Jump to content

OWN

  • artikelen
    5186
  • reacties
    17587
  • bezichtigingen
    1585634

Editie 360 - Crew Insight


OWN

720 bezichtigingen

bUz3Q5H.jpg

Deze rubriek is geschreven door @Dutchy3010!

In de rubriek "Crew Insight" gaf ik voorheen wekelijks mijn visie op bepaalde aspecten van het forum door de ogen van een crewlid. In deze editie van Crew Insight ga ik mijn top 10 van grootste ergernissen op dit forum als crewlid behandelen.

GTAGames.nl afbeelding
10. A(B)N

Ondanks dat ik het tegenwoordig volgens verschillende forumleden niet meer ABN mag noemen, maar eerder AN, prefereer ikzelf toch ABN. Waarom? De B daarin staat, zoals jullie allemaal weten, voor "Beschaafd". Op elk forum is het van belang om "beschaafd" en met respect met elkaar om te gaan. Waarom zouden we dan niet mogen eisen dat het taalgebruik ook "beschaafd" is? Hoe dan ook, een groot aantal spel- en taalfouten storen me gruwelijk. Een voorbeeld hiervan zijn D/T-fouten met betrekking tot "persoonsvorm" of "voltooid deelwoord". Hierbij bedoel ik "dat gebeurt echt" of "dat is gebeurd". Natuurlijk maakt iedereen vanwege snelheid wel eens een typ- of spelfout, maar er zijn leden die dit soort grammaticale blunders consistent maken. En dan heb ik het nog niet eens over de vele leden die niet eens de moeite nemen om met hoofdletters en interpunctie te schrijven. Zo moeilijk is het toch niet? Een vriendelijk verzoek aan alle leden om vooral te letten op je taalgebruik, en je post na te lezen om de grootste taal-, spel- en typfouten eruit te halen!

9. Vragen om slotjes

Veel leden, zowel oudgedienden als nieuwe leden, hebben er een handje van om te vragen om een slotje op het moment dat hun topic niet meer nodig is. Heb over de jaren honderden topics voorbij zien komen, waarbij de topicstarter reageert "ik heb antwoord gehad, slotje". Zeker leden die al jaren actief zijn, zouden moeten weten dat we eigenlijk nooit het topic ook daadwerkelijk op slot gooien. Soms uiteraard wel, maar dan is het vanwege een vermoeden dat het topic zal ontsporen op het moment dat het open blijft. De regel is en blijft dat we in een normaal geval het topic niet sluiten, omdat het wellicht op een later moment nog bruikbaar is voor andere leden die wat willen vragen of ergens een opmerking over willen plaatsen.

8. Reports met gebiedende wijs

Het report-systeem is in theorie fantastisch. In plaats van dat leden reageren op een topic met slechts in hun post een (al dan niet) provocerende opmerking richting de overtreder, kan een post worden gerapporteerd zodat een crewlid er zeker weten naar kijkt. Dit is positief op alle vlakken: de inhoudsloze/provocerende post kan dan achterwege blijven, een moderator kijkt er sowieso naar (dus het wordt opgelost) én de overtreder zelf (wat vaak onwetendheid is) wordt op een positievere manier benaderd. Helaas werkt dit slechts "in theorie" zo fantastisch. Ten eerste wordt de rapporteer-knop mijns inziens nog niet vaak genoeg gebruikt. Daarnaast reageert men vaak nog steeds in het topic, ondanks dat de post gerapporteerd is. Ten slotte zijn er ook mensen die denken via reports te kunnen commanderen. Allemaal ergernissen, maar dit laatste is toch wel de ergste. Zo was er laatst een report over een lid, waarin stond: Geef Jodokus maar een warn (Jodokus is hierbij uiteraard gecensureerd). Het is niet de taak van de rapporteerder om een straf of maatregel te bepalen.

7. Spammen/postboosten en bumpen

Eigenlijk hoef ik bij deze ergernis geen uitleg te geven. Dat doe ik dan ook niet.

jr6x38.jpg

6. Naamswijzigingen

"Every time you change your name, god kills a kitten" (~ Lantyz), is een veelgehoorde uitspraak op dit forum. Lantyz was nooit zo'n fan van het wijzigen van een naam. Ik ook niet, althans, niet in de meeste gevallen. Het is zeker niet zo dat het teveel moeite is: ACP openen, naam in fast search typen (nog sneller dan vroeger), naam klikken, bewerken naam, naam invullen, klaar. Het meeste tijd kost het dan nog om een "grappige" (wat helaas steeds minder makkelijk lukt) zin in het naamswijzigingen-topic te plaatsen. Wat mij het meeste stoort, is dat leden die hun naam wijzigen, ook gelijk hun verleden wissen. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen heb ik verschillende associaties bij leden die hun naam gewijzigd hebben. Dat is uitermate vervelend; zowel voor een "gewoon" lid als voor een crewlid. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik sommige leden van harte een naamswijziging toewens.

5. Vragen om promotie

Vragen om promoties zijn er in allerlei soorten en maten; en de ergernissen die daarbij horen ook. Indien een nieuw lid op het forum komt en vraagt hoe hij modernator kan worden, vind ik dat niet zo erg. Met een vriendelijk gezicht (emoticon) wijs ik hem of haar dan naar de forum FAQ, waar alles netjes in uitgelegd staat. Maar, dat is voor sommige leden niet genoeg. Zo was er laatst iemand die me vroeg hoe hij superlid kon worden, waarna ik hem naar de FAQ verwees. Dat begreep hij blijkbaar niet, dus heb ik het hem nog met woorden uitgelegd: behulpzaam zijn, gezellig meeposten, enzovoorts. Een dag later kreeg ik weer een PM, met de opmerking dat hij al wat mensen geholpen had en de vraag of hij nu superlid kon worden. Ik heb hem daarbij gemeld, net als in een eerdere PM overigens, dat je niet van de ene op de andere dag superlid kan worden; dan was de rang immers niets meer waard. Tot mijn -toen inmiddels wel ergernis- kreeg ik 2 dagen later nóg een PM, of het dan wel tijd was voor een promotie...

4. Moderatorgedrag

Sinds jaar en dag staat moderatorgedrag bij "ongewenst gedrag" in de forumregels. Helaas is het op dit forum onmogelijk gebleken het totaal uit te roeien. Hierbij maakt het mijns inziens niet uit of het lid in kwestie gelijk heeft of niet. Het komt vaak provocerend over op het andere lid en dat maakt de sfeer op dit forum niet aantrekkelijker. Stel dat iemand vergeet zijn hand uit te steken bij het fietsen (of het gewoon niet doet). Als ik daar achteraan fiets en zeg "je hebt je hand niet uitgestoken, foei!", denk ik niet dat de andere fietser daar heel blij mee gaat zijn. Laten we dit soort gedrag dan in het vervolg ook gewoon achterwege laten. Zorgt voor een prettigere sfeer op dit forum (en anders kan je altijd de rapporteer-knop gebruiken waar ik het in ergernis 8 al over had).

GTAGames.nl afbeelding

3. Dubbelaccounts

Dubbelaccounts zijn al jaren aan de orde van de dag op dit forum. Er zijn verschillende soorten dubbelaccounts (zoals eerder uiteengezet in de Crew Insight van editie 95): banned leden die een nieuwe kans willen, banned leden die willen rellen, niet-banned leden die een nieuwe start willen maken, niet-banned leden die willen rellen en niet-banned leden die willen frauderen. Nu zou ik daar het onschuldige dubbelaccount aan toe kunnen voegen; leden die hun inloggegevens over de jaren kwijt zijn geraakt. Maar het onschuldige dubbelaccount geeft mij echter geen enkele reden voor ergernis, dus daar ga ik niet verder op door. Alle andere dubbelaccounts kunnen mij wel enorm ergeren. Het ergste vind ik niet-banned leden die willen frauderen in bijvoorbeeld de Forumawards. Een dubbelaccount aanmaken om op jezelf te stemmen in de forumawards is simpelweg dieptriest.

2. Leden die niet lezen wat een crewlid schrijft

Het ideale voorbeeld voor deze ergernis is het mijlpalen-topic, maar ook het quote van de maand-topic en de verscheidene GTA-spelletjes kunnen hiervoor worden gebruikt. Crewleden posten vaak om leden te herinneren aan de regels of om leden te verzoeken zich anders te gedragen. Vaak wordt dit in de wind geslagen en gaat men gewoon door. Het zal vast ook regelmatig per ongeluk zijn (leden die snel posten in een groot topic zonder de posts daarvoor te lezen), maar hoe moeilijk is het om je aan de simpele regels van bepaalde topics te houden? Lees voortaan de regels van het topic door en kijk of een moderator gepost heeft, alvorens je zelf post. Dat scheelt een hoop frustraties bij de crewleden en een hoop onnodige (0%-)warns bij de "gewone" leden.

1. Afwachtende houding

Onder afwachtende houding versta ik hier leden die achterover leunen en zelf niet willen werken voor een leuke tijd op het forum. Alles moet maar voor hen gebeuren. Heel veel leden, zowel leden die hier al lang actief zijn als nieuwkomers, zitten achterover tot er iets wordt georganiseerd. Ze leveren wel kritiek, maar geven niet aan hoe het kan worden opgelost. Aan "het is niet leuk" hebben we niets; aan "het is niet leuk, want ..., en zo ... denk ik dat het opgelost kan worden" hebben we wel wat. Wij willen het forum leuk houden voor iedereen, maar met ongemotiveerde kritiek kunnen we niet zoveel. In deze zin was "vroeger misschien wel alles beter", omdat men toen een meer proactieve houding aannam. Dit forum is zo leuk als je het zelf maakt.

Zo, nu weten jullie absoluut hoe jullie mij op mijn zenuwen kunnen werken. Ik leg Patrick's banknuppel alvast klaar. blij.gif

4 reacties


Recommended Comments

Dat rapporteren wordt mijns inziens gewoon verkeerd gebruikt. Ik heb het altijd als een middel voor de niet crewleden gezien waarmee ze ernstige overtredingen kunnen melden. Ten tijde van de release van GTA V kwam echter de ene na de andere melding binnen over leden die hadden gedubbelpost of over een topic dat zou moeten worden samengevoegd.

Ik heb mij op gegeven momenten zelfs afgevraagd waarom er nog Moderators nodig waren, aangezien de leden precies zelf het forum aan het besturen waren. Voorbeeldsituatie: alle Moderators van het GTA V forum waren online, maar toch vonden sommigen het nodig om toch nog eens vrolijk een dubbelpost te melden, want een ramp zou zich wellicht voltrekken hebben mocht deze niet binnen de 2 min zijn samengevoegd.

Misschien was ik de enige die mij daar wat aan ergerde, maar volgens mij is een Moderator nog altijd zelf in staat om te zien waar een hij een dubbelpost of een topic kan samenvoegen, en hoeft hij daarbij geen hulp te hebben van een niet crewlid. Ik opper er dus voor om het report-systeem slecht te gebruiken in geval van ernstige overtredingen en wanneer de Moderator van het forum in kwestie niet online is, zodat de G-mod+ het ook kunnen oppikken.

Bij deze voor de gelegenheid nog eens een kritisch berichtje van mij kant. Carry on!

Link to comment

Ik zie het anders, Sven. Ik zie het als een hint om ergens te gaan kijken; of dat nou een grote of een kleine overtreding is. Heeft de moderator het al gezien? Prima. Heeft de moderator een andere mening? Ook prima. Dat heeft niets te maken met of een moderator nog wel of geen nut heeft, want die moeten het report zelf nog beoordelen...

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...