groot deel komt vanuit de oude garde. Hoewel we op verschillende manieren hebben geprobeerd de nieuwe garde geïnteresseerd te krijgen in modding (bv. met masterclasses), blijft de animo laag.

Zijn er dan echt geen goede modders of potentieel goede modders op dit forum?

Natuurlijk zijn er nog wel enkele zeer goede modders, zoals Dutchy3010, Crypteq en Puma, maar de spoeling is wel dun. Veel van de modders zijn vertrokken, omdat ze zich voor andere dingen gingen interesseren. De modders die er nog zijn, weten ondertussen precies hoe het werkt en stellen amper nog vragen. En er zijn niet veel nieuwe leden die de tijd erin willen stoppen om het te leren.

Modding is voor jou dus altijd een belangrijk onderdeel geweest bij fora. Is jouw interesse in dit forum achteruit gegaan sinds de modding community hier achteruit is gegaan?

Niet perse achteruit gegaan, maar wel duidelijk verschoven. Vroeger postte ik volop mee, maar dat was dan wel voornamelijk in de modding gerelateerde secties. Tegenwoordig is dat een stuk minder en doe ik veel meer achter de schermen, technisch en organisatorisch. Ik ben nooit echt een "gezelligheid kletser" geweest op het forum, maar dat zal de leeftijd zijn.

GTAGames.nl afbeelding
Jouw bekendste modificatie is ongetwijfeld de Hot Coffee mod. Hoe ben je er achter gekomen dat die scenes verborgen waren in het spel?

Dat een tamelijk lang verhaal. Ik was voor de release van San Andreas, al erg actief in de GTA moddingscene. Nadat in PS2 Versie van San Andreas was verschenen, duurde het nog ruim een half jaar voordat de PC versie uit zou komen. In die periode werkte ik met een aantal andere modders samen, om de fileformaten van San Andreas te onderzoeken, zodat we mods en tools konden maken, wanneer de PC versie er eenmaal was. Ik hield me daarbij voornamelijk bezig met de SCM script-code. Er waren vele nieuwe opcodes verschenen in de code, dus het was een behoorlijk hooiberg waarin ik op zoek was naar spelden. Een van m'n collega modders, die bezig was met het formaat van de animatie file, kwam op een bepaald moment op de proppen met een filmpje van een animatie die hij had gevonden in een bestand met een seksueel suggestieve naam. Het ging daarbij om de sexanimaties waardoor de HC mod wereldberoemd werd. We waren verrast toen we verwijzingen naar deze animaties aantroffen in de scriptcode, want we waren er vrij zeker van dat deze animaties niet in het spel voorkwamen.De code waarin de verwijzingen voorkwamen bevatte veel nog onbekende opcode, dus we konden op dat tijdstip niet zien wat die code deed. We verwachtten dat het wat kleine restanten van oude code zou zijn. Ik ben daar toen ingedoken en heb weken zitten puzzelen op al die onbekende code, tot op een bepaald moment bleek dat het een redelijk compleet stuk code was van een minigame. De code was echter afgeschermd, en werd nooit uitgevoerd in het spel. Het leek kinderlijk eenvoudig om het in te schakelen, hiervoor hoefde slechts 1 bitje van 0 in een 1 te worden veranderd. Het had me echter wel weken gekost om uit te zoeken welk bitje van de miljoenen.

Hoe voelde je je toen Rockstar jou en de rest van de modding community beschuldigde van het zelf aanpassen en van de scenes in het spel? (in de spoiler hieronder kan je de eerste verklaring van Rockstar Games m.b.t. de Hot Coffee mod vinden)

"So far we have learned that the 'hot coffee' modification is the work of a determined group of hackers who have gone to significant trouble to alter scenes in the official version of the game. In violation of the software user agreement, hackers created the 'hot coffee' modification by disassembling and then combining, recompiling and altering the game's source code. Since the 'hot coffee' scenes cannot be created without intentional and significant technical modifications and reverse engineering of the game's source code, we are currently investigating ways that we can increase the security protection of the source code and prevent the game from being altered by the 'hot coffee' modification."

Dat was een behoorlijk verdeeld gevoel. Van de ene kant werd ik tegenover de hele wereld beschuldigd van het feit dat ik "sexscenes" had gemaakt, en voelde ik me verraden door Rockstar. Aan de andere kant snapt ik natuurlijk ook wel dat rockstar probeerde te redden wat er te redden viel, toen het allemaal zover opgeblazen werd. Daarnaast was ik voordien al door rockstar benaderd, en wist dat ze ons niet zouden gaan aanklagen en/of vervolgen. En natuurlijk het belangrijkste was dat ik het gelijk aan mijn kant had, en dat ik dat vrij gemakkelijk kon bewijzen als het nodig zou moeten zijn.

Mr. Thompson vind het heerlijk om Rockstar aan te klagen. In 2005 heeft Mr. Thompson het volgende laten optekenen: "Take a good look at Rockstar. They won't be around in three years." Inmiddels is Mr. Thompson zelf uit zijn ambt ontheven vanwege wangedrag, bestaat Rockstar nog steeds en wordt zelfs de spot met hem gedreven in een missie in GTA. Wie het laatst lacht...

Wat voor invloed had de Hot Coffee mod op je privé leven?

Toen het wereldnieuws werd, was het de eerste paar dagen echt gekkenwerk, de hele dag ging de telefoon, allemaal verschillende journalisten van kranten, radio en tv stations uit binnen en buitenland. Allemaal wilden ze interviews, maar daar ben ik toen niet op ingegaan. Na een tijdje hebben we de telefoon uitgeschakeld. Daarna werd het gelukkig snel rustiger. Verder was er geen blijvende invloed op m'n privé-leven, behalve dat ik natuurlijk een fantastisch verhaal heb om te vertellen op verjaardagen, feestjes en andere gelegenheden.

Hoe voelde je je toen Rockstar later hun eerste statement aanpaste en toen je bijvoorbeeld las dat Corey Wade, een hoge pief binnen het PR-team van Rockstar, het volgende had gezegd "Blaming it on hackers was a colossal PR screw-up. It was a complete disaster… They lied."?

Op zich was ik toen wel opgelucht, want toen was officieel het sprookje uit de wereld dat ik "porno-producent" was. Want hoe duidelijk de bewijzen ook zijn, er zijn altijd nog mensen die eraan twijfelen. Hoewel het voor mijn gevoel wel erg lang duurde voordat rockstar uiteindelijk met deze uitspraken kwam.

Heb je ooit spijt gehad van het maken van de Hot Coffee mod?

Nee.

Je hebt meer modificaties gemaakt. Ben je het meest trots op de Hot Coffee mod?

Nee, het meest trots ben ik op de DYOM mod, die ik samen met Dutchy3010 heb gemaakt. Voornamelijk omdat er ontzettend veel werk in zit, en er nog altijd een ontzettend actieve community is, die er de meest fantastische missies mee weet te produceren.

GTAGames.nl afbeelding
Genoeg over modding; terug naar het forum zelf. Je gaf in dit interview al een keer gekscherend aan "maar dat zal de leeftijd zijn". Heb je jezelf nooit te oud gevoeld voor dit forum? Ben je het forum niet al lang zat vanwege de vele jonge leden?

Op sommige delen van het forum voel ik me wel minder thuis, maar dat heeft niet zoveel met leeftijd, als wel met interesse te maken. Maar over het algemeen zorgt de gemeenschappelijke passie voor GTA, ervoor dat ik me hier goed thuis voel en daardoor verdwijnt ook de invloed van het leeftijdsverschil. Ik kan goed opschieten met mensen van heel uiteenlopende leeftijden, zolang het maar leuke en interessante mensen zijn.

Wat is jouw grootste ergernis op dit forum?

Ik erger me gelukkig niet zo snel, maar er is 1 ding waar ik allergisch voor ben, en dat zijn mensen die alleen maar bezig zijn met hun eigen ego. Die bij alles wat ze doen eropuit zijn, om hun eigen persoontje op te hemelen.

Je bent nu ruim 9 jaar lid. Als jij een top 3 zou moeten maken van leukste momenten op het forum, wat zou je dan kiezen?

Da's een lastige, want in negen jaar zijn er heel wat leuke momenten geweest, maar wat me zo direct te binnen schiet is, ten eerste natuurlijk de oprichting en opening van WikiGTA, met de hele commotie eromheen. Daarnaast heb ik erg goede herinneringen aan Treasurehunt. Die contest, waarvoor ik samen met Dutchy3010 een speciale mod gemaakt heb, hebben we toen gelijktijdig op het Nederlandse en het Engelse forum georganiseerd en wat een ongelooflijk populair. Wat tenslotte in dit rijtje niet mag ontbreken, hoewel niet echt 1 moment, is het maken van Admins Strippen voor OWN, samen met Lantyz.

Welke personen respecteer jij het meest op het forum?

Hoewel ik alle leden respecteer, steken onze crewleden er qua respect toch wel bovenuit. Enerzijds is dat natuurlijk de reden dat ze überhaupt crewlid zijn, maar natuurlijk ook vanwege hun inzet. Maar ik neem aan dat je namen wilt horen, en dan kom ik misschien heel afgezaagd toch uit op het te verwachten duo: Joriz, de drijvende kracht achter het hele GTAGames.nl netwerk. Ik denk dat maar weinig leden goed kunnen inschatten hoeveel tijd en werk hij erin steekt. Daarnaast Dutchy3010, vanwege haar aanstekelijke tomeloze enthousiasme en haar drive om dingen voor elkaar te krijgen.

Wat was voor jou het grootste dieptepunt op dit forum?

Natuurlijk zijn er de gebruikelijke "downs" die het crewlidmaatschap met zich meebrengt, zoals de bans van bekende leden of bepaalde trolls die terug blijven komen. Toch beschouw ik die niet als "mijn" dieptepunten. Ik heb eerlijk gezegd weinig persoonlijke dieptepunten gehad. Als ik toch iets moet kiezen, is het de komst van de statusupdates. Daar staat zelden iets leuks in. Wat mij betreft zouden ze dan ook best weg mogen.

GTAGames.nl afbeelding

Wie is die man op je profiel en waarom heb je voor die afbeelding gekozen?

Geen idee wie het is, het is een tekening die ik tijdens het surfen een keer ergens tegenkwam. Hij spreekt me wel aan omdat hij autoriteit en rust uitstraalt, en ik herken wel bepaalde aspecten van mezelf in hem.

Heb je ooit overwogen om te stoppen als crewlid, en zo ja, wat heeft je doen besluiten toch te blijven?

Natuurlijk zijn er wel eens momenten geweest dat ik daaraan dacht, dat waren dan momenten waarop ik door privé-omstandigheden niet in staat was om zoveel tijd aan het forum te besteden als ik gewend was. Maar als ik dan de voors en tegens op een rijtje zette, kwam ik tot de conclusie dat ik nog steeds veel plezier beleef aan het forum, en dat ik in mijn functie ook heel nuttig werk voor het forum kan verrichten als ik een tijdje niet elke dag online kan zijn.

Traditiegetrouw moet ik, na de standaard beginvraag, ook de standaard eindvraag stellen. Wat vind je van OWN en dit interview?

OWN hoort gewoon bij het forum, zo'n lange traditie en nog steeds elke week weer leuk om te lezen. Het interview bracht weer vele goede herinneringen boven van de afgelopen 9 jaar, en trouwens, jij mag je nu tot het elitaire groepje journalisten rekenen, aan wie ik vragen over Hot Coffee heb beantwoord. puh2.gif

Haha, ik voel me vereerd. Bedankt voor het interview!

Graag gedaan!

 Share

7 Comments


Recommended Comments

Eindelijk kwam ik te weten wat ik wou weten over de HC mod. :puh: Goed interview!

Wat dan, als ik vragen mag? Volgens mij heeft hij niets nieuws verteld als je zijn antwoord vergelijkt met Engelse interviews die vroeger geschreven zijn.

Link to comment

MegaPilot zei op :

Eindelijk kwam ik te weten wat ik wou weten over de HC mod. :puh: Goed interview!

Wat dan, als ik vragen mag? Volgens mij heeft hij niets nieuws verteld als je zijn antwoord vergelijkt met Engelse interviews die vroeger geschreven zijn.

Ik had het volgende toch nog nooit gelezen:

Wat voor invloed had de Hot Coffee mod op je privé leven?

Toen het wereldnieuws werd, was het de eerste paar dagen echt gekkenwerk, de hele dag ging de telefoon, allemaal verschillende journalisten van kranten, radio en tv stations uit binnen en buitenland. Allemaal wilden ze interviews, maar daar ben ik toen niet op ingegaan. Na een tijdje hebben we de telefoon uitgeschakeld. Daarna werd het gelukkig snel rustiger. Verder was er geen blijvende invloed op m'n privé-leven, behalve dat ik natuurlijk een fantastisch verhaal heb om te vertellen op verjaardagen, feestjes en andere gelegenheden.

Link to comment

ZaroX zei op 15 december 2013 - 21:53 :

MegaPilot zei op : Eindelijk kwam ik te weten wat ik wou weten over de HC mod. :puh: Goed interview! Wat dan, als ik vragen mag? Volgens mij heeft hij niets nieuws verteld als je zijn antwoord vergelijkt met Engelse interviews die vroeger geschreven zijn.

Ik had het volgende toch nog nooit gelezen:

Citaat

Wat voor invloed had de Hot Coffee mod op je privé leven? Toen het wereldnieuws werd, was het de eerste paar dagen echt gekkenwerk, de hele dag ging de telefoon, allemaal verschillende journalisten van kranten, radio en tv stations uit binnen en buitenland. Allemaal wilden ze interviews, maar daar ben ik toen niet op ingegaan. Na een tijdje hebben we de telefoon uitgeschakeld. Daarna werd het gelukkig snel rustiger. Verder was er geen blijvende invloed op m'n privé-leven, behalve dat ik natuurlijk een fantastisch verhaal heb om te vertellen op verjaardagen, feestjes en andere gelegenheden.

But when the ESRB announced its investigation, the story caught the attention of the mainstream media. “Over the subsequent days the controversy grew to absurd proportions,” says Wildenborg. “I felt like I was in the middle of a warzone, with various media calling and writing for interviews.” Dutch TV camped outside his family's house while CNN, the New York Times, ABC news and others rang his landline constantly. “The media attention hugely affected our family life, causing a great deal of stress and anxiety. I became concerned about the implications for my family and career and declined to give any interviews.

“But after a while the attention began to die out. Mercifully my employer was very open-minded and supported me. Behind the scenes they formed a team of lawyers, in case the company name became involved. But luckily that never happened. Later on I even did some informal presentations for several departments of our company.” In a bid to deflect some of the media attention, Wildenborg posted a clarification on his website. He made it clear that the mod was only accessible by altering the original code, and that no sex scenes were accessible in a standard retail copy of the game.

Bron: http://www.eurogamer.net/articles/2012-11-30-who-spilled-hot-coffee

Maar het blijft een leuk interview ;)

Link to comment

Heel mooi intervieuw, leuk om te lezen.

Bij dit zinnetje moest ik toch wel eventjes lachen:

ik herken wel bepaalde aspecten van mezelf in hem

Je bedoeld dat je ook zo'n buikje hebt? :)

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...